Hyppää pääsisältöön

Historia: Venetsian viimeiset kauppiaat

Tarina yhdestä 1900-luvun vaihteen rikkaimmista kauppiassuvuista Venetsiassa.
Venetsiassa vaikuttanut liikemies Giovanni Stucky perhepotretissa äitinsä, tyttärensä ja vaimonsa Antoniettan kanssa. Tarina yhdestä 1900-luvun vaihteen rikkaimmista kauppiassuvuista Venetsiassa. Kuva: Imagissime Yle TV1,Historia: Venetsian viimeiset kauppiaat

TV1 maanantaina 2.3.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 7.3. klo 8.05, Areenassa

Venetsian ulkoinen loisto voi johtaa harhaan. Kaupungin palatseissa on asunut sukuja, jotka ovat kokeneet traagisen kohtalon.

Toukokuun 24. päivänä 1910 Venetsia oli surun vallassa. Hautajaissaaton reitille oli aseteltu valtavia kukka-asetelmia. Surunvalittelunsa olivat esittäneet jopa Italian kuningasperhe ja paavi.

Arkussa lepäsi Venetsian rikkain mies Giovanni Stucky, lempinimeltään myllärien prinssi. Liikemies oli koonnut varsin lyhyessä ajassa valtaisan omaisuuden.

1900-luvun taitteen Venetsiassa tyhjästä aloittanut Stuckyn suku onnistui lyhyessä ajassa kohoamaan yhdeksi aikansa rikkaimmista – vain romahtaakseen pian näkymättömiin. Loiston päivien jälkeen armoton kohtalo hävitti suvun omaisuuden.

Ranskalainen dokumentti Venetsian viimeiset kauppiaat herättää eloon Stuckyjen tarinan kolmen sukupolven ajalta.

Miten yrittäjäsuvun kanta-isä, Sveitsissä syntynyt Hans Stucky (1813 - 1887), poikansa Giovanni (1843 - 1910) ja tämän poika Giancarlo Stucky (1881 - 1941) loivat dynastian? Ohjelma kertoo paitsi vaikutusvaltaisen suvun tarinan myös myrskyisän palan Euroopan historiaa.

The Last Merchants of Venice. Ohjaus: Emilaned Guillerme ja Francois Rabate. Tuotanto: Image et Compagnie/Arte, Ranska, 2018. Lukijana on Juhani Rajalin.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.