Hyppää pääsisältöön

Eetu Paljakan, 18, harvinainen harrastus on taitolaji: hän on nauhoittanut ja julkaissut jo liki tuhat lintuäänitettä

Abiturientti Eetu Paljakalla on juuri nyt aikaa linturetkille vaikka keskellä päivää. Hän joutuu kahlaamaan vesilammikkojen yli, koska omituisena talvena 2020 Etelä-Suomi on lumeton ja jäätön.

Leudon talven viettäjiä löytyy vesirajasta: kaislikon kätköistä lehahtaa lentoon sorsia ja isokoskeloita.

Birdlife Suomi valitsi Paljakan vuoden 2019 nuoreksi lintuharrastajaksi samana päivänä kun hän täytti 18 vuotta. Paljakka vetää lasten ja nuorten linturetkiä ja jakaa aktiivisesti tietoa somen linturyhmissä.

Tämän päivän linturetken kohteena on Linlon ulkoilusaari, joka on luontoharrastajien suosiossa. Talvella siellä on kuitenkin rauhallista, edes innokkaita onkijoita ei näy apajilla.

Hiljaiseen metsään on hyvä lähteä nauhurin kanssa. Linnut ovat kiinnostaneet Paljakkaa aina – hän kertoo viettäneensä pikkupoikana tuntikausia lintulevyjen parissa.

Paljakka on yksi harvoista suomalaisista, jotka nauhoittavat ja julkaisevat netissä lintujen ääniä. Xeno-canto -tietokantaan on kerääntynyt jo liki tuhat Paljakan tekemää äänitettä, ja kuka tahansa voi niiden avulla opetella tai tunnistaa lintujen ääniä.

Nauhoittaminen vaatii keskittymistä, on oltava hiljaa paikallaan korvat tarkkana.

Linlossa mekastavat varikset ja korpit, mutta saaren metsä houkuttelee talvisaikaan myös vanhoissa metsissä viihtyviä lajeja kuten pohjantikkoja ja valkoselkätikkoja.

Linnut ovat jättäneet puumerkkinsä vanhoihin runkoihin. Toukat ja kuoriaiset ovat päätyneet parempiin suihin.

Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset Suomen linnustoon huolettavat Paljakkaa. Jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä, voitaisiinko sitä jarruttaa edes?

Äärimmäiset sääolot lisääntyvät. Ahdistaa, jos talvista tulee tämän talven kaltaisia, ettei etelässä ole lunta ollenkaan.

Paljakan mielestä jokainen meistä voi tehdä jotain lintujen hyväksi. Voimme tukea uusien luonnonsuojelualueiden perustamista, lahjoittaa rahaa tutkimukselle tai kirjata lintuhavaintoja.

Esimerkiksi Tiira.fi-sivustolle jätetyt havainnot auttavat tutkijoita selvittämään, mikä on Suomen lintujen tilanne. Havaintoja tarvitaan ihan tavallisistakin kotipihan linnuista.

Eetu Paljakalla on tavoite, mutta se ei liity pihalintuihin. Hän haluaa saada nauhalle Suomessa äärimmäisen uhanlaisen suokukon. Laji on merkittävästi vähentynyt Euroopassa, mahdollisesti sen talvehtimisalueilla tapahtuneiden ympäristömuutosten vuoksi.

Lintu on äänityksen kannalta haaste siksikin, että se ei ääntele juuri koskaan. Tavoitteen saavuttamiseksi pitää lähteä kauas pohjoiseen, Lappiin – ja olla siellä oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Ehkä kesällä onnistaa.

Juttua muokattu 8.4.2020.