Hyppää pääsisältöön

Historia: Teen ja kahvin tie Eurooppaan – Miten kofeiinijuomat tulivat osaksi arkea ja juhlaa?

Tee, kahvi ja kaakao ovat nykyisin jokaisen aamiaispöydän suosikkeja.
Tee, kahvi ja kaakao ovat nykyisin jokaisen aamiaispöydän suosikkeja. Yle TV1,Historia: Teen ja kahvin tie Eurooppaan

TV1 maanantaina 24.2.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 29.2. klo 8.05, Areenassa

Saisiko olla teetä, kahvia tai kaakaota? Kolme maistuvaa juomaa ovat tulleet osaksi länsimaista arkea ja juhlaa. Nykyisin on vaikea kuvitella elämää ilman näitä tuotteita.

Maailmalla juodaan päivittäin neljä miljardia kuppia teetä. Kahvia tuotetaan vuosittain seitsemän miljoonaa tonnia. Kaakaota kuluu paitsi juomana myös suklaana, jota eurooppalaiset syövät vuodessa keskimäärin kuusi kiloa.

Ranskalainen dokumentti Teen ja kahvin tie Eurooppaan palaa 300 vuoden taakse aikaan, jolloin teetä, kahvia ja kaakaota alettiin viljellä eteläisellä pallonpuoliskolla Euroopan tarpeisiin.

Eurooppaan kahvi saapui Välimeren ikiaikaisia kauppareittejä pitkin Afrikasta italiaan. Reitit olivat syntyneet ristiretkien aikana. Kaakao tuli Espanjaan 1500-luvulla, kun maalla oli siirtokuntia Etelä-Amerikassa. Tee saapui Aasiasta 1600-luvun alussa Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian matkassa.

Kolme kasvia on yhdistänyt maailmaa ennennäkemättömällä tavalla. Merten takaa saapuneita tuotteita maistelivat ensin kuninkaalliset, sitten aristokraatit ja porvarit.

Tuotteiden suuri suosio aiheutti riistoa ja julmuuksia. Tarina teestä, kahvista ja kaakaosta on myös tarina orjuudesta, teollistumisesta ja globalisaatiosta. Kasvien menneisyys kytkeytyy historiallisiin mullistuksiin ja aatteisiin kuten Yhdysvaltain vapaussotaan, vakoiluun ja uskonnollisiin kiistoihin.

Thé, café ou chocolat – l'historie dans nos tasses. Tea, Coffee & Chocolate – History in a Cup. Ohjaus: Jeanne Lefèvre. Tuotanto: AB Productions/Toute l'Histoire, Ranska, 2019. Lukijana on Jaana Pesonen.