Hyppää pääsisältöön

Näin elokuvia tehdään: jättisarja Women Make Film on tutkimusmatka naisten ohjaamien elokuvien historiaan

Nainen ja elokuvakamera – dokumenttisarjan Women Make Film mainosjuliste
Nainen ja elokuvakamera – dokumenttisarjan Women Make Film mainosjuliste Women Make Film,teeman dokumentit

Neljätoista tuntia, satoja elokuvia. Uusi suursarja elokuvasta ja elokuvien tekemisestä, kertojina naiset.

Women Make Film – uusi matka elokuvaan on elokuvakoulu, jossa kaikki opettajat ovat naisia. Mark Cousinsin ohjaama, vuosien ajan valmisteltu dokumenttisarja on rinnakkaisteos Teemalla aiemmin nähdylle sarjalle Elokuvan tarina.

Women Make Film ei ole kronologinen eikä elämäkerrallinen, vaan se on toteutukseltaan koruton ja yksinkertainen: vain otteita elokuvista ja kertojan ääni.

Sarjassa käsitellään elokuvan tekemisen peruskysymyksiä. Miten elokuva aloitetaan ja lopetetaan? Miten kuva rajataan? Miten henkilö esitellään? Miten kuvataan seksiä, tanssia, kuolemaa, rakkautta? Miten komedia, kauhu, melodraama ja scifi toimivat?

Kaikkiin näihin kysymyksiin etsitään vastauksia vain naisten ohjaamista elokuvista. Mukana ovat kuuluisimmat elokuvia ohjaavat naiset mutta myös kymmenet unohdetut tekijät eri vuosikymmeniltä ja kaikista maanosista. Women Make Film on silmiä avaavaa elokuvan juhlaa – ja samalla se on elokuvahistorialle osoitettu j'accuse.

Alice Guy-Blaché, maailman ensimmäinen naispuolinen elokuvaohjaaja
Alice Guy-Blaché, maailman ensimmäinen naispuolinen elokuvaohjaaja Alice Guy-Blaché, maailman ensimmäinen naispuolinen elokuvaohjaaja Women Make Film,Alice Guy,teeman kulttuuri

Naiset ovat tehneet elokuvia 130 vuoden ajan kuudessa maanosassa. Silti elokuvahistoria on kirjoitettu, ikään kuin naisten rooli elokuvantekijöinä olisi marginaalinen tai uusi asia.

Women Make Film on "esiäitien palvontaa", sanoo ohjaaja Mark Cousins. Se on matka, road movie, läpi elokuvataiteen, ja sen tarkoituksena on "hämmästyttää meidät".

Se on myös neljäntoista tunnin elokuvakoulu. Kaikkein tunnetuimpia elokuvia siitä on jopa jätetty pois, eikä sen ole tarkoitus olla kattava historiallinen katsaus. Sen sijaan se on montaasi elokuvista eri puolilta maailmaa, joka tarjoaa yllätyksiä ja oivalluksia elokuvan tekemisen taiteesta, taidosta ja tekniikasta.

Sarja muodostuu 40 luvusta, joista jokainen käsittelee yhtä aihetta. Jokaisessa jaksossa nähdään kaksi tai kolme lukua. Kertojina toimivat Tilda Swinton, Adjoa Andoh, Kerry Fox, Jane Fonda, Thandie Newton, Sharmila Tagore ja Debra Winger.

Teemalla 3.3.2020 alkaen. Sarjan jaksot 1–4 esitetään tiistaisin n. klo 21, jaksot 5–14 keskiviikkoiltaisin. Myös Yle Femillä sunnuntai-iltaisin. Jaksot Areenassa 31.8.2020 asti.

Sarjan omat verkkosivut (englanniksi)

1/14

1. luku: Miten elokuva aloitetaan?
2. luku: Tunnelman luominen
Esimerkkeinä mm. Wang Pingin Itä on punainen, Kathryn Bigelow'n Strange Days, Agnès Vardan Onnen hetket, Mary Lambertin Uinu, uinu, lemmikkini, Jacqueline Audryn Olivia, Pirjo Honkasalon Betoniyö, Elaine Mayn Kun mies on mies ja Mary Harronin Amerikan Psyko.

2/14

3. luku: Toden tuntu
4. luku: Henkilön esitteleminen
5. luku: Rakkautta ensi silmäyksellä
Esimerkkeinä mm. Erika Rungen Warum ist Frau B. glücklich?, Kelly Reichardtin Meek's Cutoff, Maren Aden Isäni Toni Erdmann, Shirley Clarken The Connection, Andrea Arnoldin Akvaario, Julija Solntsevan Liekehtivän taivaan alla, Agnès Vardan Kuin taivaan lintu ja Ana Lily Amarpourin A Girl Walks Home Alone at Night.

3/14

6. luku: Vuoropuhelu
7. luku: Kuvan rajaaminen
8. luku: Kamera-ajot
Esimerkkeinä mm. Mai Zetterlingin Rakastavia pareja, Sofia Coppolan The Virgin Suicides, Helma Sanders-Brahmsin Saksa, kalvas äiti, Leni Riefenstahlin Olympia, Ida Lupinon Varo vapaamatkustajia, Chantal Akermanin D'Est, Penelope Spheerisin Wayne's World ja Marion Hänselin Vuode.

Leni Riefenstahl ohjaa kamera-ajoa.
Leni Riefenstahl ohjaa kamera-ajoa Leni Riefenstahl ohjaa kamera-ajoa. Women Make Film,Leni Riefenstahl,teeman kulttuuri

4/14

9. luku: Näyttämöllepano
10. luku: Matka
11. luku: Löytäminen
Esimerkkeinä mm. Kinuyo Tanakan Kuu on noussut, Agnès Vardan Kasvot, kylät, Maria Schraderin Stefan Zweig – jäähyväiset Euroopalle, Lotte Reinigerin Peukaloinen, Claire Denis'n 35 rhums, Byambasuren Davaan Keltaisen koiran luola, Penny Marshallin Big - Isoksi yhdessä yössä, Alice Guy-Blachén Avenue de l'Opéra ja Márta Mészárosin Päiväkirja lapsilleni.

5/14

12. luku: Aikuinen ja lapsi
13. luku: Niukka kerronta
14. luku: Leikkaus
Esimerkkeinä mm. Catherine Breillat'n Une vraie jeune fille, Lynne Ramsayn Poikani Kevin, Lucía Puenzon XXY, Agnès Vardan Onni on olla nainen, Lucile Hadžihalilovićin Innocence – viattomuus, Claire Denis'n Beau travail, Marie Menkenin Go! Go! Go! ja Sarah Maldororin Sambizanga.

Naisen käsi koskettaa nuoren tytön kasvoja, tytöllä on sylissään pieni vauva. Kuva elokuvasta Lore
Cate Shortland: Lore Naisen käsi koskettaa nuoren tytön kasvoja, tytöllä on sylissään pieni vauva. Kuva elokuvasta Lore Women Make Film,Lore,teeman kulttuuri

6/14

15. luku: Näkökulma
16. luku: Lähikuva
17. luku: Uni
Elokuvaesimerkkeinä mm. Jocelyn Moorhousen Sokeat todisteet, Edith Carlmarin Nuoret syntiset, Catherine Breillat'n Sisarelleni, Pirjo Honkasalon Melancholian 3 huonetta, Alice Guy-Blachén Madame a des envies, Věra Chytilován Tuhatkaunokit ja Jane Campionin Naisen muotokuva.

7/14

18. luku: Keho
19. luku: Seksi
Esimerkkeinä mm. Deniz Gamze Ergüvenin Mustang, Wanda Jakubowskan Ken tästä käy..., Lois Weberin The Hypocrites, Athina Rachel Tsangarin Attenberg, Heddy Honigmannin Eroottisen rakkauden ylistys, Donna Deitchin Yksinäiset sydämet ja Safi Fayen Mossane.

8/14

20. luku: Koti
21. luku: Uskonto
22. luku: Työ
Esimerkkeinä mm. Larisa Šepitkon Sähkön kotimaa, Lynne Ramsayn Rotanpyydystäjä, Vera Strojevan Hovanštšina, Antonia Birdin Priest, Marjane Satrapin Persepolis, Chantal Akermanin Jeanne Dielman ja Clio Barnardin The Selfish Giant.

9/14

23. luku: Politiikka
24. luku: Yllättävät käänteet
25. luku: Komedia
Esimerkkeinä mm. Esfir Šubin Romanovien dynastian tuho, Leni Riefenstahlin Tahdon riemuvoitto, Kim Longinotton ja Ziba Mir-Hosseinin Avioero iranilaisittain, Sally Potterin Orlando, Liliana Cavanin Milarepa, Penny Marshallin Jumpin' Jack Flash ja Elaine Mayn Sydäntenmurskaaja.

Ohjaaja Binka Željazkova ja elokuvakamera
Binka Željazkova Ohjaaja Binka Željazkova ja elokuvakamera Women Make Film,teeman kulttuuri

10/14

26. luku: Melodraama
27. luku: Scifi
28. luku: Kauhu ja helvetti
Esimerkkeinä mm. Kira Muratovan Tšehovilaistunnelmissa, Kinuyo Tanakan Rakkauskirje, Wachowskien The Matrix, Valie Exportin Unsichtbare Gegner, Reed Moranon The Handmaid's Tale – Orjattaresi, Jacqueline Audryn Suljetut ovet ja Deepa Mehtan Jaettu maa.

11/14

29. luku: Jännitys
30. luku: Pysäytetyt hetket
31. luku: Mitä ei näytetty
Esimerkkeinä mm. Joel DeMottin Demon Lover Diary, Kathryn Bigelow'n Kylmää terästä, Mimi Lederin Rauhantekijä, Paz Encinan Hamaca paraguaya, Chantal Akermanin Je, tu, il, elle ja Marguerite Durasin Baxter, Vera Baxter.

Nainen painaa rakastettunsa käden kasvojaan vasten. Kuva elokuvasta Rakastavia pareja.
Mai Zetterling: Rakastavia pareja Nainen painaa rakastettunsa käden kasvojaan vasten. Kuva elokuvasta Rakastavia pareja. Women Make Film,Rakastavia pareja,teeman kulttuuri

12/14

32. luku: Paljastukset
33. luku: Muisti
34. luku: Aika
Esimerkkeinä mm. Lynne Ramsayn Morvern Callar, Jessica Hausnerin Lourdes, Maria Plytan Naarassusi, Věra Chytilován Faunin iltapäivä, Petra Costan Elena, Sally Potterin The Gold Diggers ja Marziyeh Meshkinin The Day I Became a Woman.

13/14

35. luku: Sisäinen elämä
36. luku: Elämän tarkoitus
37. luku: Rakkaus
Esimerkkeinä mm. Germaine Dulacin La Coquille et le Clergyman, Larisa Šepitkon Siivet, Elaine Mayn Mikey & Nicky, Assia Djebbarin La Zerda ou les chants de l'oubli, Anna Melikjanin Merenneito, Valeska Grisebachin Western ja Euzhan Palcyn Mustat kadut.

14/14

38. luku: Kuolema
39. luku: Miten elokuva lopetetaan?
40. luku: Laulu ja tanssi
Esimerkkeinä mm. Ana Mariscalin El Camino, Caroline Leafin The Street, Dorota Kędzierzawskan Aika kuolla, Sonja Heissin Hotel Very Welcome, Huang Shuqinin Ihminen, nainen, demoni, Vera Strojevan Boris Godunov ja Dorothy Arznerin ja Roy Del Ruthin Dance Girl Dance.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa