Hyppää pääsisältöön

Millaiset ovat abin stressitasot? Hyvinvointiasiantuntija analysoi mittaustulokset ja jakaa vinkit stressinhallintaan

emma karasjoki
Yle Kioskin Emma Karasjoki selvittää, milloin stressi on haitallista ja miten siitä voisi päästä eroon. emma karasjoki Kuva: Tiia Kivinen/Yle Abitreenit,stressi

Ylppärit, yhteishaku, pääsykokeet... Abikevät on stressaavaa aikaa. Milloin stressi on haitallista ja miten siitä voisi päästä eroon? Yle Kioskin Emman uudella videolla hyvinvointiasiantuntija kertoo, mikä suomalaisia stressaa ja miten omasta palautumisesta voisi huolehtia paremmin.

Jokainen kokee stressiä, mutta milloin stressi menee överiksi ja mistä sen tunnistaa? Yle Kioskin Emma Karasjoki ja tämän kevään abiturientti Mea Tirkkonen testauttivat stressitasonsa mittaamalla kokemaansa stressiä kolmen päivän ajan.

Mittauksen tuloksia tulkitsi hyvinvointianalyyseja tekevän Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Miro Vesala. Vesala sanoo, että elämäntavat on kehä, jossa syöminen, liikkuminen, nukkuminen ja stressi vaikuttavat kaikki toisiinsa. Hänen mukaansa stressiin vaikuttaa paljon myös oma asenne.

– Jos meidän oma asenne on se, että ei tästä tuu mitään ja ollaan negatiivisesti suhtautumassa kaikkeen, kyllä ne myös aiheuttaa meille enemmän stressiä ja kuormitusta.

Stressi on haitallista silloin, kun yrittää palautua, mutta keho ei palaudu. Silloin Vesala kehottaa pohtimaan kriittisesti omaa elämää ja kokonaiskuormitusta. Hän nostaa esiin esimerkiksi ihmissuhteet ja alkoholin, jonka vaikutusta palautumiseen moni ei hoksaa.

Katso videolta muut hyvinvointiasiantuntijan vinkit stressinhallintaant:

Emman kanava YouTubessa ja Areenassa.

Lisää ohjelmasta

Artikkelit