Hyppää pääsisältöön

Tee istuinalusta huovutetuista villapalloista

Huovuta palloja erivärisestä villasta ja ompele ne yhteen ihanasti lämmittäväksi istuinalustaksi. Saatavilla on myös valmiiksi huovutettuja palloja käytettäväksi erilaisiin sisustuselementteihin tai asusteisiin.

Huopapalloista voi tehdä myös pannunalusia, mattoja, tyynyjä, koruja tai laukun kädensijoja.

huovatut villapallot ommeltu kiinni toisistaan
Tiiviisti vierekkäin ommellut huopapallot muodostavat ihanan pinnan. huovatut villapallot ommeltu kiinni toisistaan Kuva: Lee Esselström /YLE Istuinalunen,Strömsö (tv-ohjelma)

Huovuta pallot itse käsin teesiivilää käyttäen tai pesukoneessa sukkahousujen avulla, ellet halua ostaa valmiita huopapalloja.

Näin voit huovuttaa palloja

Tarvitset vain karstattua villaa, hiukan haaleaa lämpimämpää vettä ja suopaa (esimerkiksi mäntysuopaa).

Ota vähän villaa ja revi se pieniksi paloiksi niin, että kuidut menevät lomittain, kun pyörittelet palloa käsissäsi tai laitat sen pyöreään teesiivilään.

Heiluttele teesiivilää lämpimässä vedessä, jossa on hiukan mäntysuopaa niin, että villasta muodostuu pallo teesiivilän reunoja vasten. Nosta pallo pois, purista siitä vesi pois ja jatka sen huovuttamista pyörittelemällä sitä suopaisten käsien välissä.

Huuhtele, purista ja anna kuivua.

Huovuta palloja pesukoneessa

Jos haluat huovuttaa pesukoneessa, ota avuksi vanhat sukkahousut. Revi villaa ja muokkaa pieniä palloja ja pane ne sukkahousuihin ja tee tiukka solmu pallon molemmin puolin. Tee monta samanlaista ja huovuta sitten pesukoneessa pienen pesuainemäärän kanssa 40 asteessa. Sitten vain leikkaat sukkahousut auki ja saat kasan huopapalloja.

istuinalusta lauturilla talvella
istuinalusta lauturilla talvella Kuva: Lee Esselström /YLE Istuinalunen,Strömsö (tv-ohjelma)

Näin teet istuinalustan

Ompele käsin pallot toisiinsa terävällä parsinneulalla tai nahkaneulalla. Käytä pihtejä avuksi neulan vetämisessä pallojen läpi.

Pihdit, neula ja huovatut villapallot pöydällä
Jos ensimmäisen ja toisen pallon väliin jättää langan vähän löyhälle, seuraavat pallot asettuvat siistimmin keskimmäisen pallon ympärille. Pihdit, neula ja huovatut villapallot pöydällä Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö (tv-ohjelma),Istuinalunen

Käytä ohutta vahattua pumpulilankaa tai kestävää pellavalankaa pallojen ompelemiseen yhteen. Käytä mielellään lankaa, jonka väri on lähellä pallojen väriä, niin se ei jää näkyviin.

Ompele pallot yhteen suoriksi riveiksi, siisteiksi ympyröiksi tai vapaamuotoisemmin ihan niin kuin sinusta on hienointa. Kiinnitä pallot toisiinsa, myös sivuilla olevat pallot, niin istuinalustasta tulee tukevampi.

Käytin istuinalustaani noin 170 tummanharmaata palloa ja 13 eriväristä palloa.

Kokeilemalla selviää, miten tiiviisti pallot pitää ommella yhteen, sillä se vaikuttaa lopputulokseen.

istuinalusta laiturilla
istuinalusta laiturilla Kuva: Lee Esselström /YLE Istuinalunen,Strömsö (tv-ohjelma)

Lisää huovutuksesta

Jos haluat oppia lisää eri huovutustekniikoista ja saada perusteellisemman kuvauksen muista itse tehtävistä huovutetuista tuotteista, voit lukea (ruotsiksi) artikkelin huovutuksesta Strömsössä. .

huovutettu istuinalusta laiturilla talvella
huovutettu istuinalusta laiturilla talvella Kuva: Lee Esselström /YLE Istuinalunen,Strömsö (tv-ohjelma),huovutus

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa