Hyppää pääsisältöön

Kuormittaako työelämä? Erityisherkät Ilari Torsti ja Jukka Erätuli kehittivät palautumiseen reseptin, josta jokainen voi ottaa mallia

kaksi iloista miestä juo kahvia työpaikan viihtyisässä taukotilassa
Ilari Torsti ja Jukka Erätuli pyrkivät olemaan vapaita turhista rooleista ja luomaan rentoa fiilistä. Silloin uudet ideat syntyvät helpommin. “Elämä on miellyttävämpää, kun voi olla oma itsensä kaikissa tilanteissa." kaksi iloista miestä juo kahvia työpaikan viihtyisässä taukotilassa Kuva: Tommi Parkkinen/Yle Erityisherkkyys,työelämä,palautuminen,luovuus

Hälyisä avokonttori, monta projektia päällekkäin, ja koko ajan työskentelyn keskeyttävät eri kanavista tulevat viestit. Kuulostaako tutulta? Ilari Torsti ja Jukka Erätuli huomasivat väsyvänsä helposti työelämän paineissa. He rakensivat itselleen omannäköisensä työkulttuurin, jossa erityisherkkyys on voimavara ja luovuus pääsee kukkimaan.

Mielialat heilahtelivat, ja pienetkin asiat saivat aikaan vahvoja reaktioita. Yllättävät muutokset ahdistivat. Hälyinen ympäristö ja ihmismassat väsyttivät ja saivat pään tuntumaan tukkoiselta.

– Sosiaalisesti aktiivisen päivän jälkeen olo oli kuin olisi juossut maratonin, yrittäjä Ilari Torsti kuvailee.

Nykyään Ilari osaa yhdistää kuvailemansa tuntemukset erityisherkkyyteen. Ennen kuin asia selvisi, Ilari ehti ihmetellä pitkään, mistä kaikki ne johtuivat.

– Olen jollain tasolla aina tajunnut herkät piirteeni, mutta asia kirkastui vasta muutama vuosi sitten, kun julkisuudessa alettiin puhua enemmän erityisherkkyydestä.

Ihan tavalliset asiat kokee vahvasti

Erityisherkkyydessä ei ole kyse sairaudesta eikä siitä saa diagnoosia, vaan se tarkoittaa normaalia herkempää hermoston ja aistien valppautta. Arviolta 15-20 prosenttia väestöstä on erityisherkkiä.

– Oli helpotus löytää selitys omille tuntemuksille ja oppia ennaltaehkäisemään kuormitusta, Ilari sanoo.

“Tein itselleni vääränlaista työtä liian pitkään”

Entinen ammattilumilautailija Jukka Erätuli tunnisti erityisherkkyytensä jo urheiluaikoinaan. Menestystä tuli, sillä vauhdikkaassa lajissa valppaat aistit auttoivat huomioimaan ympäristöä.

– Pystyin lumilautaillessa olemaan herkillä laudan ja lumen kanssa, ja kaikki soljui. Homma toimi, kun kykenin olemaan superläsnä, Jukka kertoo.

kaksi iloista miestä työskentelevät työpaikan sohvalla läppärien kanssa
Ilari on ammatiltaan erityisopettaja ja uravalmentaja, Jukka puolestaan työyhteisövalmentaja, luennoitsija ja videotuottaja. kaksi iloista miestä työskentelevät työpaikan sohvalla läppärien kanssa Kuva: Tommi Parkkinen/Yle Erityisherkkyys,työelämä,luovuus,hyvinvointi ,läsnäolo

Yhä nykyäänkin erityisherkkyys ilmenee Jukalla siten, että aistikokemukset kuten kosketus, vesi, ilma ja tuuli tuntuvat hyvältä.

– Ihan tavalliset asiat kokee vahvasti. Ei se sen kummempaa ole kuin valppaita hetkiä arjessa, Jukka kuvailee.

Ura ammattilautailijana loppui kymmenen vuotta sitten loukkaantumiseen, ja Jukka siirtyi työskentelemään yritys-ja pankkimaailmaan. Entisenä ammattiurheilijana hän kuvitteli jaksavansa työkulttuurin muutoksen, mutta kroppa ei kestänytkään kuormitusta ja migreenit kroonistuivat.

– Tein itselleni vääränlaista työtä liian pitkään.

Kuusi vuotta sitten miehet kohtasivat, ja molempien ura sai uuden suunnan. Yhteinen, vaikuttamis-ja vastuullisuuskampanjoita suunnitteleva yritys on ollut pystyssä puolitoista vuotta.

Työyhteisö, jossa on mahdollisuus hengähtää

Nyt Ilari ja Jukka istuvat kasvotusten pienessä työhuoneessaan Helsingin Kalliossa, luovien yrittäjien yhteisössä. Ikkunan edessä on kaksi toimistopöytää. Nurkassa seinään nojaa kitara. Kumpikin tykkää soittaa sitä tauoilla, jotka ovat tärkeitä jaksamisen kannalta.

– En pysty migreenin takia olemaan liian pitkään kerralla tietokoneella, joten onneksi voimme itse päättää milloin pidämme tauon, Jukka sanoo.

Juuri nyt he haluavat hengähtää. Hiljainen käytävä vie viihtyisään ja avaraan taukotilaan. Siellä on kirkkaat valot, sohva ja seinän vierustoilla eri kokoisia pöytiä. Nurkkapöydässä kuuden hengen porukka pitää palaveria. Ilmassa leijailee kahvin tuoksu. Täällä yhteisön jäsenet kohtaavat toisiaan.

Hermosto on herkkä ja tarvitsee säännöllisesti palautumisaikaa, hiljaisuutta ja rauhaa

Tällainen työ sopii Ilarille ja Jukalle erinomaisesti. He nauttivat siitä, että voivat mitoittaa tekemisensä omien halujen ja jaksamisen mukaan, eikä kukaan muu tule vaatimaan ylenpalttista tehokkuutta.

Tämä on olennaista erityisherkille, joiden keho ja mieli väsyvät helposti jatkuvasta venymisestä ja stressistä. On hyvä muistaa, että myös kivat ja mieluisat asiat voivat joskus rasittaa. Erityisherkkyyteen kuuluu, että on tavallista herkempi ympärillä oleville yksityiskohdille.

– Hermosto on herkkä ja tarvitsee säännöllisesti palautumisaikaa, hiljaisuutta ja rauhaa, Ilari sanoo.

kaksi nuorta miestä pohtii työasioita pöydän ääressä
Ilari ja Jukka toivovat, että erityisherkillä olisi avokonttoreissa mahdollisuus vetäytyä myös hiljaisiin tiloihin, ja että esimiehet tiedostaisivat erilaiset ihmistyypit ja heidän tarpeensa. kaksi nuorta miestä pohtii työasioita pöydän ääressä Kuva: Tommi Parkkinen/Yle Erityisherkkyys,työelämä,luovuus,ominaisuudet

Hälyisän ympäristön ja liiallisen sosiaalisuuden lisäksi Ilaria ja Jukkaa kuormittaa, jos työssä on meneillään monta projektia päällekkäin ja viestejä tulee useasta kanavasta. Siksi he haluavat keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

Jukka ja Ilari ovatkin tietoisesti lähteneet rakentamaan itselleen työyhteisöä, jossa luovuus saa kukkia ja joka antaa mahdollisuuden myös tarvittavaan vetäytymiseen. Tällöin suurikaan työmäärä ei kuormita.

– Tykkään sosiaalisista tilanteista, mutta on tärkeää saada myös hautautua kahdestaan työhuoneeseen, sanoo Jukka.

Kahvihuoneesta löytyy aina juttuseuraa, kun haluaa irrottaa ajatukset työstä tai vaihtaa kuulumisia muiden yrittäjien kanssa. Toisaalta oman fiiliksen mukaan voi valita, kenen kanssa ovat tekemisissä ja kuinka paljon.

“Erityisherkkyys auttaa olemaan täysiä läsnä”

Kun puhutaan omannäköisen työyhteisön luomisesta, erityisherkkyydellä on siinä tärkeä rooli. Ilarin ja Jukan mukaan se on ennen kaikkea voimavara.

Esimerkiksi työpalavereissa herkkyys auttaa havainnoimaan tunnelmaa. Ympäristön tarkkailu ei ole kuitenkaan tietoista, vaan tapahtuu vaistomaisesti.

– Erityisherkkyden ansiosta osaan olla täysillä läsnä ja aistia muiden tunnetiloja ja sitä kautta luoda kohtaamisiin hyvää tunnelmaa ja yhteyttä, Ilari sanoo.

Luovassa työssä, jossa tavoitteena on jättää tunnejälkiä ja välittää kokemuksia, erityisherkkyydestä on myös hyötyä. Sen voikin ajatella myös eräänlaisena superkykynä, jonka ansiosta pystyy luomaan ja eläytymään intensiivisesti.

– Esimerkiksi videoita tehdessä ja tekstejä kirjoittaessa on helppoa tuottaa sisältöä, joka välittää jotain tunnetilaa ja koskettaa ihmisiä, Ilari sanoo.

Lue viisi asiaa, joita et tiennyt erityisherkkyydestä

Erityisherkät mielletään usein introverteiksi, eli ujoiksi ja sosiaalisesti varovaisiksi. Tutkimusten mukaan kuitenkin noin 30 prosenttia erityisherkistä on ekstroverttejä. Ujous ja vetäytyminen ovat persoonallisuuden piirteitä, kun taas erityisherkkyys on keskushermoston ominaisuus.

1. Erityisherkkiä miehiä ja naisia on suunnilleen yhtä paljon. Miesten on kuitenkin vaikeampi tunnistaa ja myöntää oma erityisherkkyytensä. Osa erityisherkistä miehistä rakentaa suojakuoren, jonka avulla he peittävät tunteensa. Tämä voi pahimmillaan johtaa masennukseen, ahdistukseen tai runsaaseen alkoholinkäyttöön.

2. Kokemus omasta outoudesta yhdistää monia erityisherkkiä. Fyysiset herkkyydet, voimakkaat tunnekokemukset, tarve vetäytyä omiin oloihin ja taipumus loputtomaan pohdiskeluun saa ihmisen tuntemaan itsensä erilaiseksi. Erityisherkkyyden tunnistaminen on myönteisellä tavalla voimakas kokemus, sillä se antaa selityksen niin monelle asialle.

3. Työelämän vaatimukset aiheuttavat hankaluuksia erityisherkille. Avokonttorit uuvuttavat, eivätkä tehokkuusvaatimukset anna tilaa asioiden perinpohjaiselle valmistelulle. Siksi keinojen löytäminen henkilökohtaiseen stressinhallintaan on erityisherkälle erityisen tärkeää. Erityisherkät eivät kuitenkaan tarvitse erityistä suojelua.

4. Erityisherkille elämän mielekkyyden pohtiminen ja sen löytäminen ovat ykkösasioita. Jo monet erityisherkät lapset miettivät elämän suuria arvoituksia. Oikeudenmukaisuus ja eettiset kysymykset ovat erityisherkkien elämässä keskeisiä arvoja.

Lähteet: Psykologi ja psykoterapeuttu Heli Heiskasen sekä LT, Markus Sundblomin haastattelut, Elaine Aron: The highly sensitive person (2017) ja Heli Heiskanen: Herkkyyden voima (2019)

Palataan perusasioihin: Tällä arjen reseptillä lataat akkusi

Niin tärkeää kuin palautuminen on kelle tahansa meistä, erityisen tärkeää se on Ilarille ja Jukalle. Siksi miehet myös joutuvat panostamaan palautumiseensa normaalia enemmän voidakseen hyvin. Millaisilla keinoilla he sitten huolehtivat jaksamisestaan? Loppujen lopuksi kaikki lähtee yksinkertaisista asioista.

1. Tasapainota arki ja luo siihen elvyttäviä hetkiä

Ilari Torsti noudattaa hyvin säännöllistä elämää, jotta keho ja mieli pysyvät tasapainossa.

– Jos elän epäsäännöllistä elämää tai tapahtuu liian paljon kuormittavia asioita, keho ja psyyke reagoivat siten, etten saa nukuttua ja ruokahalu menee. Siksi vaalin perusjuttuja.

Parhaiten akut latautuvat kävelyllä metsässä. Liikunta on muutenkin tärkeää. Ilari käy kuntosalilla ja hän harrastaa myös yinjoogaa, jossa pitkät ja rauhalliset venytykset rauhoittavat kehoa tehokkaasti.

– Kaikki päivät eivät ole samanlaisia. Joskus on enemmän töitä ja silloin voi varata enemmän aikaa palautumiseen, se on omissa näpeissä, Ilari muistuttaa.

2 . Tuo elämääsi luovuutta äläkä edes yritä optimoida kaikkea

Jukka Erätuli palautuu luovien harrastusten avulla. Hänellä on koko ajan joku luova projekti käynnissä: maalaamista, runoilua, valokuvausta sekä musiikin tai videoiden tekemistä.

Lue myös: Luovat harrastukset parantavat terveyttäsi - tässä neljä lajia, joista jokainen voi napata tutkitut terveyshyödyt

– Sopiva määrä omaa tekemistä, perhettä, kavereita, yksinoloa ja äänikirjoja vastamelukuulokkeilla kuunneltuna, Jukka summaa.

Kun vielä muistaa keskeyttää turhan somen selaamisen ja tehdä jotain, mistä tulee hyvä olo, saa hyvä kierteen.

– Silloin voi paremmin ja jaksaa tehdä valintoja, jotka kantavat paljon paremmin.

Myös Ilarin elämään hyvää oloa tuovat erilaiset luovat projektit, kuten blogin ja runojen kirjoittaminen sekä biisien tekeminen.

– Ei kannata liikaa optimoida kaikkea, sillä silloin menee elämänmaku. Kaikkea ei voi kuitenkaan hallita. Pääasia että tunnistaa, missä menevät omat rajat, Ilari sanoo.

kaksi nuorta miestä istuu työpaikan sohvalla ja iloitsee työn saavutuksista
Yrittäjinä Ilari ja Jukka voivat pitää tauon milloin vaan. Silloin he unohtavat työasiat ja soittavat ehkä kitaraa tai lähtevät ulos kävelemään. kaksi nuorta miestä istuu työpaikan sohvalla ja iloitsee työn saavutuksista Kuva: Tommi Parkkinen/Yle Erityisherkkyys,työelämä,hyvinvointi ,luovuus,ilo

3. Arvosta tavallista perusarkea ja järjestä aikaa hitaille aamuille

Jukka ja Ilari korostavat kumpikin, että hyvän olon tuntee syntymiseen ei tarvita mitään sen kummempaa, vain ihan tavallista perusarkea. He ovat tutustuneet japanilaiseen elämänsofiaan, jossa keskitytään arjen tekemisiin ja nautitaan niistä.

– Esimerkiksi tiskaukseen on mahdollisuutta uppoutua ilman, että se on pakkopullaa, koska sitä joutuu tekemään joka tapauksessa. Koitamme tehdä näitä arjen asioita rauhallisuuden ja hyvän olon kautta.

Ilari vaalii hitaita aamuja, jotka lataavat työpäivään. Ilari rakentaa aamun kiireettömän tunnelman paahdetun kahvin ja kirkasvalolampun avulla.

– Istun olohuoneen pöydän ääreen ja nautin siitä, että saan olla omissa ajatuksissani.

4. Tunnista, mikä auttaa sinua venymään

Jukan herkkyys kuulostella kehonsa ja mielensä liikkeitä oli hyvä taito jo lumilautaillessa. Hän seurasi tarkasti oloaan treenatessa.

– En harjoitellut liikaa, vaan tunnistin jaksamiseni rajat. Pärjäsin, kun pystyn tekemään sitä mitä rakastan omalla tyylillä ja hyvällä fiiliksellä.

Tämä ohjenuora toimii myös työelämässä. Kun luo tarkasti sellaisen työilmapiirin, että siinä viihtyy hyvin, pystyy tekemään paljon asioita intensiivisesti. Palautumisen kannalta tärkeää on, että työ on merkityksellistä ja kivaa, eikä sitä tarvitse tehdä stressaantuneena.

– Silloin jaksaa tehdä pitkänkin aikaa intensiivistä projektia nopealla tahdilla. Venyminen onnistuu paremmin, jos suurin osa perusasioista on kunnossa, Ilari ja Jukka neuvovat.

Kuuntele Areenassa: "Näin Ilari Torsti teki erityisherkkyydestään voimavaran – "Oli helpotus tajuta, miksi kuormitun joskus mieluisistakin asioista"

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Areenassa: Erityisherkkyyden rajumpi puoli