Hyppää pääsisältöön

Laura Mikkola urakoi aikamme säveltaiteen parissa - ja tekee sen hyvin!

Pianisti Laura Mikkolan vuosi on alkanut sähäkästi. Heti vuoden alussa ilmestyi norjalaisen Svein Hundsnesin pianosonaattien taltiointi. Nyt matka aikamme musiikin parissa jatkuu, kun vuorossa on ranskalaisen David Chailloun laaja pianoteos Légendes.

mikkola äänitteen kansi
mikkola äänitteen kansi Laura Mikkola

Légendes on viidenkymmenen minuutin kestoinen teos, joka muodostuu yhdestätoista kappaleesta. Chaillou kirjoittaa mielellään ja paljon ylärekisterin kirkkauksia; helinää, kilauksia ja nopeiden sävelketjujen välähdyksiä sekä ääriylärekisterin nipistelyjä. Kaiut luovat etäisyyksiä, avaruudellisia tiloja, kohinoita sekä varjomaisesti kerrostuvia harmonioita. Samalla Chaillou poimii ja kuulostelee rauhassa yksittäisiä ääniä tai lämpimästi värähteviä yläsävelharmonioita. Lopputuloksena on taidokkaasti kirjoitettua, aistillista ja perin juurin ranskalaista pianomusiikkia. Hieman jäin kaipaamaan sitä yhtä kontrastoivaa kappaletta, joka olisi pitkällisemmin hyödyntänyt alarekisterin vöyreyksiä, vaikka on jo sinällään saavutus saada viidenkymmenen minuutin kestoinen pianoteos kantamaan.

Laura Mikkola tekee loistavaa jälkeä hiipiessään Chailloun mysteerinomaisen äänistön parissa. Kappaleet ovat täynnä vikkeliä käännöksiä ja syöksähdyksiä. Liikettä voi seurata äkillinen pysähdys, jota seuraa ryntäys ja hiipuminen. Mikkola on läsnä valppaasti, aistii ja ennakoi. Näin sarjasta rakentuu vahva ja helposti seurattava kaarros. Onnistuneet taltioinnit viimeistelevät kokonaisuuden.

David Chaillou. Légendes. - Laura Mikkola, piano. (Fuga Libera)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Aika klassista

  Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

  Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.

 • Kapellimestari Hannu Lintu ottaa mallia koirastaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

  Muusikoiden ajatuksia koronakeväänä 2020.

  Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu viettää koronakevättä kotonaan Helsingissä muun muassa kirjojen parissa. Suomen kirjasäätiö on valinnut kirjallisuuden harrastajana tunnetun kapellimestarin ”diktaattoriksi”, joka valitsee vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan. Kolmijäsenisen valintalautakunnan nimeämät 3-6 ehdokasta julkistetaan marraskuun alussa. Kenelle niistä Lintu antaa Finlandia-palkinnon, selviää 25. marraskuuta.