Hyppää pääsisältöön

Kaksi Prokofjevin sinfoniaa - yksi toimii, toinen ei

Tanskalainen kapellimestari Thomas Søndergård jatkaa Skotlannin kuninkaallisen kansallisorkesterin kanssa kiivasta julkaisutahtiaan. Viime vuonna ilmestyivät Rahmaninovin sekä Straussin musiikkia sisältävät taltioinnit. Nyt Sergei Prokofjevin kaksi sinfoniaa kontrastoivat toisiaan, kun tummasävyistä viidettä sinfoniaa korostaa iloisesti rullaava ensimmäinen sinfonia.

Prokofjev äänitteen kansi
Prokofjev äänitteen kansi Thomas Søndergård

Eläväisesti tikittävä Sinfonia nro 1 kumartaa Haydnin suuntaan. Søndergård pitää soivuuden tarkasti kasassa, kun rytminen leikkimieli etenee sähäkästi ja keveästi. Sointi on kirkas ja tekstuurit selkeitä.

Siinä missä ensimmäinen sinfonia kulki keveästi ja uskottavasti valoisin sävyin, luotailee viides sinfonia mittasuhteissaan ja luonteenlaadussaan asioita hieman perinpohjaisemmin. Sotasinfonian lisänimellä kulkeva Sinfonia nro 5 saa myös tarkan luennan. Energiaa ja intoa ei näistäkään esityksistä puutu. Silti jotain syvempää jäi tästä toisen maailmansodan aikana valmistuneesta sinfoniasta tavoittamatta.

Søndergård pitää kyllä jatkuvasti huolen rytmisestä kurinalaisuudesta, mutta etenkin jousiston sointiin olisin paikoin kaivannut lisää laveutta ja tummasävyisempää sointia.

Sergei Prokofjev. Sinfonia nro1; Sinfonia nro 5. - Skotlannin kuninkaallinen kansallisorkesteri/Thomas Søndergård. (Linn Records, CKD 611)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.