Hyppää pääsisältöön

Hyvä kysymys: Kuinka pitkä on nykyhetki?

Lapsi hyppää kukkulalta
Nykytiedon mukaan lyhin mahdollinen hetki on Planckin aika. Lapsi hyppää kukkulalta Kuva: Sebastian Danon / stock.xchng hypätä

Elämme menneisyyden ja tulevaisuuden välissä, ajassa nimeltä nykyhetki. Kuinka pitkä tämä hetki on? Vastaus vie nykyfysiikan äärirajoille.

– On olemassa tietynlainen minimiaika, ns. Planckin aika, jota lyhyemmistä ajanjaksoista ei ole enää mielekästä puhua, kertoo fysiikan apulaisprofessori Aleksi Vuorinen Helsingin yliopistosta.

Planckin aika on 0,00000000000000000000000000000000000000000005391 sekuntia.

Planckin aika johdetaan Planckin pituudesta, joka taas on eräänlainen avaruuden minimipituus. Tätä lyhyemmillä matkoilla koko etäisyyden käsitettä on vaikea määritellä, ainakaan nykyfysiikan puitteissa. Tarvitaan kvanttifysiikkaa, jota ei ole onnistuttu yhdistämään Einsteinin suhteellisuusteoriaan. Valolla kestää yksi Planckin aika kulkea yksi Planckin pituus.

– Teoreettisen fysiikan suurin avoin ongelma on, että kaiken mikroskooppisen fysiikan taustalla olevaa kvanttiteoriaa ei ole saatu yhdistettyä painovoiman teoriaan eli yleiseen suhteellisuusteoriaan, joka kuvaa avaruuden kaareutumista energian vaikutuksesta, Vuorinen kertoo

Planckin aika on lyhin aika, jolla on nykyfysiikassa mitään merkitystä.

Planckin aikaa ja pituutta pienemmässä mittakaavassa kvanttivaikutukset alkavat muuttaa aika-avaruuden rakennetta tavoilla, joita emme vielä tunne.

Vuorisen mukaan painovoiman vielä tuntematon kvanttiluonne tulee todennäköisesti näkyviin tällaisilla aikaskaaloilla. Aika ja pituus sellaisina kuin nykyfysiikka ne ymmärtää, menettävät merkityksensä.

Aika ei kuitenkaan välttämättä koostu Planckin ajan mittaisista palikoista. Planckin aika on vain lyhin aika, jolla on nykyfysiikassa mitään merkitystä.

Emme tiedä onko aika pohjimmiltaan jatkuva ja jakamaton akseli, vai koostuuko se yksittäisistä vielä Planckin aikaakin lyhyemmistä ajanjaksoista.

Kysy hyvä kysymys!

Mihin kysymykseen haluaisit kuulla vastauksen tutkijalta? Lähetä kysymyksesi meille, niin selvitämme vastauksen.