Hyppää pääsisältöön

Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

Taksikujettaja ja etupenkillä istuva matkustaja edestä kuvattuna
Taksikujettaja ja etupenkillä istuva matkustaja edestä kuvattuna Kuva: AOP / Alamy / Corepics taksi

Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää. Voisiko postin toiminnan laajentuminen erilaisten palvelujen tarjoajaksi toimia mallina myös takseille?

Uusissa taksiapplikaatioissa auton voi valita, miksi ei myös kuljettajaa? Taksin tilaaja voisi kuljetuksen lisäksi valita erilaisia palveluja ja yksinäinen voisi saada taksinkuljettajasta seuralaisen tapahtumaan. Taksien kuljettajat voisivat erikoistua eri alojen asiantuntijoiksi. Mahdollisuuksia on äärettömästi.

Taxipassagerare.
Taxipassagerare. Kuva: Yle/ Antti Kolppo taksi,taksit,taksit (kuljetuspalvelut)

Vuoden 2018 taksilakiuudistus tuhosi alan luotettavan maineen. Kallista taksilla matkustaminen oli ennenkin, mutta nyt taksia ei kohonneen ja kirjavan hinnoittelun vuoksi enää uskalla ottaa tolpalta. Kuka edes ehtii kiireessä perehtyä eri firmojen vaihteleviin hintaperusteisiin, tai kulkea taksitolpalla kyselemässä eri autojen tarjouksia?

Ennen asiakas saattoi ryöstää taksin, nyt taksi saattaa ryöstää asiakkaan― kuljetusyrittäjä ja entinen keskustapuolueen kansanedustaja Markku Pakkanen Ylen haastattelussa

Myös taksiyrittäjät valittavat uudistuksen vaikeuttaneen toimintaansa. Lisääntynyt kilpailu syö tulosta ja kontrollin löystyminen on tuonut alalle myös harmaan talouden. Alueelliset erot ovat suuria. Pääkaupungissa uudet kuljetusmuodot antavat asiakkaalle valinnanmahdollisuuksia, mutta haja-asutusalueilla taksin saaminen on vaikeutunut.

Jensin Button ja Jessica Michibata taksin takapenkillä juhla-asussa
Jensin Button ja Jessica Michibata taksin takapenkillä juhla-asussa Kuva: /All Over Press Jenson Button,taksi,Jessica Michibata

Taksi on aina ollut sosiaalinen media, huhujen ja juorujen lähtöalusta. Taksikuskeilla riittää hurjia tarinoita matkoista ja asiakkaista. Jos haluaa ymmärtää elämän moninaisuutta tai vaikka saada aineksia kirjaan tai elokuvaan, kannattaa ryhtyä osa-aikaiseksi taksikuskiksi. Katuvalokuvaaja Ryan Weideman ajoi 30 vuoden ajan öisin taksia New Yorkissa. Hänen valokuvansa esittelevät miljoonkaupungin värikkäät yökasvot ja taksimatkan siirtymäriittiin liittyvät vahvat tunteet.

Taksikuskeja on joka lähtöön. Monet ovat kohdanneet herrasmieskuljettajan, joka kantaa painavan kassin ovelle, tai huolehtii iäkkään asiakkaan terveyskeskuksen ilmoittautumistiskille asti. Toiset ovat lähteneet taksista korvat punaisina kuunneltuaan vastoin tahtoaan kuskin arvomaailmaansa loukkaavia mielipiteitä.

Mies ojentaa naiselle kolme paperikassia talon edessä
Mies ojentaa naiselle kolme paperikassia talon edessä Kuva: AOP / Alamy / RossHelen editorial paperipussi,Kotiinkuljetuspalvelu

Tulevaisuuden taksiapplikaatiopalvelussa ooppera- tai teatterilippujen exclusive-luokkaan kuuluisi kuljetus ja kohtelias seuralainen, jonka kanssa voi myös keskustella esityksestä. Kauppaan saattaisi olla mukava saada mukaan asiantunteva ja avulias kaveri. Taksin takapenkille voisi istahtaa keventämään mieltään kuskille, joka on ammattipsykologi.

Taksi on tuntematon tuttu. Lähes kaikki käyttävät taksia erilaisissa elämäntilanteissa. Taksi on eräänlainen lautturi, joka saattaa ihmisiä elämän tärkeissä tilanteissa, kohdusta hautajaisiin. Kuljettaja toimii toisinaan rippipappina, toisinaan psykologina tai ihmissuhdeoppaana. Moni uskoutuu mielellään hienotunteiselle tuntemattomalle, jota ei todennäköisesti joudu myöhemmin kohtaamaan. Tilanteen ajankohdalla ja nautituilla juomilla saattaa myös olla osuutta avautumiseen.

Mustavalkoinen kuva, jossa taksinkuljettaja ja kaksi humalaista miestä
Matti Pellonpää, Kari Väänänen ja Sakari Kuosmanen Jim Jarmuschin Night on Earth -elokuvassa Mustavalkoinen kuva, jossa taksinkuljettaja ja kaksi humalaista miestä Kuva: All Over Press/ Fine Line Features/courtesy Everett / Everett Collection/ Matti Pellonpää,Kari Väänänen,Sakari Kuosmanen,Night on Earth

Jim Jarmuschin episodielokuva Night on Earth sijoittuu yöaikaan ja takseihin. Taksitarinoiden ytimenä on, kuinka sattumanvaraiset kohtaamiset voivat muuttaa elämän. Kuskin kanssa käydyssä keskustelussa syntyy oivalluksia ja huonotuuliset asiakkaat ovat taksista poistuessaan tyytyväisempiä elämäänsä, kuten elokuvan Helsinkiin sijoittuvassa episodissa ja oikeassakin elämässä toisinaan tapahtuu.

On ilmoja pidellyt

Viihtyäkseen työssään taksikuskin täytyy pitää autolla ajamisesta ja ihmisten kohtaamisesta. Jokainen taksimatka on toisilleen tuntemattomien henkilöiden yhteinen seikkailu, joka alkaa tunnustelevasti ja voi edetä mihin hyvänsä. Hyvällä taksikuskilla on tilannetajua, eikä hänen tarvitse aina olla oikeassa. Joskus on parempi matkata hiljaisuudessa, tietää Aristoteleen kantapää -ohjelmassa vieraillut tamperelainen taksinkuljettaja Jere Lokio, jolla 14 vuoden kokemus taksin kuljettamisesta ja lisäksi taustallaan teatterialan koulutus.

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

 • Avaruusromua: Siis teitä kiinnostaa tämä musiikki?

  Erikoista, että Lontoossa oltiin kiinnostuneita.

  En ole koskaan kuullut hänestä, eikä minulla sitä paitsi ole aikaa kuunnella mitään BBC:tä! Näin vastasi Edgar Froese, kun eräs saksalainen musiikkijournalisti soitti hänelle keväällä 1973 ja kysyi tunsiko hän Lontoossa asuvaa John Peel -nimistä tiskijukkaa. Soittaja kertoi John Peelin soittaneen Tangerine Dreamin musiikkia ohjelmissaan BBC:llä jo useasti. Pian yhtye sai telexin brittiläiseltä Virgin -levy-yhtiöltä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tarvitaanko nyt onnellisia loppuja?

  Hikmet: "Lähettäkää minulle kirjoja, jotka päättyvät hyvin."

  “Lähettäkää minulle kirjoja, jotka päättyvät hyvin.” Olen hyräillyt viime päivinä turkkilaisen runoilijan Nâzim Hikmetin 1940-luvulla kirjoittamaa runoa. Runosta on nimittäin sävelletty laulu, jota itsekin sain laulaa keikoilla 1990-luvun puolivälissä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri