Juice Leskinen (1950–2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.
Syksyn sävel
Syksyn sävel ilmestyi ensi kerran singlenä loppuvuodesta 1975. Vuosien saatossa siitä kasvoi yksi suurimmista Juicen hiteistä.
Vuonna 1975 ilmestyi myös Leskisen ja Mikko Alatalon yhteislevy Juice ja Mikko. Tuolta vuodelta kuitenkin Syksyn sävel oli se kappale, joka jäi elämään ja joka monelle tulee ensimmäisenä mieleen Juicen tuotannosta.
Syksyn sävel -sinkun B-puolella oli kappale Vaimoni on Frankestein.
Syksyn sävel oli mukana myös seuraavana vuonna julkaistulla kokoelmalla, jossa oli mukana albumien ulkopuolisia singlejä.
Laulu kuului Juicen keikkojen vakio-ohjelmistoon, ja se löytyy myös Mikko Alatalon kanssa 2000-luvulla tehdystä kokoelmasta Senaattori ja boheemi sekä monista koulujen musiikkikirjoista.
Viidestoista yö
"Se sanoo asiat niin kuin ne on", totesi Ulla Tapanisen haastattelema suomalainen mies Esplanadin puistokonsertissa kesällä 1980.
Tapaninen kysyi mieheltä, mikä Juicessa oikein viehättää, ja tämä osasi hyvin kiteyttää monien suomalaisten aatteen Juicen suorapuheisuudesta ja rehellisyydestä.
Viidestoista yö kertoo ilmeisesti kahden viikon rankan juhlimisen ja juomisen jälkeisestä yöstä. Monikaan ei varmaan mieti laulun syvempää sanomaa hoilatessaan tätä leirinuotiolla.
Juice levytti kappaleen vuonna 1980, ja siitä kehittyi hiljalleen yksi Suomen "kansallislauluista", jota lauletaan niin sukujuhlissa kuin karaokessakin.
Laulussa yhdistyvät hienolla tavalla yksilön elämän kovuus ja globaalit uhat: .."aina oikein uskoa ei jaksa ihmiseen, kun ihmiskunta tekee itsemurhaa". Laulun tunnelma on iloinen, vaikka pohjimmiltaan viesti on äärimmäisen synkkä.
Kesäkuun lopussa 1980 Helsingissä taltioidussa konsertissa Juicen yhtyeenä oli Slam, jossa Ilkka Loueranta soitti pianoa, Safka urkuja, Kari Peltonen rumpuja, Hannu Tervaharju bassoa ja Jari Yliaho kitaraa. Loueranta, Safka ja Yliaho lauloivat lisäksi taustoja.
Kuopio tanssii ja soi
Kuopio tanssii ja soi -kappale ilmestyi ensi kerran Juicen toisella levyllä Per Vers, runoilija.
Per Vers, runoilija -levy oli myös Juice Leskinen & Coitus Int. -kokoonpanon toinen ja viimeinen levy.
Pohjois-Savoon tai tarkemmin Koillis-Savoon ja Juicen kotikulmille sijoittuu myös LP:n suurin hitti Juankoski here i come, joka kertoo laulaja-lauluntekijän kotikonnuista.
Kuopio tanssii ja soi löytyy myös Grand Slam -yhtyeen kanssa tehdyltä Kuopio-Iisalmi-Nivala -levyltä, joka ilmestyi 1984. Kappaleesta on jäänyt elämään etenkin riimi: "Torilla on vilinää, torilla on kilinää ja joku vielä lisää toi, oh boy, Kuopio tanssii ja soi!"
Artikkelin video on nauhoitettu Helsingin Esplanadin puistossa kesällä 1980.
Ilomantsi
Musiikin moniammattilainen Juice Leskinen osallistui Suomen euroviisukarsintoihin vuonna 1981. Ilomantsi sijoittui kisassa neljänneksi.
Juicea haastateltiin karsintasuorituksen jälkeen, ja hän sanoi suhtautuvansa euroviisuihin vakavasti.
Juice oli itse säveltänyt ja sanoittanut kilpailukappaleensa. Sovituksen siihen teki Anssi Tikanmäki.
Ilomantsi-laulu ottaa kantaa Itä-Suomen vesakkomyrkytyksiin. Juicen ryhmä toi euroviisukarsintoihin kaivattua väriä. Soittimina oli mm. nallipyssy ja sinkkiämpäri.
Vuoden 1981 euroviisukarsinnan voitti Riki Sorsa Jim Pembroken säveltämällä kappaleella Reggae OK.
Luonas kai olla saan
Juicen parisuhdelaulujen klassikko kuultiin Grand Slam -yhtyeen kiertueen päätöskonsertissa Nivalan Tuiskulan urheilutalolla vuonna 1983.
Oheinen konsertti on taltioitu 19. marraskuuta 1983. Televisiossa se nähtiin seuraavan vuoden helmikuussa.
Ohjelmatietojen mukaan kyseessä oli vuonna 1981 perustetun Grand Slamin jäähyväiskiertueeksi. Bändi osoittautui kuitenkin Juicen kokoonpanoista pitkäikäisimmäksi. Se keikkaili vuoteen 1986 asti, mutta levytti vielä vuoteen 1991 asti.
Luonas kai olla saan julkaistiin alun perin levyllä Keskitysleirin ruokavalio vuonna 1976. Siitä on julkaistu kolme eri liveversiota albumeilla Kuopio - Iisalmi - Nivala (1984), Manserockin legendat (1999) ja Klassikoiden ilta (2004).
Rakkauden ammattilainen
Juicen Rakkauden ammattilainen kertoo henkilöstä, joka koulutuksen puutteesta huolimatta osaa taidoista tärkeimmän.
Rakkauden ammattilaisessa on mielenkiintoinen juoni, jossa päähenkilöä piikitellään, hän antaa päältään viimeisenkin vaatteen ja lopulta hän saa naulat "läpi ranteen, läpi nilkan".
Arkinen tarina nouseekin lopulta tarinaksi Jeesuksesta, joka ristiinnaulitaan. Rakkauden ammattilaisen osa on siis lopulta karmea.
Kappale julkaistiin vuonna 1986 Vaasankin veri vapisee -singlen B-puolena.
Rakkauden ammattilainen oli myös mukana samana vuonna julkaissulla albumilla Yölento, jossa oli mukana mm. Kaksoiselämää ja Paskaa.
Sika
Juice Leskisen vuonna 1980 ilmestynyt Sika on vaihtoehtoisten joululaulujemme rakastetuimpia edustajia. Tuubi-ohjelmassa tekijää säestää mieskööri.
Sika julkaistiin albumilla Kuusessa ollaan vuonna 1980. Levy sisälsi perinteisiä joululauluja uusina tulkintoina sekä muutamia Leskisen omia kappaleita.
Sika on yksi harvoista joululauluista, joiden keskiössä eivät ole kuusi, joulupukki tai juhlan uskonnolliset ulottuvuudet. Edes Tonttujen jouluyössä ei ole syvennytty joulupöydän antimiin yhtä perusteellisesti.
Juice Leskistä säestävässä kuorossa ovat mukana mm. Tuubin juontaja Hector sekä nimikirjoitusten metsästäjä Erkki Rapo alias Eki-setä.
Odysseus
Erkki Aallon tv-dokumentti kuvaa Odysseus-laulun syntyvaiheita vuonna 1974. Coitus Int esittää uutuusbiisin Tampereen yo-talolla.
Odysseusta ruoditaan ohjelmassa monelta kantilta. Säveltäjä Mikko Alatalo kyselee sanoittaja Leskiseltä laulun tarkoitusta, ja hovikriitikko Harri Rinne arvioi kappaleen liveversiota heti esityksen jälkeen.
Odysseus julkaistiin Juicen toisella lp-levyllä Per Vers, runoilija vuonna 1974.
Juice Leskinen nousi suomalaisen musiikkialan huipulle vuonna 1974, kun hitit Marilyn ja Jyrki Boy soivat tiuhaan radiossa. Leskisen musiikillinen tuotanto on erittäin monipuolista, mutta parhaiten hänet muistetaan melodisesta rockmusiikista.
Suosituimmillaan Juice oli 1980-luvun alussa. Tuolloin ilmestyi mm. Viidestoista yö, joka on edelleen yksi suomalaisten "kansallislauluja". Juicella oli myös sarja "maantieteellisiä" lauluja kuten Eesti, Ilomantsi ja synnyinpaikasta kertova Juankoski Here I come.
Leskisen moniin yhtyeisiin kuuluvat mm. Coitus Int, Juice, Juice Leskinen Slam ja Juice Leskinen Grand Slam. Levytysuransa hän aloitti Mikko Alatalon ja Harri Rinteen kanssa Coitus Int –yhtyeessä vuonna 1974.
Leskinen oli myös Suomen suosituimpia lauluntekijöitä. Hän on tehnyt sanoituksia mm. Maaritille, Kirkalle, Katri Helenalle ja Yö-yhtyeelle.
Juicen käsialaa oli myös 1980-luvun puolivälin hyväntekeväisyyskappale Maksamme velkaa.
Juicen ja Safkan joululauluja aikuisille
Juice Leskinen ja Safka Pekkonen huolehtivat pikkutuhman Aikuisten joulukalenterin loppumasennuksesta. Kaksikymmentäneljä uusin sanoin ja erilaisin elkein tulkittua joululaulua eivät säästäneet satiirin säilältä juuri ketään. Ikivalkoisten joulurenkutusten ja klassikkovirsien päälle kynäiltiin uudet, varsin synkkiäkin piirteitä saaneet sanoitukset.
Satiirista saivat osansa ajan ehkä tunnetuimmat poliitikot Ronald Reagan ja Mihail Gorbatšov, mutta kyytiä jaettiin avoimesti myös suomalaispoliitikoille, joista Paavo Väyryselle omistettiin yksi kokonainen kappale. Niin ikään isänmaan nuoret toivot, ”puoluebroilerit”, saivat satikutia.
Pilailulta ei säästetty oikeastaan ketään tai mitään. Kohteina ovat yhteiskuntamme valvojat, joululiikenne, pikkujoulut, kalastaja-eksentrikko Pentti Linkola, Yleisradio ja koko materialistinen jouluhapatus kaiken kaikkiaan, tähtineen, kortteineen ja kirkkoineen.
Tietolaatikko
DISKOGRAFIA:
Coitus Int: Juice Leskinen &
Coitus Int 1973
Coitus Int: Per Vers, runoilija 1974
Juice ja Mikko (Mikko Alatalon kanssa) 1975
Keskitysleirin ruokavalio 1976
Lahtikaupungin rullaluistelijat 1977
Tauko I 1978
Välikausitakki 1978
Tauko II 1979
XV yö (Tauko III) 1980
Kuusessa ollaan 1980
Ajan Henki 1981
Dokumentti 1981
Sivilisaatio 1982
Deep Sea Diver 1983
Boogieteorian alkeet peruskoulun ala-astetta varten - lyhyt oppimäärä 1983
Kuopio - Iisalmi - Nivala (Live) 1984
Pyromaani palaa rikospaikalle 1985
Yölento 1986
Minä 1987
Sinä 1990
Taivaan kappaleita 1991
Simsalabim Jim 1992
Haitaribussi 1993
Kiveä ja sämpylää 1996
Kautta aikain (kokoelma) 1997
L 2000
Vaiti, aivan hiljaa 2002
Senaattori ja boheemi 2004