Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Pirkko Mannolan ura on ollut tuhkimotarina

Pirkko Mannola ei koskaan pyrkinyt mihinkään tuotantoon, vaan hänelle soitettiin ja häntä pyydettiin joko levyttämään musiikkia tai näyttelemään teatteri- ja elokuvarooleja. Pirkko Mannolan elämä estradeilla on jatkunut jo 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

Parikymppinen, huikean suloinen Pirkko-kaunotar joutui kameraan eteen valmistautumattomana, kun legendaarinen Suomen Filmiteollisuuden ohjaaja T. J. Särkkä kutsui hänet kuvauksiin.

Missiksi hän päätyi, kun hänen veljensä ilmoitti hänet kauneuskilpailuihin. Levylaulajaksi Saksan markkinoille Pirkon bongasi katsomossa istunut kykyjenetsijä.

Miss Suomi -kilpailun yllätysvoittaja

Miss Suomeksi Pirkko Mannola kruunattiin vuonna 1958 vain 19-vuotiaana. Voitto missikisoissa yllätti sekä Pirkon että koko perheen, sillä hän oli ulkomuodoltaan hyvin erilainen kuin perinteiset pitkät ja mannekiinimaiset kauneuskilpailujen tytöt.

Ohjaaja Aarne Tarkas sanoi Pirkon olevan pula-ajan missi, mikä viittaa oikeastaan sodan jälkeiseen elämään, kun kaikesta oli vähän pulaa.

– Olin alimittainen ja muodokas, mikä oli mahdollisimman epäedullinen kroppa sen ajan muotiin, nauraa Pirkko, joka teki itsestään yleisöä kiinnostavan lavamannekiinin tanssimalla ja pyörähtelemällä pirteästi.

– Olin tyytyväinen, kun missivuosi loppui - vaikka oikeastaan kilpailun voitto oli siunaus minulle, sillä siitä poiki työtä.

Iskelmälaulajaksi sattumien kautta

Pirkko Mannolasta tuli levylaulaja Saksan markkinoille vähän sattumalta. Hän osallistui Berliinin 10. elokuvafestivaaleille vuonna 1960 edustaakseen siellä Suomen Filmiteollisuuden elokuvaa Kaks tavallista Lahtista, jossa oli esiintynyt.

Berliinissä T. J. Särkän pr-päällikkö Olavi Linnus päätti ilmoittaa sekä Pirkko Mannolan että lapsitähti Vesa Enteen esiintymään Waldbühnen ulkoilmalavalle.

Yli 20 000 katsojan edessä Pirkko ja Vesa Enne lauloivat Dianaa, joka teki niin suuren vaikutuksen kykyjenetsijä Hans Rolliin, että tämä järjesti Pirkolle koe-esiintymisen sen ajan mahtavimman levytuottaja Werner Müllerin studioon.

– Parhaiten muistan 60 vuoden takaisista tapahtumista kuitenkin ihanan suosikkinäyttelijäni Gary Grantin, joka oli yksi filmifestivaaleilla esitellyistä tähtinäyttelijöistä.

Näyttelijäura alkoi Lilla Teaternissa

Pirkko Mannolan uralle on osunut paljon näytelmiä, jotka ovat olleet yleisömenestyksiä.

Lilla Teaternin Åttan eli Kahdeksikko vuonna 1963 oli hänen ensimmäinen teatterityönsä, josta alkoi monipuolinen ja menestyksekäs teatteriura.

– Se meni yli sata kertaa, ja me myös vierailtiin sillä Tukholmassa!

Toinen merkittävä teatterityö oli Tyttö sopassa. Näytelmää näyteltiin vuonna 1968 Göteborgissa, sitten Oslossa, myöhemmin Turun ruotsalaisessa teatterissa sekä Intiimiteatterissa. – Näyttelin siinä yli 600 kertaa!

Huikean uransa aikana Mannola on näytellyt lähes 30 elokuvassa, joista Iskelmäketju, Kaks’ tavallista Lahtista, Tähtisumua ja Tyttö ja hattu sijoittuvat 1960-luvulle.

Aarne Tarkaksen ohjaamassa elokuvassa Tyttö ja hattu (1961) Pirkko laittaa hatun päähänsä ja lähtee maailmalle reppu selässä laulellen.

– Kävin näyttämässä monta hattua Särkälle, joka lopulta hyväksyi olkihatun kuvauksiin.

Parrasvaloissa äidin kanssa

Markku Veijalaisen kirjoittamassa kirjassa Elämää! kerrotaan Pirkko Mannolan esiintyneen samanaikaisesti kolmessakin elokuvassa ja hypänneen vielä levyttämässä Saksassa lauluja.

– Työtahti oli tosi kova, eikä siinä ollut mitään glamouria, puuskahtaa Pirkko.

Työtarjoukset, esiintymiset, keikat ja roolit tulivat johdatusten ja sattumien kautta. Töitä oli niin paljon, että Pirkko hajaannutti itseään jossakin vaiheessa liikaa.

– Olisi pitänyt pysähtyä ja miettiä sitä, mikä on tärkeää.

Tuohon aikaan ei ollut manageripalvelua, joten Pirkon oma karismaattinen ja eläväinen äiti toimi ikään kuin managerina.

– Äiti eli alusta asti täysillä minun rinnallani ja nautti kovasti menestyksestäni ja juhlista. Hän uhrasi tavallaan oman elämänsä minulle, sanoo Pirkko.

Pirkko arvelee kärsineensä jossakin vaiheessa burnoutista. – Olin ylipirteä, adhd-tyyppinen esiintyjä, enkä osannut ollenkaan pysähtyä.

Hyväkuntoinen ja kaunis 80-vuotias pohtii tulevaisuuttaan

Pirkko Mannola sanoo olevansa niin tottunut julkisuuteen, että esiintymisestä luopuminen on vaikeaa.

– Esiintyminen on ikään kuin sisäänrakennettu minuun. Tiedän, että sykin lavalla.

Toisaalta Pirkko haluaisi jo rauhoittua, mutta hän ei osaa sanoa, mitä asioita hän tekisi esiintymisensä sijaan.

– En pelaa golfia enkä kudo, mutta luen aika paljon. Ehkä minun kannattaa tehdä nyt niitä tulevaisuuden suunnitelmia.