Hyppää pääsisältöön

Käytetyn vaatteen jäljillä: käsikirjoitus

Vaatteiden kierrätyksestä tulee hyvä mieli. Mutta mitä käytetyille vaatteille tapahtuu sen jälkeen kun ne on heitetty keräyslaatikkoon? Yritän selvittää käytettyjen vaatteiden reittejä. Mutta se onkin vaikeampaa kuin mitä olen kuvitellut.

MOT: Mitä tässä voi olla niin salaista?

Helena Dahlbo, tutkija, Suomen ympäristökeskus: mun mielestä tässä ei pitäis olla mitään salaista.

Käytettyjä vaatteita päätyy myös Afrikkaan.

Liselott Lindström, Yle, Maputo, Mosambik: Täällä on tosi paljon länsimaissa tuttuja merkkejä kuten Mangoa ja Zaraa ja HM:ää.

Ja on tässä aika huonolaatuista, esim tässä.

Koska alan asiantuntijoillakaan ei ole tarkkaa tietoa poistotekstiilin lopullisesta määränpäästä, päätimme selvittää asiaa lähettimien avulla.

OTSIKKO: KÄYTETYN VAATTEEN JÄLJILLÄ

Ostamme kiihtyvään tahtiin yhä enemmän ja yhä halvempia vaatteita.

Sellon kauppakeskus, Espoo

Tuuli Aarniala: Pitää ottaa maaksimaalinen hyöty kun on alennusmyynti. Ostin just tämän takin.

Jonna Myllykangas: Olen vähävarainen niin alesta bongaan vaan sitä mitä tarvitsen.

Pepe Strömmer: Aika paljon. Kerran kuussa käyn ostamassa.

Esko Nurminen: Nyt sattui just alennusmyynnit, harrastan sitä.

Kierrätysmuodin asiantuntija Outi Pyy on jo vuosia kirjoittanut blogia ja esitelmöinyt vastuullisesta tekstiilien kuluttamisesta. Pyy on myös kehitysyhteistyö- ja vaatekeräysjärjestö Fidan osa-aikainen myyjä.

Outi Pyy, vastuullisuusvaikuttaja: Me hankitaan liian huonolaatuista vaatetta, siis semmoista vaatetta, jonka elinikä ei ole kuin vain muutamia vuosia verrattuna se, mitä ne on ollut 90-luvulla ja 80-luvulla, niin meidän vaatteet on elänyt 10 vuotta, 20 vuotta. Sitten vielä, kun ottaa huomioon sen, että vaatteiden arvo, eli se, mitä maksaa kaupassa siitä yhdestä vaatteesta, niin se on viidesosa nykyään siitä, mitä me ollaan maksettu siitä samasta vaatteesta 80-luvulla. Siksi meillä on nykyään kaikki vaatteet täynnä, kaapit täynnä vaatteita, koska se volyymi on niin paljon isompi. Tätä kautta myöskin sitä jätettä tulee meidän käsistä nyt nykyään paljon nopeammin, nopeammalla syklillä ja suuremmassa määrässä.

Suomessa heitämme vuosittain pois ainakin 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä. Yritän hahmottaa mitä se tarkoittaa. Tässä säkissä on noin 200 kiloa tekstiiliä. Heitämme siis pois 350 000 tällaista säkillistä vaatteita joka ikinen vuosi. Säkit täyttäisivät yli 800 tyypillistä 25 metrin pituista uima-allasta.

Ja nyt puhutaan vain suomalaisten heittämistä vaatteista - vuodessa. Meillä on mahdollisuus vähentää vaatejätettä pistämällä vaatteet kiertoon ja keräyslaatikkoon.

Ehjiä vaatteita keräävät hyväntekeväisyysjärjestöt Fida, UFF, Punainen risti ja Pelastusarmeija. Niiden ohella on pienempiä yrityksiä kuten Recci. Myös muutama vaateketju on alkanut kerätä vaatteita.

H&M:n markkinointivideo, Youtube

Bring your rags and we can deal with them. Let’s do something about our bad conscience. Suck the metals out, rip it, grind it, tear it in smaller pieces, let’s stich it to something new.

Käännös: Tuo meille riepusi, ja me hoidamme asian. Ryhdytään yhdessä keventämään kolkuttelevaa omaatuntoamme. Imetään metallit irti, murskataan, revitään yhä pienemmiksi paloiksi, silputaan kuiduiksi ja ommellaan jotain uutta.

Sellon kauppakeskus

MOT: tiedätkö mitä vaatteille tapahtuu sen jälkeen kun olet vienyt ne keräyslaatikkoon?

Jonna Myllykangas: No en tarkasti. Epäilen että myyntiin, roskiin ja lopusta en tiedä, valitettavasti.

Sari Paananen: Mä en ole siitä oikein perillä.

Mervi Salmela, Ei ihmiset hirveästi tiedä, veikkaisin.

Suomalaisten suosituimmat vaatekaupat ovat Prisma, Tokmanni ja Citymarket. Tämä selviää Kaupan liiton viime vuoden selvityksestä. Nuoret suosivat H&M:ää.

MOT: Myyrmannin Citymarketin kassalta: Hei, otatteks te vastaan käytettyjä vaatteita?
Kassa: Ei. HM:llä on.
MOT: Mutta Citymarketilla ei ole omaa vaatekeräystä?
Kassa: Ei ole.

Haluan tietää osallistuvatko suomalaisten suosikkivaatemyymälät kierrätystalkoisiin keräämällä käytettyjä vaatteita. MOT:n kyselystä selviää, ettei marketeilla ole omaa vaatekeräystä. Tokmanni ei kerää vaatteita lainkaan.
Citymarket ja Prisma tekevät yhteistyötä UFF:n kanssa. Suomalaisketju Lindex kerää vaatteita myymälöissään, mutta on ulkoistanut vaatekeräyksen kierrätysyhtiö Reccille.
H&M puolestaan lähettää kaikki kerätyt vaatteet saksalaiseen lajittelukeskukseen.

Kysyn myymälöiltä, mitä niiden keräämille vaatteille tapahtuu. Joko ne eivät tiedä tai eivät kerro. Minua pyydetään ottamaan yhteyttä seuraavaan portaaseen: eli UFF:iin, Recciin ja eurooppalaisiin lajittelukeskuksiin.

Mutta tässä vaiheessa tulee seinä vastaan. Suomen ylivoimaisesti suurin käytettyjen vaatteiden kerääjä UFF ei suostu MOT:n haastatteluun. Emme myöskään saa lupaa kuvata UFF:n lajittelukeskuksen sisällä Nurmijärvellä.

GRAFIIKKA: Ote sähköpostista

...emme voi osallistua ohjelman kuvaamiseen. UFF

UFF ei perustele kuvauskieltoa. Sekä UFF että Recci lähettävät suuren osan keräämistään vaatteista eurooppalaisiin lajittelukeskuksiin.

Vastaus on kaikkialla sama: emme saa kuvata emmekä haastatella.

GRAFIIKKA: otteita sähköposteista

“Unfortunately, our production lines are strictly forbidden to film.” Vive Group, Puola
“I haven’t any good news for you.” -Soex, Saksa.
“...it is against our policy to allow filming in our sorting centre”. Humana, Viro

Käännös: Valitettavasti tuotantolinjoillamme on kuvauskielto. Vive Group, Puola
Minulla ei ole hyviä uutisia... SOEX, Saksa
Kuvaus ei ole sallittua lajittelukeskuksessamme. Humana, Viro

Mitä ihmettä vaatteiden keräyksessä ja lajittelussa voi olla niin salaista?

Helena Dahlbo, tutkija, Suomen ympäristökeskus: Mun mielestä tässä ei pitäis olla mitään salaista, että tota en tiedä miksi tämmöinen suhtautuminen.

MOT: Miten läpinäkyvä tää ala tällä hetkellä on?
Henna Knuutila, kiertotalouden tutkija, Turun ammattikorkeakoulu: Ei riittävän läpinäkyvä. Eli eli kokonaisuudessaan koko se prosessi jos me ajatellaan valmistuksesta sinne sinne uudelleen käyttöön, kierrätykseen niihin lopputuotteisiin, niin hirveen vaikee on saada monesta kohtaa niin kun tietoa.

Koska tarkkaa tietoa käytettyjen vaatteiden kohtalosta on vaikea saada, päätämme käyttää poikkeuksellista tiedonhankintamenetelmää.

Ostamme neljä pientä lähetintä, jotka ompelemme kiinni neljään eri vaatekappaleeseen. Vaatteet ovat eri kuntoisia: farkkujen vetoketju on rikki, muuten ne ovat siistit. Miesten pikkutakissa on suklaatahra ja nappi on irronnut.
Olemme kirjoittaneet lähettimeen MOT:n yhteystiedot ja viestin: haluamme selvittää mihin käytetyt vaatteet päätyvät.

Lähettimet toimivat GSM-verkon kautta ja niiden pitäisi periaatteessa toimia suurimmassa osassa maailmaa. Juuri ennen joulua viemme collagepaidan ja miesten pikkutakin UFF:n keräyslaatikoihin Helsinkiin ja Vantaalle.
Naisten talvitakki menee Lindexin laatikkoon - ja miesten farkut H&M:än keräykseen.

MOT: Nyt ne on kaikki viety. Katotaan jos nähdään missä ne on. Kaksi on Pasilassa ja nämä ovat täällä Vantaalla. Ihan oikeissa paikoissa.

Lähettimillä on puhelinsovellus, josta voimme seurata niiden kulkua.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Helena Dahlbo on tutkinut Suomen tekstiilivirtoja. Vuonna 2015 julkaistun Texjäte-nimisen hankkeen lopputulos yllätti kokeneen tutkijan.

Helena Dahlbo: No nimenomaan se erilliskeräyksen pieni määrä, pieni osuus tässä kokonaisuudessa eli se 20 prosenttia vaan niin kuin kerättiin tekstiileinä talteen. Ja ja sitten se, että miten suuri osa siitä erilliskerätystä määrästä vietiin ulkomaille, eli noin puolet vietiin ulkomaille.

GRAFIIKKA: Sekajätteeseen 80%.
Erilliiskeräykseen 20% -> 50% - 75% ulkomaille

Suomen vuosittain poistetusta 70 miljoonan kilon tekstiilimäärästä, jopa 80 prosenttia menee sekajätteeseen, eli ne poltetaan energiaksi. Vain 20 prosenttia tekstiileistä viedään erilliskeräykseen, eli vaatteiden keräyspisteisiin.
Siitä puolet lähtee Texjäte-selvityksen mukaan ulkomaille. Toinen pohjoismainen selvitys arvioi määrän olevan jopa 75%.

MOT: Minkä takia ne viedään ulkomaille?

Helena Dahlbo: Meillä ei ole täällä kotimaassa sille kysyntää, ett me ei niin kuin kotimarkkinoilta ei löydy ostajia sille kaikelle kaikelle tekstiilille, mitä me käytöstä poistetaan. Ja sit myös se on yks tekijä, että meillä ei ole lajittelukapasiteettia, eli osahan tästä tekstiilistä viedään lajiteltavaksi tohon Keski-Euroopan lajittelulaitoksiin, joita meillä ei toistaiseksi täällä Suomessa vielä ole.

MOT: Miks se on ongelma, että niin paljon käytettyä tekstiiliä viedään ulkomaille?

Dahlbo: No ensinnäkin siis se se kun me viedään nää tekstiilit pois meiltä, niin me menetetään kaikki se materiaali, mitä ne tekstiilit sisältää. Eli me voitais periaatteessa käyttää sitä meillä kotimaassa uusien tekstiilien tuottamiseen tai sinänsä niin kuin käyttää ne tekstiilit sellaisenaan uudelleen. Ja tää kaikki me menetetään jos me viedään ne pois meiltä. Ja toisaalta sitten jos me viedään niitä tekstiilijätettä esimerkiksi semmoisiin maihin, missä jätehuolto ei ole asianmukaista niin siitä syntyy ympäristöongelmia.

MOT: Eli me ulkoistetaan tää jäteongelma?

Dahlbo: Niin.

GRAFIIKKA kartta: lähetin Klaukkalassa

Miesten pikkutakki on liikkunut. On kulunut viikko siitä kun laitoimme lähettimet keräyslaatikoihin. Takki on nyt Klaukkalassa, Nurmijärvellä. Todennäköisesti UFF:n lajittelukeskuksessa.

UFF:lle lahjoitetuista vaatteista vain murto-osa päätyy UFF:n Suomen myymälöihin. Suurin osa myydään ulkomaisille tukkumyyjille. UFF:n mukaan tukkumyyntiin menevät vaatteet ovat hyväkuntoisia.

KARTTA Farkut Vuosaaren satamassa

Miesten farkut ovat vuodenvaihteessa Vuosaaren satamassa. Näyttää siltä että ensimmäinen vaatteistamme on menossa ulkomaille. Yhtäkkiä kadotamme yhteyden farkkuihin ja puhelin hiljenee.

Suomen toiseksi suurin vaatekeräysjärjestö Fida pelaa avoimin kortein. Saamme sekä kuvausluvat että haastattelut. Fidan lahjoitetuista vaatteista 20 prosenttia päätyy myymälöihin ympäri Suomea. Yli kymmenen prosenttia joudutaan heittämään sekajätteeseen, koska tekstiilit ovat rikkinäisiä tai likaisia.

Outi Pyy: Jos nää lahjoituslaatikoihin vietävät tavarat on pakattu huonosti tai ei-vedenkestävästi, niin silloin ne saattaa kastua. Kun ne on siellä viikon verran, niin se tekstiili alkaa homehtumaan siellä ja haisemaan ja sen jälkeen kaikki tämmöinen homehtunut, haiseva, likainen tekstiili, niin se joudutaan hävittämään sekajätteenä elikkä polttamalla.

Outi Pyy: Tyypillinen virhe on se, että ne on likaisia. Elikkä kauluspaidoissa, mehän tarkistetaan kaulukset ja hihansuut. Tai siellä on esimerkiksi semmoisia ruokatahroja, jotka ei pesussa lähde pois.

MOT: Täällä niitä ei pestä?

Outi Pyy: Ei. Hyväntekeväisyysjärjestöillä ei valitettavasti ole sitä mahdollisuutta huoltaa tekstiilejä. Sehän olisi, Fida käsittelee käsittääkseni kaksi miljoonaa kiloa vuodessa tekstiiliä, niin se olisi aika monta koneellista pyykkiä.

Puolet Fidaan lahjoitetuista vaatteista lähtee ulkomaille.

Sakari Keipi, vaatekeräysvastaava, Fida: Kaikki, joka päätyy Fidalta ulkomaille, päätyy EU:n sisälle. Eli Fida ei lähetä yhtään vaatetta EU:n ulkopuolelle.

MOT: Minkä takia ei? Onko sille jotain syytä?

Sakari Keipi: No siinä on monta eri syytä. Ensinnäkin se on logistisesti hyödyllistä. Me vähennetään sillä tavalla päästöjä, että ei olla maapallon toiselle puolelle lähettämässä vaatetta. Pääsääntöisesti me halutaan, että suurin osa vaatteista tai kaikki mahdollinen vaate hyödynnetään mahdollisimman lähellä ja nimenomaan vaatteina, eli ei mielellään olla sitä pistämässä energiajätteeseen tai polttamassa.

Olemme menettäneet yhteyden molempiin UFF:n matkaan lähetettyihin vaatteisiin. Emme tiedä onko lähettimet löydetty tai onko yhteys katkennut jostain muusta syystä.

Tammikuussa laitamme kaksi uutta lähettimellä varustettua vaatetta matkaan. Hopeanvärinen takki menee UFF:n, vihreä huppari Fidan laatikkoon. Molemmat ovat huonossa kunnossa: likaisessa takissa on useita tupakan polttamia reikiä, huppari on tahrainen ja sen saumat ovat revenneet.

Fida kertoo, että sen keräämät vaatteet myydään suoraan vain EU-maihin mutta joku Afrikkaan käytettyjä vaatteita kyllä vie. Tullitilastojen mukaan Suomesta vietiin vuonna viime vuonna 13 miljoonaa kiloa käytettyä tekstiiliä ulkomaille. Niistä suurimmat Afrikan maat olivat Malawi ja Mosambik.

MOT: Tässä on nää tullitilastot.

Outi Pyy: No sanotaan näin, että noi, mä en oo näitä nähnyt aikaisemmin. Toi on enemmän kuin mitä mä oon kuvitellut. Mutta olennaista on teekstiilimassassa että onko se lajiteltua tai lajittelematonta. Jos se lähtee Suomesta ilman että sitä on läpikäyty niin silloin siinä on se että puolet on lumppua.

Eikä se hiilinjalkanjäljen kannalta ole järkevää.

Tullitilastoista selviää vain osa Suomesta viedystä poistotekstiilistä. Suomalaisten vaatteita kulkee Afrikkaan myös eurooppalaisten lajittelukeskusten kautta.

Outi Pyy: Mun mielestä se ongelma, että meiltä lähtee mitään tonne ulkomaille, niin on ongelma siinä mielessä, että me menetetään siinä niiden hallinta siitä, että se jäte tai se tavara, artikkeli hoidettaisiin EU:n vaatimalla tavalla, koska muualla maailmassa se lainsäädäntö ja myöskään se infra, mikä siellä on olemassa, niin se ei ole sama kuin mitä Suomessa on tai mitä EU-alueella on. Siksi haluaisin mieluummin pitää sen jätteen joko Suomessa tai edes EU-alueella, jotta me saataisiin käsitellä se tän meidän oman infran mukaan ja oman lainsäädännön mukaan, niin silloin me tiedetään, että se meidän jäte ei ainakaan päädy saastuttamaan jonkun toisen takapihaa.

Fidan kuljettaja on koko päivän tyhjentänyt keräyslaatikoita Helsingissä. Kuorma-autossa on nyt myös lähettimellä varustettu vihreä huppari. Päivän päätteeksi vaatteet viedään Fidan lajittelukeskukseen Helsingin Roihupeltoon. Tänne huppari tulee jäämään yhdeksäksi päiväksi.

GRAFIIKKA kartta: farkut Elbe-joella. Hopeanvärien takki Liettuassa

Farkkujen lähetin herää useiden päivien jälkeen. Ne ovat laivamatkalla ohittaneet Viron ja näyttävät nyt liikkuvan Elbe-jokea pitkin kohti Hampuria. Toinen lähetin on myös ulkomailla. UFF:n laatikkoon viedyn hopeanvärisen takin vauhti on ollut nopea.
Viikon sisällä takki ehti Tallinnaan. Ja nyt se näyttää kiitävän läpi Baltian. Kunnes keskellä Liettuan maaseutua yhteys katoaa.

Olemme Itä-Afrikassa, Mosambikissa.

MOT on pyytänyt Ylen Afrikan avustajaa Liselott Lindströmiä matkustamaan Mosambikin pääkaupunkiin Maputoon tutkimaan mitä käytetyille vaatteille täällä tapahtuu.

Liselott Lindström: Täällä on tosi paljon länsimaissa tuttuja merkkejä kuten mangoa ja Zaraa ja HMää.

Pelkästään Suomesta tänne tuodaan vuosittain satojatuhansia kiloja käytettyjä tekstiilejä. Sen lisäksi suomalaisia vaatteita on voinut tulla eurooppalaisten lajittelukeskusten kautta. Siis myös Suomessa toimivien vaatemyymälöiden keräämiä vaatteita.


Mosambik kuuluu maailman köyhimpiin maihin.

Liselott Lindström: Täällä on aika paljon likaisia vaatteita. Täältä nousee semmoinen tyypillinen haju, joka tulee käytetyistä vaatteista.

“Kuolleen valkoisen miehen vaatteita”. Näin länsimaista tuotuja käytettyjä vaatteita on pitkään kutsuttu Afrikassa. Hyväntekeväisyydestä on tullut valtava bisnes, jossa on monta välikättä.

Satamassa eri maista tulleet paalit lajitellaan uudestaan säkkeihin niin että housut laitetaan yhteen säkkiin, t-paidat toiseen jne. On siis mahdoton tietää mistä maasta vaatteet on kotoisin. Parhaat vaatteet myydään kauppoihin ja huonoimmat katumyyjille. Otilia Nichivale Maganzella on pitkä kokemus vaatemyyjänä.

Otilia Nichivale Maganze, myyjä
Käännös: Ei tämä hyvää työtä ole, mutta on se tyhjää parempaa. Tämä on vaikea tapa ansaita elantonsa Mosambikissa. Mutta vaatesäkkejä on kannettava, jotta voimme elättää perheemme.

Nichivale Maganze maksaa yhdestä vaatesäkistä noin 140 euroa. Siitä jää voittoa käteen noin 15 euroa, riippuen vaatteiden laadusta. Yhden säkin myymiseen menee viikosta pariin.

Otilia Nichivale Maganze, myyjä
Käännös: Maksamme näkemättä vaatteiden laatua. Joskus tulee pelkkää roskaa eikä sitä oteta takaisin. Palautukset eivät onnistu. Annamme orpokodeille vaatteet, jotka eivät mene kaupaksi. Joudmme heittämään pois vaatteet, joita ei voi antaa kenellekään. Mutta loput annamme orpokodeille. Tähän aikaan roskat on jo kerätty pois.

36-vuotias Adelia Jose on myynyt käytettyjä vaatteita 10 vuotta. Hänellä on neljä lasta.

Adelia Jose, myyjä. Käännös:
Tämä paita maksaa 100 meticalia (1,5 euroa). Tiedämme, että säkeissä on paitoja, koska näin niissä lukee. On puuvillapaitaa, silkkipaitaa, poolopaitaa. Mutta laadusta emme ole varmoja, ennen kuin avaamme säkit. Vaatteet eivät ole enää hyviä.
Ennen tuli hyviä vaatteita. Nykyään on toisin. Vaatteet eivät ole enää laadukkaita. Ei sille mitään voi. Myymme hyvät vaatteet ja heitämme loput pois.
Sellaista se vain on.

Liselott Lindström: Angry birds paitoja löytyy myös täältä. Täällä on ihan järjetön määrä vaatteita.

Lindström: Lindexiä löytyy

Paikallisten asiantuntijoiden mukaan länsimaisten kierrätysvaatteiden bisneksessä on sekä hyvät että huonot puolensa.

Eugenio Santana, antropologian professori, UEM yliopisto.
Käännös: Tämä on yksi harvoista aloista Mosambikissa, missä ei ole raskasta byrokratiaa ja missä ei vaadita suurta pääomaa. Se on tärkeää, näin he voivat ansaita elantonsa. Täällä on kaikenlaisia ihmisiä; nuoria, aikuisia, miehiä, naisia.
Siinä mielessä tämä on positiivista, koska heillä on töitä.

Käytettyjen vaatteiden tuonnissa on myös useita ongelmia. Se on harmaata taloutta, joka ei tuo verotuloja Mosambikiin. Käytetyt vaatteet ovat syrjäyttäneet paikallisen tekstiiliteollisuuden useassa Afrikan maassa.
Kasvava epäkohta ovat huonokuntoiset vaatteet, jotka eivät kelpaa kenellekään. Myyjät joutuvat heittämään ne pois.

Liselott Lindström: Ja on tässä aika huonolaatuista esim tässä.

Katia on ostamassa vaatteita itselleen ja veljelleen Maputon katumarkkinoilta. Hänellä on viesti suomalaisille.

Katia

Käännös: Lahjoittakaa ihmeessä! Mutta älkää lahjoittako vain kuluneita ja vanhoja vaatteita.
Mekin lahjoitamme vaatteita, joista joku voisi pitää. Lahjoitetaan jotain sellaista, mitä me itsekin käyttäisimme.
Jos se näyttää hyvältä päälläni, se näyttäisi hyvältä toisenkin päällä.

GRAFIIKKA kartta: vihreä huppari Liettuassa, hopeinen jakku Klaipedan satamassa.
Naisten talvitakki Latviassa, farkut Saksassa, miesten pikkutakki Vuosaaren satama

Kuukauden sisällä neljä kuudesta seuraamastamme vaatteesta on jo Euroopassa. Ja viideskin on ehkä matkalla, sillä miesten pikkutakista viimeisin tieto oli Vuosaaren satamasta. Sekä hopeinen takki että vihreä hupparit ovat molemmat Liettuassa.
Hopeinen takki on käynyt UFF:n yhteistyökumppanin Humana Balticin lajittelukeskuksessa. Nyt se on liettualaisessa satamassa. Näyttää siltä että matka jatkuu vaikka takki on täynnä reikiä.

Farkut ovat Hampurista edenneet maanteitse Euroopan suurimpaan lajittelukeskukseen SOEX:iin Leipzigista pohjoiseen. Aivan kuten H&M kuluttajille kertoo.

Lajittelukeskus Soex, Saksa. Youtube

Saksalainen lajittelukeskus on kolmentoista jalkapallokentän kokoinen laitos. Päivittäin tänne ajaa noin 30 kuorma-autollista kierrätystekstiiliä ja -kenkiä koko Euroopasta. Suomesta tänne päätyvät esimerkiksi H&M:n ja Kappahlin myymälöissä kerätyt vaatteet.
Murto-osa kierrätetään uudeksi materiaaliksi esimerkiksi autoteollisuuteen ovien täytteeksi. Puolet tekstiilistä lähetetään täältä eteenpäin kolmansiin maihin. Afrikan osuus on jopa 30 prosenttia. Soex kertoo MOT:lle ettei heillä ole tietoa mitä näille vaatteille tapahtuu.

Voi siis hyvin olla että lähettimellä varustetut farkut vielä jatkavat matkaansa täältä - esimerkiksi Mosambikin valtaville markkinoille. Tai jätteeksi.

Henna Knuutila: No tällä hetkellä tosiaan ne meiän pääosa meiän tekstiileistä tehdään olosuhteissa, josta me ei niin tiedetä ja sitten ne tuodaan tänne, lyhyesti käytetään ja taas taas lähtee pois eli eli kyll tää on niin ku mielestäni ongelma tää tää tilanne, kestämätön tää tilanne tällä hetkellä niin ku kaiken kaikkiaan tän tekstiiliteollisuuden osalta monessa eri vaiheessa.

Kenelläkään ei siis ole tarkkaa kuvaa siitä, mitä laatikkoon viedylle vaatteelle lopulta tapahtuu. Entä mitä kuluttaja voi tehdä jos haluaa vähentää tekstiilijätekasaa tai välttää sitä, että vaatteet päätyvät Afrikassa katuojaan?

Outi Pyy: sulla on kuluttajana niin kuin valtaa. Se sun valta on se, että mihin boxiin sä nää kamat laitat ja millä tavalla sä ne lajittelet.

UFF väittää, että se ei myy huonokuntoisia vaatteita ulkomaille. MOT:n lähettimillä seuraamien risaistenkin vaatteiden matka on kuitenkin saanut jatkua. Käyttökelvottomia vaatteita ei siis kannata laittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen laatikoihin. Ne kuuluvat erilliseen lumppukeräykseen tai sekajätteeseen.

Outi Pyy: Ratkaisu ois että kuluttaja vaatii parempilaatuisia tekstiilejä, mutta samaan aikaan myöskin, koska silloin kun laatu paranee, käyttöikä pidentyy ja sitä volyymia saadaan sitä kautta laskettua, sitä tuotantovolyymia. Mitä enemmän me kulutetaan, niin sitä enemmän tulee jätettä. EU-jätehierarkian ensimmäinen kohtahan on siis jätteen määrän ehkäisy elikkä kulutuksen vähentäminen eikä suinkaan mikään kierrättäminen.

Jatkamme lähettimien seuraamista MOT:n verkkosivuilla.