Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Brittisotilaat tappajina

Dokumentti tutkii Britannian armeijan toimintaa Afganistanissa ja Irakissa.
Perheenjäseniään menettäneet siviilit kertovat brittisotilaiden toiminnasta. Dokumentti tutkii Britannian armeijan toimintaa Afganistanissa ja Irakissa. Yle TV1,Ulkolinja: Brittisotilaat tappajina

TV1 torstaina 20.2.2020 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 23.2. klo 23.25, Areenassa

Britannian armeijan erikoisjoukot ovat operoineet vuosia Afganistanissa ja Irakissa jäljittämässä Taliban-liikkeen taistelijoita ja terroristeja.

Eräänä yönä vuonna 2012 neljä afgaanisiviiliä ammuttiin heidän kodeissaan. Kyseessä oli kolme lasta ja 20-vuotias mies Loy Baghin kylässä Afganistanissa. Tappajat eivät olleet terroristeja, vaan brittisotilaita.

BBC:n raportti Brittisotilaat tappajina (12) paljastaa, kuinka sotilaat toimivat kentällä ja kuinka korkealla hallinnon tasolla heidän tekojansa on peitelty.

Dokumentissa pääsevät ensi kertaa ääneen perheet, joiden jäseniä brittisotilaat ovat surmanneet. Perheiden tarinat todistavat väärinkäytösten todellisen laajuuden. Epäilyttäviä tapauksia on kymmeniä.

Toimittaja Richard Bilton tapaa rikostutkijoita, jotka kertovat ensimmäistä kertaa julkisuudessa siitä, miten heitä estettiin nostamasta syytteitä sotarikoksista epäiltyjä sotilaita vastaan.

Tapausten tutkinta päätettiin lopettaa ennen kuin ensimmäistäkään sotilasta oli asetettu syytteeseen.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ja sanomalehti Sunday Timesin keräämä materiaali paljastaa todisteita, jotka viittaavat puolustusministeriön ja korkea-arvoisten sotilaiden osallistuneen kidutuksen ja surmatöiden peittelyyn.

Aiotaanko brittisotilaiden toimintaa Afganistanissa ja Irakissa ryhtyä tutkimaan uudestaan?

Panorama: War Crimes Scandal Exposed. Hannah O'Grady. Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.