Hyppää pääsisältöön

Maailma paranee pelaamalla - Puheen Aamun peliviikon käynnisti sisäministeri Maria Ohisalo

Puheen pelipäivän Areena-kuva.
Puheen pelipäivän Areena-kuva. Kuva: Hans Weckman Yle Puhe,Puheen Aamu

Suomessa arvellaan olevan yli puoli miljoonaa pelikonsolin omistajaa. Peleistä on tullut viihdettä, jotka yhdistävät sukupolvia saman perheen sisällä. Kaikki pelaavat.

Helmikuun viimeisellä viikolla Puheen Aamussa klo 7-10 puhutaan pelaamisesta ja pelataan retropelejä. Viikko huipentuu perjantaina 28. helmikuuta Puheen pelipäivään.

Maanantaina 24.2. Puheen Aamussa sisäministeri Maria Ohisalo

Kuuntele Mario Ohisalon haastattelu

Peliviikon avaa sisäministeri Maria Ohisalo. Hän on kertonut intohimokseen retropelit. Jos politiikka on peliä, millainen peli se on?

Tiistaina 25.2. puhutaan ongelmapelaamisesta

Kuuntele Helmi Korhosen ja Kim Josefssonin haastattelu

Kiehtova, nopea ja intensiivinen pelimaailma vie mennessään, tasapaino pelin tarjoaman ja arkisen todellisuuuden väliilä voi hämärtyä, pelimaailmaan voi kadota. Pelkkä pelaamisen määrä ei kerro pelaamisen ongelmallisuudesta, mutta peliajan lisääntyessä kasvaa myös riski ongelmallisen digipelaamiskäyttäytymisen kehittymiseen.

Vieraaksi saapuvat digipelihaittatyötä tehnyt ja erilaisia tuen muotoja peliongelmaisille kehittänyt Sosped-säätiön suunnittelija Helmi Korhonen sekä ContrAl Clinicsillä viihdepelaamisen hoito-ohjelmaa kehittänyt psykologi Kim Josefsson. Valmiita suomalaisia ohjelmia ei ole juurikaan ollut, joten työ on tehty alusta alkaen itse.

Ongelmapelaamisesta kertoo tuore Esa Illin ohjaama dokumenttielokuva SAVE AND QUIT? Sen pääosassa ovat nuoret, joiden elämän digipelit ovat saattaneet pelastaa - tai sitten tuhota sen. SAVE AND QUIT? Yle Areenassa

Keskiviikkona 26.2. puhutaan pelikasvatuksesta

Kuuntele Mikko Meriläisen haastattelu

Pelikasvatuksesta väitellyt tutkija Mikko Meriläinen on jo pitkään peräänkuuluttanut monipuolisempaa uutisointia peleistä ja pelaajista. Ongelma- ja haittakeskeinen keskustelu ei näe pelaamisen kaikkia puolia. Pelikasvatus on tärkeä osa pelaamista ilmiönä, mutta pelkkä rajoittaminen ei riitä. Väitöstutkimuksessaan Meriläinen painottaakin pelisivistyksen käsitettä. Tarvitaan kuuntelemista, keskustelemista, halua ymmärtää pelaamista laajemmin.

Torstaina 27.2. puhutaan pelien musiikista

Kuuntele Petri Alangon haastattelu

Musiikilla ja äänillä on tärkeä rooli pelin tunnelman luojina. Äänimaailma on tapa erottua joukosta, tunnusmelodiat palauttavat mieliin pelejä vuosikymmentenkin takaa.

Pelimusiikin luonteesta, haasteista ja lumosta Puheen Aamuun saapuu kertomaan Remedy Entertainmentin pelisäveltäjä, nykyään Ylen suomenkielisten radiokanavien äänimaisemasta vastaava soundipäällikkö Petri Alanko. Hän vastaa Alan Wake- ja Quantum Break -pelien musiikista.

Puheen pelipäivänä 28.2. maailma paranee pelaamalla

Kuuntele Puheen Aamun pelipäivän lähetys kokonaisuudessaan
Katsele Puheen pelipäivän striimiä

Lähetyksessä on vieraana Pelikonsolien kronikka podcast-sarjan toimittaja Antti Melkko. Konsoli kerrallaan sarja käy läpi laitteiden teknistä ja kulttuurillista historiaa.
Kuuntele Antti Melkon haastattelu
Pelikonsolien kronikka Yle Areenassa

Ata Tommiska on tuhannen pelikoneen mies. Hänen kotiaan koristaa, yhtä lukuunottamatta, kaikki unelmien laitteet. Atalla on yhteensä yli tuhat retrotietokonetta ja pelikonetta - ja pelit päälle. Rakkaus peleihin syntyi ensikerrasta, pelien kehityskaari tikku-ukosta tähän päivään on huikea.
Kuuntele Ata Tommiskan haastattelu

Mihin tarvitaan lehteä aikana, jolloin pelit ja peliyhteisöt ovat netissä? Tätä kysytään, kun vieraana on Pelaaja-lehden päätoimittaja Johanna Puustinen. Hän itse on ysärin pelaajasukupolvea.
Kuuntele Johanna Puustisen haastattelu

Pelikulttuuri on perinteisesti mielletty poikien ja miesten jutuksi. Tytötkin pelaavat, mutta tarvitsevatko he erityisesti heille suunnattuja pelejä. Vieraina geeksumman intoilun puolesta puhuvat Nörttitytöt Aino Harvola ja Anne-Mari Haapsamo.
Kuuntele Nörttityttöjen haastattelu

NES-konsoli tuli markkinoille Japanissa vuonna 1983, Euroopassa pari vuotta myöhemmin. AasiPelit kollektiiville NES on edelleen maailman paras konsoli ja siksi sille tehdään käsityönä uusia pelejä, esimerkiksi Suomi 100 -hengessä. Vieraana Aasipelien Arto 4000 eli Arto Paappanen ja Nutshell eli Mikko Alenius.
Kuuntele Aasipelit haastattelu

Pelaaminen ei ole enää vain harrastus, monelle se on ammatti, jopa kotikoneen äärellä. Hämeenlinnalainen Mikkis on yksi Suomen tunnetuimmista Fortnite-striimaajista. Rosie River striimaa Kotkasta, seuraajat löytyvät eri puolilta maailmaa. Miksi haluamme katsoa kun joku toinen pelaa? Vieraina Mikkis eli Mikkoville Palm ja Rosie River eli Roosa Puonti.
Kuuntele pelistriimajien haastattelu

Lisätietoja:
Puheen Aamun lähetykset, tuottaja Kati Lahtinen, puh. 040 7494 582
Yle Areenan pelistriimi, tapahtumatuottaja Erno Kulmala, puh. 040 830 2971

  • Perttu Häkkinen tarkkaili suomalaisuuden marginaaleja

    Perttu Häkkisen kuratoidut uusinnat jatkuvat kesällä 2021

    Yle Puheen kesässä uusitaan Perttu Häkkisen radio-ohjelmasarjan jaksoja, jotka käsittelevät taidetta ja yhteiskuntaa. Luvassa on ohjelmia, joissa pureudutaan muun muassa taiteen tabuihin, suomalaiseen anarkismiin ja ITE-kirjallisuuteen. Perttu Häkkisen kuratoidut uusinnat Yle Puheessa tiistaisin klo 13.02.

  • Yle Puheen juhannuksessa vitsejä, vastoja ja hyttysvihaa

    Puheen juhannus - hyttysvihaa ja lentäviä virkkuukoukkuja

    Juhannuksena Yle Puheessa spesiaalilähetyksensä tarjoilevat Ruben Stiller, Lindgren & Sihvonen sekä Puikko ja Koukku. Ruben käy jatkosotaa hyttysiä vastaan sekä pureutuu syvälle suomalaisuuteen. Tommy ja Petteri ovat kutsuneet mittumaariksi urheilumies Kaj Kunnaksen kylään. Puikon ja Koukun studiossa taas lentelevät niin vitsit, vastat kuin virkkuukoukutkin. Lisäksi luvassa kuuntelumaratoneja huumorin hengessä.