Hyppää pääsisältöön

All male panel täyttää akustisen tilan

Pianisti Joonas Ahonen, viulisti Antti Tikkanen ja sellisti Markus Hohti muodostavat all male panelin nimeltä Rödberg-trio. Kolmikko osallistuu Suomen taidemusiikkielämää kuohuttaneeseen tasa-arvokeskusteluun Alban julkaisemalla uutuuslevyllä, jolla kuullaan pianotriot sekä Fanny että Felix Mendelssohnilta. Levyn eräänä tarkoituksena on antaa kuulijalle eväät patriarkaatin saneleman kaanonin uudelleenarvioimiseen, mutta eväitä mutustellessa huomio kiinnittyy etenkin vuoden 1828 wieniläiseen Böhm-flyygeliin.

The Mendelssohn Siblings / Rödberg Trio
The Mendelssohn Siblings / Rödberg Trio Uudet levyt

Joonas Ahosen lisäksi myös Emil Holmström on viime aikoina intoillut romanttisen kamarimusiikin soittamisesta ajanmukaisella flyygelillä. Ajatuksena on, että koska vanhojen flyygelien kilkatus hiipuu nopeasti ja rekisterit eroavat paljon toisistaan, jousisoittimille jää enemmän akustista tilaa, jonka voi täyttää sävyillä ja yksityiskohdilla. Trio Rödbergin musisoinnissa tämä ajatus ei mielestäni aivan toteudu, vaikka yleiskaraktääri on elävä ja soinnillisesti tuore.

Välillä Ahonen kilkuttelee vanhalla Böhmillä mukavan läpikuultavasti, mutta yhtä usein hän kolistelee sillä tilan täyteen, mihin Tikkanen ja Hohti reagoivat painamalla kaasun pohjaan. Etenkin pianotriojen avausosat vyöryvät ja säröytyvät aivan liikaa. Vaikka esitysohjeissa lukee con fuoco, espressivo, appassionato ja sen sellaista, forten voima olisi fiksumpi kaivaa pianissimon syvyyksistä, joita nyt luodataan vain kokeeksi.

Kenties hiljaisuutta rajoittaa Tikkasen maneeri - hiljaisissa kohdissa hän tekee yksittäisten sävelten ja fraasien lopuista ytimetöntä sointihöttöä. Aluksi se tuntuu puhuttelevalta barokkityyliltä, mutta alkaa nopeasti ärsyttää, etenkin kun yhteiset linjat sellon kanssa eivät ota löytyäkseen. Fortessa ongelmaa ei ole, vaan jouset hehkuvat inhimillistä romantiikkaa, kuten kuuluu.

Erinomaista on myös Trio Rödbergin rytmiikka. Felixin trion scherzo rientää mestarillisen kevyesti, vanhan flyygelin herkkyyttä hyödyntäen. Kunnon poljentoa on tarjolla myös triojen loppurymistelyissä, joissa kolmikon intensiivinen yhteissoitto nostattaa kuulijan tuolin reunalle.

Musiikillisesti Trio Rödberg ei mielestäni yllä aivan samalle kansainväliselle huipputasolle, jolla Eriikka Maalismaa ja Emil Holmström hiljattain levyttivät romanttista perusohjelmistoa vanhan flyygelin kera. Mutta kansallista merkitystä levyllä on, myös esimerkkinä pätevästä reaktiosta vuoden 2019 tasa-arvokeskusteluun. Trio Rödberg on esimerkiksi jättänyt teosesittelyt pois ja korvannut ne Matleena Nymanin lennokkaalla esseellä, joka vastustaa kaanoneita mutta korostaa musiikin soittamista ja kuuntelemista. Sama asenne henkii Rödberg-trion soitosta.

"The Mendelssohn Siblings". Fanny Mendelssohn-Hensel: Pianotrio d-molli. Felix Mendelssohn: Pianotrio nro 2 c-molli. - Rödberg-trio (Joonas Ahonen, piano, Antti Tikkanen, viulu, ja Markus Hohti, sello). (Alba, ABCD 451)

Kuuntele Uudet levyt 25.2.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Huippuammattilaiset upeasti Ellington-amatööreinä

  Levyarvostelu

  Duke Ellington kokosi uransa lopulla kolme hengellisen musiikin konserttia, joissa hänen oma jazz-idiominsa yhdistyi gospeliin ja kirkkomusiikkiin. Sopraano Anu Komsi ja multi-instrumentalisti Marzi Nyman ovat vuosien mittaan esittäneet teoksesta omaa versiotaan, joka on nyt saatu myös Alba-yhtiön levylle. Komsi ja Nyman ovat rohkeita ja monialaisia, mutta joutuvat levyllä laajan mukavuusalueensa rajoille - ja tekevät äimistyttävän hienon levyn siitä huolimatta tai juuri siksi.

 • Peteris Vasks - lisää samaa mutta alttoviululla

  Levyarvostelu

  Jos tuntee Peteris Vasksin, Latvian lahjan mystiselle minimalismille, BIS-yhtiön uusi Vasks-levy ei yllätä, muttei myöskään petä. Paatokseen asti tunteellinen, selvälinjainen ja tukevasti tonaalinen musiikki virtailee jälleen kerran hiljaisuudesta tuttujen huippukohtien kautta kauniimpaan hiljaisuuteen. Mutta on sillä oma arvonsa, että alttoviulisti Maxim Rysanov ja Sinfonietta Riga toteuttavat Vasksin idiomin niin kuin pitää.

 • Vivaldi-projektin laaduntarkistus - priimaa pukkaa!

  Levyarvostelu

  Vuonna 2000 levy-yhtiö Naive alkoi levyttää Torinon kansalliskirjaston Vivaldi-kokoelmassa käsikirjoituksina säilyneitä teoksia. Maailmanluokan esittäjistöt ovat tähän mennessä taltioineet kuutisenkymmentä levyä, ja nyt projektissa debytoi ranskalainen barokkiorkesteri Le Concert de la Loge johtajansa, viulisti Julien Chauvinin kanssa - ja laatu pysyy.

 • Laulu antaa Lindbergille ryhtiä

  Levyarvostelu

  Magnus Lindbergin teokset ensilevyttää yleensä Radion sinfoniaorkesteri, ja niin nytkin, vaikka uutuuslevyn teokset Lindberg sävelsi hiljattain Lontoon filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Alkusoiton tapainen Two episodes sekä pitkä vokaaliteos Accused eivät paljasta Lindbergin työkalupakista uutuuksia, mutta lauluteoksen ryhdikkyys saa odottamaan tulevaa oopperaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua