Hyppää pääsisältöön

Laura Mikkola urakoi aikamme säveltaiteen parissa - ja tekee sen hyvin!

Pianisti Laura Mikkolan vuosi on alkanut sähäkästi. Heti vuoden alussa ilmestyi norjalaisen Svein Hundsnesin pianosonaattien taltiointi. Nyt matka aikamme musiikin parissa jatkuu, kun vuorossa on ranskalaisen David Chailloun laaja pianoteos Légendes.

mikkola äänitteen kansi
mikkola äänitteen kansi Laura Mikkola

Légendes on viidenkymmenen minuutin kestoinen teos, joka muodostuu yhdestätoista kappaleesta. Chaillou kirjoittaa mielellään ja paljon ylärekisterin kirkkauksia; helinää, kilauksia ja nopeiden sävelketjujen välähdyksiä sekä ääriylärekisterin nipistelyjä. Kaiut luovat etäisyyksiä, avaruudellisia tiloja, kohinoita sekä varjomaisesti kerrostuvia harmonioita. Samalla Chaillou poimii ja kuulostelee rauhassa yksittäisiä ääniä tai lämpimästi värähteviä yläsävelharmonioita. Lopputuloksena on taidokkaasti kirjoitettua, aistillista ja perin juurin ranskalaista pianomusiikkia. Hieman jäin kaipaamaan sitä yhtä kontrastoivaa kappaletta, joka olisi pitkällisemmin hyödyntänyt alarekisterin vöyreyksiä, vaikka on jo sinällään saavutus saada viidenkymmenen minuutin kestoinen pianoteos kantamaan.

Laura Mikkola tekee loistavaa jälkeä hiipiessään Chailloun mysteerinomaisen äänistön parissa. Kappaleet ovat täynnä vikkeliä käännöksiä ja syöksähdyksiä. Liikettä voi seurata äkillinen pysähdys, jota seuraa ryntäys ja hiipuminen. Mikkola on läsnä valppaasti, aistii ja ennakoi. Näin sarjasta rakentuu vahva ja helposti seurattava kaarros. Onnistuneet taltioinnit viimeistelevät kokonaisuuden.

David Chaillou. Légendes. - Laura Mikkola, piano. (Fuga Libera)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.