Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Sätilä tekee lempeää indie-poppia

Nosteessa-artisti Sätilä tummanvihreää taustaa vasten
Nosteessa-artisti Sätilä tummanvihreää taustaa vasten Kuva: Simelius Simelius Nosteessa (YleX),YleX,popmusiikki,suomalainen musiikki,Artisti

Uuden musiikin X -ohjelman Jani Kareinen valitsee viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jolla on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on indie-poppia tekevä Sätilä.

Jani Kareinen kommentoi:

Lontoossa opiskeleva ja musiikkia tekevä turkulainen Sätilä hurmaa musiikkinsa kepeydellä. Slow Down on hieno muistutus siitä, miten tärkeää joskus on pysähtyä – kappaleen tahtiin se onnistuu loistavasti. Vuonna 2018 Sätilä julkaisi omakustanteisen Out of Love -EP:n ja sanoi ajattevansa, ettei tänä päivänä artisti enää tarvitse levy-yhtiöitä samalla tavalla kuin ennen. Maailmalta löytyy jo monta esimerkkiä omilla ehdoillaan onnistuneen uran luoneista artisteista. Toivottavasti yleisö löytää myös Sätilän herkän indie-soundin.

Sätilä kertoo musiikistaan:

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Musiikki veti mua pienestä pitäen puoleensa. Siinä oli kai jotain taianomaista. Muistan kun vanhemmat pisti mut pianotunneille kahdeksanvuotiaana. Muiden biisien opettelu ei kiinnostanut läheskään niin paljoa kuin omien biisien tekeminen. Siitä lähtien mä oon niitä kirjottanut. Se on tuntunut luontevimmalta ja turvallisimmalta tavalta käsitellä asioita ja tunteita.

Miten päädyit valitsemaan artistinimesi?

– Aloitin musan julkaisemisen nimellä Loyal viisi vuotta sitten, mutta päädyin vaihtamaan sen, kun Englannista tuli toinen samanniminen bändi samoihin aikoihin. Totesin, etten millään pysty “kilpailemaan” niiden kanssa enkä halua sekaannuksia. Sätilä on mun sukunimi ja paikantaa alkuperän vahvasti Pohjoismaihin. Yllättävästi myös helpompi lausua englanninkielisille kuin mun etunimi.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Pohjimmiltaan biisit on aika pop, jos miettii rakenteita ja melodioita, ja pohjaavat singer-songwriter-meininkiin. Mutta koska rakastan myös indietä ja vaihtoehtoisempaa musiikkia, se kuuluu vahvasti varsinkin tulevissa julkaisuissa. Tekstit ovat aika reflektoivia ja pohtivat menneisyyttä, mutta katsovat myös tulevaan.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Omat kokemukset, jotka ovat voineet tulla ihmissuhteista tai elämästä ylipäätänsä. Kaikenlainen hyvä musiikki ja keikat inspiroivat myös.

Onko Sätilä yhden miehen yhtye, vai kuuluuko siihen muita?

– Mulla on ympärilläni joukko taitavia ihmisiä, joiden kanssa olen kirjoittanut biisejä ja jotka ovat tuottaneet, äänittäneet tai soittaneet levyillä. Soitan keikkoja soolonakin, mutta mulla on myös bändi, koska bändikeikkoja ei voita mikään. Musiikki on yhteisöllistä ja hyvien ystävien kanssa soittaminen parasta.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Ensimmäistä Sätilä-keikkaa (tai Loyal silloin). Soitin soolona muutaman biisin Turun Klubilla tapahtumassa, jossa oli myös Elias Gould ja Color Dolor. Sinne oli tulossa paljon frendejä, joten panokset olivat korkealla!

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Suomessa Tavastia ehdottomasti. Jos Lontoossa saisi myytyä loppuun Brixton Academyn, se olisi myös aika hienoa.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– Tame Impala. Se on vaan niin järjetön livenä ja inspiroi mua paljon. En tiedä, olisiko meillä samaa yleisöä. Mun liven pitäisi myös olla aika kovassa mintissä, ettei se näyttäisi ihan räpellykseltä.

Jos Slow Down soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Elokuvan päähenkilö olisi aivan hermorauniona ja palanut loppuun. Hän vetäytyisi Lappiin pieneen mökkiin mietiskelemään elämäänsä ja mitä siltä tahtoisi. Takassa olisi valkea ja ulkona tiputtaisi lunta.

Miten biisi syntyi?

– Olin sopinut Manu Laudicin kanssa session tammikuun alkuun heti joululoman jälkeen. Emme olleet tehneet musaa aikaisemmin yhdessä, joten lähdimme vain fiilistelemään musiikkia ja erilaisia soundeja. Jossain vaiheessa syntyi kertosäkeen sointukierto. Puhuimme Suomen talvesta, miten se hidastaa tahtia ja miten ihmiset pysyvät enemmän sisällä. Kontrasti Suomen talven ja Lontoon kiireen välillä on iso, ja niin on ero kesä- ja talvisuomalaisen välilläkin. Siitä sitten lähti kela pysähtymisestä ja sen tärkeydestä.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on tulevaisuudelle?

– Lisää musiikkia on tulossa ulos, toiveena olisi saada koko albumi pihalle alkusyksystä. Haluaisin myös soittaa enemmän bändikeikkoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Pitkällä tähtäimellä haaveena olisi saada tehdä musiikkia hienojen tyyppien kanssa, esittää sitä ihmisille ja kokea tekevänsä jotain, joka luo ihmisille arvoa.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!