Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kuolluttamerta pelastamassa – jättihanke yrittää vakauttaa Lähi-idän vesihuoltoa ja kuivuvaa merialuetta

Kuollutmeri suolan peittämine rantoineen on ainoa laatuaan maailmassa.
Kuolleenmeren laskeva vedenpinta paljastaa suolan valkoiseksi värjäämää kivikkoa. Kuollutmeri suolan peittämine rantoineen on ainoa laatuaan maailmassa. Yle TV1,Prisma: Kuolluttamerta pelastamassa

TV1 keskiviikkona 26.2.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 29.2. klo 13.45 ja maanantaina 2.3. klo 23.00, Areenassa

Israeliin, Palestiinaan ja Jordaniaan rajoittuva Kuollutmeri on suolan peittämine rantoineen ainoa laatuaan. Vesi on erilaista kuin mikään muu merivesi maailmassa. Meren parantavat voimat kuten korkea, lähes 33 prosentin suola- ja mineraalipitoisuus tunnetaan hyvin. Raamatussa alue oli dramaattisten tapahtumien näyttämönä.

Kuolleenmeren tila on huolestuttava.

Meren pinta laskee jatkuvasti ja rannat vajoavat pala palalta. Meren pinta-alasta on menetetty kolmasosa vedenpuutteen vuoksi. Järven on ennustettu kuivuvan kokonaan ja muuttuvan suola-aavikoksi vuoteen 2050 mennessä.

Kuollutmeri tarvitsee kipeästi lisää suolaista vettä.

Meri sijaitsee Lähi-idässä, jonka vesivarat ovat ennestään niukat. Kuolleenmeren alueella asuu viisi prosenttia maailman väestöstä, mutta käytössä on prosentti maailman vedestä. Kuollutmeri saa uutta vettä vain Jordanjoesta, mutta joen vesimäärä on kutistunut dramaattisesti keinokastelun ja patoamisen takia.

Ainutlaatuisessa Israelin, Palestiinan ja Jordanian välisessä sopimuksessa kehitettiin suunnitelma, jonka tarkoituksena on toimittaa juomavettä Lähi-itään ja vakauttaa Kuolleenmeren tila.

Tutkijat ovat kehitelleet uskaliaan rakennushankkeen, joka yhdistäisi Kuolleenmeren tunnelilla Punaiseenmereen. Hanke yhdistäisi kaksi merta, joiden välillä ei ole ollut yhteyttä koko ihmiskunnan aikana.

Yhdysvaltalainen dokumentti Kuolluttamerta pelastamassa kertoo alueen historiasta, ominaisuuksista ja seuraa tutkijoiden työtä. Mitä kahden meren yhdistäminen merkitsisi Kuolleenmeren ja Punaisenmeren luonnolle?

Onnistutaanko ainutlaatuinen meri pelastamaan? Miten konfliktien vaivaaman Lähi-idän alueen vesihuolto voitaisiin ratkaista?

Saving The Dead Sea. Tuotanto: Terri Randall Productions/PBS, Yhdysvallat, 2019. Lukijana on Petri Hanttu.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.