Hyppää pääsisältöön

Vanhan liiton crossover haukotuttaa

Koloratuurisopraano Simone Kermes ilmaantui äänitemarkkinoille 1990-luvun lopulla. Sen jälkeen on saksalaislaulajan nimeä kantavia äänitteitä ilmestynyt parikymmentä. Tuorein julkaisu yhdistelee vanhaa ja uutta musiikkia. Omaa aikaamme edustava osio kurottelee populaarin puolelle, kun kuulemme barokkiin kallellaan olevia sovituksia Stingin, Lady Gagan ja Led Zeppelin -yhtyeen kappaleista.

kermes äänitteen kansi
kermes äänitteen kansi Simone Kermes

Uudet sovitukset ovat hyvin tehtyjä ja pääosin onnistuneitakin. Muutenkin lyhyiden kappaleiden virta rullaa mukavasti. Poppiksen seurana on vuosisatojen takaista äänistöä, jota edustavat muun muassa Bach, Händel, Vivaldi sekä Albinoni.

Tämän tyyppisten projektien ongelma ei sinällään ole tyylien yhdistäminen, vaan erilaisissa musiikkityyleissä vallitsevien ilmaisutapojen moninaisuus, jotka aina vaatisivat oman erityisosaamisensa. Osalla klassisen musiikin toimijoista tuntuu vielä edelleen hämmentävästi olevan se käsitys, että minkä tahansa musiikkityylin voi nostaa korkeammalle tasolle siirtämällä se esitettäväksi länsimaisen taidemusiikin käytännöin. Niin se vaan on, että klassisen musiikin laulukoulutuksen klangilla laulavan koloratuurisopraanon esittämänä Lady Gagan Poker Face ainoastaan hihityttää, oli sovitus mikä tahansa.

Tyylien yhdistely ja yleisön kalastelu populaarin puolelta meni läpi vielä parikymmentä vuotta sitten, jos lopputuloksessa oli jotain uutta tai raikasta. Nyt se on jo lähtökohtaisesti vanhentunutta, ja noh, ihan vaan vähän tylsää. Silti tätäkin äänitettä voisi aivan huoletta soittaa hillityllä äänenvoimakkuudella vaikkapa työpaikkaruokalassa.

Simone Kermes. Inferno e paradiso. - Simone Hermes, sopraano sekä Amici Veneziani. Eri säveltäjiä. (Sony Classical)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kirkkomusiikki soi pääsiäisenä Yle Klassisessa

    Oratoriot, passiot ja muut pääsiäisen klassikot.

    Ylen klassisen musiikin internet-kanava Yle Klassinen lähettää pääsiäisen aikaan jälleen runsaasti kirkkomusiikkia. Kanavan ohjelmistossa soivat tänäkin vuonna hiljaisen viikon ja pääsiäisviikon suurteokset, kuten Johann Sebastian Bachin Matteus-passio, Joseph Haydnin Vapahtajan seitsemän viimeistä sanaa ristillä ja Franz Lisztin oratorio Christus.

  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.