Hyppää pääsisältöön

Finaali lähestyy – uudistunut UMK20 kiinnostaa enemmän kuin koskaan

Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids poseeraavat hymyileväisinä purppuranvärisen UMK-grafiikan edessä, heidän vieressään on teksti UMK Uuden Musiikin Kilpailu.
Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids poseeraavat hymyileväisinä purppuranvärisen UMK-grafiikan edessä, heidän vieressään on teksti UMK Uuden Musiikin Kilpailu. Kuva: Yle Uuden Musiikin Kilpailu 2020,Uuden Musiikin Kilpailu,musiikki,Euroviisut,Krista Siegfrids,Mikko Silvennoinen

Suomen seuraava euroviisuedustaja valitaan Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa Tampereella lauantaina 7.3. klo 21 alkaen. Luvassa on näyttävää lavashow’ta ja musiikkiesityksiä kotimaisilta huippuosaajilta. Finaalin väliaikaesiintyjinä nähdään sekä Hei rakas -jättihitillään suomalaisten suosioon noussut Behm että myöhemmin julkistettavan kotimaisen supertähden erikoisesiintyminen. UMK20: Finaali näytetään suorana lähetyksenä Yle TV1:llä ja Areenassa.

Uuden Musiikin Kilpailu 2020 huipentuu finaaliin lauantaina 7.3. Tampereen Mediapoliksessa, kun Tika, Erika Vikman, Aksel Kankaanranta, F3M, Sansa ja Catharina Zühlke nousevat lavalle kilpailemaan UMK:n voitosta ja Suomen euroviisuedustajan paikasta.

Luvassa on kuusi näyttävää esitystä visuaalisine elementteineen ja koreografioineen ja esitykset nähdään sellaisina kuin ne on tarkoitus toteuttaa myös Euroviisuissa. Jokaisella kilpailijalla on omanlaisensa, televisiokatsojia ajatellen laadittu show, jonka suunnitteluun myös artisti on osallistunut.

Finaali saa energisen lähtölaukauksen perinteeksi muodostuneen Krista Siegfridsin avausnumeron myötä, ja Siegfrids myös juontaa kilpailun. Kommentaattorina toimii Mikko Silvennoinen. Ensimmäistä kertaa mukana tänä vuonna ovat YleX Aamun Viki ja Köpi, jotka isännöivät Green Roomia. Ruotsinkielisestä selostuksesta vastaavat Eva Frantz ja Johan Lindroos.

UMK20-finaalissa esiintyy myös artisteja suomalaisen musiikkikentän huipulta. Yksi väliaikaesiintyjistä on Behm, jonka syksyllä 2019 julkaistu debyyttisingle Hei rakas on ollut talven isoin kotimainen hitti. Lue täältä, miten Behm päätyi esiintymään UMK:ssa ensimmäisen kerran jo vuonna 2017.

Ruskeapolkkatukkainen laulaja Behm haroo kättään hiustensa läpi ja katsoo alaspäin, taustalla punertava, pilvinen taivas.
Behm on toinen UMK:ssa esiintyvistä kotimaisista huippunimistä. Ruskeapolkkatukkainen laulaja Behm haroo kättään hiustensa läpi ja katsoo alaspäin, taustalla punertava, pilvinen taivas. Kuva: Pietari Purovaara / Warner Music Finland Behm,musiikki

Behmin lisäksi finaalissa nähdään suomalaisen supertähden erikoisesiintyminen, josta tiedotetaan myöhemmin.

Katsojat ja raati valitsevat voittajan

Katsojat voivat äänestää suosikkiaan suoran lähetyksen aikana maksutta Yle.fi-sovelluksella tai maksullisesti joko tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Äänestys avautuu, kun kaikki esitykset on nähty, ja äänestysaikaa on viimeisen kilpailuesityksen jälkeen 15 minuuttia.

Myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittää yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet. Kansainvälinen raati koostuu kahdeksan eurooppalaisen maan nelihenkisistä, musiikkialan ammattilaisten muodostamista tiimeistä.

UMK20:n voittaja edustaa Suomea Rotterdamissa 12.-16.5.2020 järjestettävissä Euroviisuissa.

UMK kiinnostaa meillä ja maailmalla

Uuden Musiikin Kilpailun suosio on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen suurta: finalistit ja heidän kappaleensa ovat puhuttaneet laajalti läpi Suomen, ja monen suomalaiset ovat löytäneet monipuolisesta biisikattauksesta oman suosikkinsa. Myös kansainväliset viisufanit ovat ilahtuneet finalistikuusikon kappaleista, mikä näkyy esimerkiksi UMK:n Youtube-kanavan videoiden kommenteissa, joita on tullut ympäri maailman.

– Uuden Musiikin Kilpailun uudistuminen ja palaaminen avoimeen kilpailuun on otettu erittäin positiivisesti vastaan. Kilpailubiisien ja niihin liittyvien sisältöjen katselukerrat ovat erinomaiset. Suosiosta kertoo myös se, että kaikki UMK-finaalin yleisöpaikat varattiin loppuun noin minuutissa, kun ilmoittautuminen avattiin 3. helmikuuta, iloitsee UMK:n tuottaja Anssi Autio.

UMK20: Finaali suorana lähetyksenä la 7.3. klo 21.00 Yle TV1:llä ja Areenassa sekä Radio Suomessa ja Yle X3M:llä. Ruotsin euroviisukarsinta Melodifestivalenin finaali näytetään TV1:llä heti UMK:n jälkeen klo 22.50.

Näin seuraat Uuden Musiikin Kilpailua 2020

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 7.3.2020 suorassa UMK-lähetyksessä. UMK-finaalissa kilpailevat Catharina Zühlke, Erika Vikman, Aksel Kankaanranta, F3M, Sansa ja Tika.

Finaali järjestetään Tampereen Mediapoliksessa ja se näytetään suorana Yle TV1:llä, Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M-radiokanavilta klo 21 alkaen.

TV-lähetyksen juontavat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen. Green Room -haastatteluista vastaavat YleX Aamun juontajat Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio. Ruotsinkielisestä selostuksesta tuttuun tapaan vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

UMK20-suosikkibiisisi äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finaalistien esitysten jälkeen. Voit äänestää la 7.3. maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Puhelinäänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi. Äänestyksen lisäksi myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa. Chatin keskustelua ylläpitää Yle Kioskin Constantinos ”Gogi” Mavromichalis, Essi Lamppu ja Aleksi Rantamaa. Lataa Yle.fi -sovellus ja keskustele klo 20.50 alkaen koko lähetyksen ajan.

Ruotsin euroviisuedustaja selviää samana lauantaina 7.3.2020 ja sitä voi seurata suorana Yle Areenasta klo 21 tai viivästettynä lähetyksenä Yle TV1:llä klo 22.50 alkaen. Lähetyksen juontaa suomeksi Christian Bertell.