Hyppää pääsisältöön

Livejazzia ja laatikkoleikkiä – Mopo ei taivu muotteihin

Mopo-yhtye
Mopo-yhtye Kuva: Joonas Josefsson/Yle Mopo

Neuvostoliittolaista sirkusmusiikkia vai itäsaksalaisen poliisisarjan tunnari? Suomijazzin outolintu Mopo esittää Die Mopo -kappaleensa livenä liikkuvien laatikoiden sisällä.

Laatikon ulkopuolelta. Konsulttijargonista yleiskieleen pesiytyneellä ilmaisulla tarkoitetaan yleensä perinteisten, lokeroihinsa jämähtäneiden ajattelumallien ulkopuolista näkövinkkeliä.

Samantyyppisestä asenteesta tunnetaan myös jazzyhtye Mopo. Saksofonisti Linda Fredrikssonin, basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen muodostama trio on tunnettu ennakkoluulottomista ideoistaan ja yllättävien elementtien luovasta yhdistelemisestä.

Vuonna 2014 Mopo soitti 24 keikkaa 24 tunnin aikana. Viime vuoden Pori Jazz -festivaaleilla yhtye esitti Mopo On The Moon -nimisen tilausteoksen, jolla kunnioitettiin ensimmäisen kuukävelyn 50-vuotisjuhlaa. Yhteisiä keikkoja ja levyjä kolmikko on tehnyt esimerkiksi Samuli Putron ja Ville Leinosen kanssa.

Mutta entäpä jos Mopon jäsenet asemoidaankin tiukasti laatikoiden sisälle? Pakkohan sitä on kokeilla.

Mopo-yhtye
Mopo-yhtye Kuva: Joonas Josefsson/Yle Mopo

– Mulla oli kyllä aluksi vähän jänniä tilanteita liikkuvan laatikon kanssa ennen kuin löydettiin sopiva liikkumistahti, myöntää saksofonisti Fredriksson.

Suurimmat haasteet eivät kuitenkaan liittyneet teknisiin asioihin.

– Taltiointia oli tekemässä iso tiimi ja jokainen otto oli mahdollisesti juuri se, joka valitaan. Silloin pitää pystyä olemaan koko ajan oikeasti läsnä ja lataamaan joka ottoon parhaansa, jotta biisi saa siihen kuuluvan fiiliksen.

Neuvostoliittolaista sirkusmusiikkia

Die Mopo -kappaleen syntyhistoria on monivaiheinen.

– Kertsin melodia on syntynyt alun perin yhteen sirkusesitykseen. Sen pohjana oli tehdä mahdollisimman neuvostoliittolainen kappale, kertoo basisti Eero Tikkanen.

Lopputulosta Tikkanen kuvailee itäsaksalaisen poliisisarjan tunnariksi.

Biisin koneelliset elementit ovat perua kertaluonteiselta elektroniselta keikalta, jonka Mopo esitti We Jazz -festivaaleilla vuonna 2018. Jotain elementtejä Die Moposta kuultiin jo tuolloin, mutta lopullisen muotonsa kappale sai vasta myöhemmin. Nyt kuultavassa muodossa Die Mopoa ei ole aiemmin soitettu livenä.

Mopo-yhtye
Mopo seuranaan kuvataiteilija Anna Tahkola. Mopo-yhtye Kuva: Joonas Josefsson/Yle Mopo
Mopo-yhtye
Kuvataitelija Anna Tahkolan kuvausten aikana iPadilla työstämä teos. Mopo-yhtye Kuva: Anna Tahkola Mopo

Kymmenen vuotta vailla konseptia

Viime syksynä Mopo-kolmikko juhli 10-vuotista taivaltaan suomijazzin outolintuna. Bändin perustamisen aikaan ei tosin 10-vuotissuunnitelmista puhuttu. Kaikki sai alkunsa fiilispohjalta, siitä että soittajat viihtyivät yhdessä musiikin ulkopuolella.

– Kun me tavattiin ensimmäisen kerran niin, että kaikki kolme olivat paikalla, päätettiin heti perustaa tämä bändi, muistelee rumpali Eeti Nieminen.

– Ei ollut urapolkua mietittynä eikä mitään suurempaa konseptia taustalla, hän jatkaa.

– Mutta sehän on paras mahdollinen konsepti, että on kivaa ja hyvä meininki, lisää Fredriksson.

Mopo-yhtye
Laatikko-operaattorit hoitivat laatikoiden liikuttelun. Mopo-yhtye Kuva: Joonas Josefsson/Yle Mopo

Yhdessä vietetty aika ja lukuisat keikat ympäri maailmaa ovat muovanneet Mopon jäsenistä tiiviin ja toimivan kollektiivin. Trio arvostaa toistensa mielipiteitä ja näkemyksiä, mutta ei pelkää käydä tarvittaessa tiukkojakin keskusteluja.

– Ehkä se kymmenen vuotta näkyy myös siinä, että luottaa kanssasoittajiin ja itseensä. Että kävi mitä tahansa, niin tästä tulee hyvä, kuvailee Tikkanen.

– Kaikessa meidän toiminnassa on tosi vahvasti läsnä uuden etsiminen. Yhteinen varmuus ja turva tuo sellaisen tunnun, että voi seikkailla etsimään kaikkea uutta, jatkaa Fredriksson.

Mihin suuntaan Mopo on seuraavaksi lähdössä etsimään jotain uutta? Sitä bändi ei tiedä vielä itsekään, mutta jostain he aikoivat pitää kiinni.

– Jatketaan samalla intuitiivisella linjalla. Jotain varmasti tapahtuu, kolmikko päättää.

Kurkista Die Mopo -livemusadeon kulisseihin:

Livenä