Hyppää pääsisältöön

Pianotriolla Vasksin musiikki viiltää terävämmin

Peteris Vasks on Latvian ja varmasti myös levy-yhtiö Ondinen soitetuin nykysäveltäjä. Vasksin mystisen minimalismin sointuisa pehmeys sopii suuren yleisön makuun, mutta sen kovasta ytimestä löytyy materialismin ja henkisen tyhjyyden kritiikkiä. Uudella levyllä Vasksin musiikkia soittaa pianotrio Palladio, ja karuudellaan kokoonpano varmistaa, ettei Vasksin ydin peity höttöisten sointikenttien alle.

Peteris Vasks / Trio Palladio
Peteris Vasks / Trio Palladio Uudet levyt

Latvialaisista muusikoista koostuva pianotrio Palladio on valinnut uudelle Vasks-levylleen kolme teosta. Lonely Angel on varttitunnin mittainen, intensiivisen koskettava enkelikelluttelu, jota Vasks on versioinut eri kokoonpanoille, nyt pianotriolle. Plainscapes on kestoltaan, tyyliltään ja historialtaan samanlainen - alkuperäisversiossa pianon paikalla ulisee sanaton sekakuoro. Näiden välissä tervetullutta vaihtelua tarjoaa Episodi e canto perpetuo vuodelta 1985. Varhaisteos sisältää Vasksille tyypillistä loputonta melodianvalutusta, mutta tuntuu nyky-Vasksia täysipainoisemmalta musiikkiravinnolta, koska mukana on myös burleskia rymistelyä.

Vasksin nykyinen tyylihän sisältää lähinnä laveita ja pehmeitä, välillä yltyviä sointijatkumoita, joiden toteuttamiseen pianotrio äkkiseltään tuntuu turhan pieneltä ja perkussiiviselta, mutta Trio Palladio toteuttaa musiikin yllättävän hyvin. Lonely Angelin pianosäestykseen Vasks yrittää rakentaa jatkumoa kömpelösti tremololla, eikä Plainscapesin pitkälinjainen kuoroulina toteudu pianolla sen paremmin, mutta linjakkuuden ja massan tilalla on herkempää, terävämpää ja inhimillisempää musisointia, jossa yksittäisillä äänillä on enemmän merkitystä. Tavallaan pianotrio paljastaa Vasksin musiikin perusrakenteet, ja ne osoittautuvat terveiksi ja parhaimmillaan viiltäviksi. Siitä pitää kiittää myös viulisti Eva Binderen ja sellisti Kristina Blaumanen kvaliteettia: Tämä musiikki toimii vain, kun herkimmätkin kohdat soitetaan sileällä, maneereista vapaalla tyylillä.

Ondinen edellinen Vasks-levy kuoroineen ja jousiorkestereineen esitteli säveltäjän omimmillaan. Mutta jos se tuntui liian siirappiselta ja säveltäjän henkistynyt viesti kuitenkin jäi kiinnostamaan, tämä pianotriolevy saattaa olla pätevä ratkaisu.

Peteris Vasks: Lonely Angel; Episodi e canto perpetuo; Plainscapes. - Trio Palladio. (Ondine, ODE 1343-2)

Kuuntele Uudet levyt 25.2.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Huippuammattilaiset upeasti Ellington-amatööreinä

  Levyarvostelu

  Duke Ellington kokosi uransa lopulla kolme hengellisen musiikin konserttia, joissa hänen oma jazz-idiominsa yhdistyi gospeliin ja kirkkomusiikkiin. Sopraano Anu Komsi ja multi-instrumentalisti Marzi Nyman ovat vuosien mittaan esittäneet teoksesta omaa versiotaan, joka on nyt saatu myös Alba-yhtiön levylle. Komsi ja Nyman ovat rohkeita ja monialaisia, mutta joutuvat levyllä laajan mukavuusalueensa rajoille - ja tekevät äimistyttävän hienon levyn siitä huolimatta tai juuri siksi.

 • Peteris Vasks - lisää samaa mutta alttoviululla

  Levyarvostelu

  Jos tuntee Peteris Vasksin, Latvian lahjan mystiselle minimalismille, BIS-yhtiön uusi Vasks-levy ei yllätä, muttei myöskään petä. Paatokseen asti tunteellinen, selvälinjainen ja tukevasti tonaalinen musiikki virtailee jälleen kerran hiljaisuudesta tuttujen huippukohtien kautta kauniimpaan hiljaisuuteen. Mutta on sillä oma arvonsa, että alttoviulisti Maxim Rysanov ja Sinfonietta Riga toteuttavat Vasksin idiomin niin kuin pitää.

 • Vivaldi-projektin laaduntarkistus - priimaa pukkaa!

  Levyarvostelu

  Vuonna 2000 levy-yhtiö Naive alkoi levyttää Torinon kansalliskirjaston Vivaldi-kokoelmassa käsikirjoituksina säilyneitä teoksia. Maailmanluokan esittäjistöt ovat tähän mennessä taltioineet kuutisenkymmentä levyä, ja nyt projektissa debytoi ranskalainen barokkiorkesteri Le Concert de la Loge johtajansa, viulisti Julien Chauvinin kanssa - ja laatu pysyy.

 • Laulu antaa Lindbergille ryhtiä

  Levyarvostelu

  Magnus Lindbergin teokset ensilevyttää yleensä Radion sinfoniaorkesteri, ja niin nytkin, vaikka uutuuslevyn teokset Lindberg sävelsi hiljattain Lontoon filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Alkusoiton tapainen Two episodes sekä pitkä vokaaliteos Accused eivät paljasta Lindbergin työkalupakista uutuuksia, mutta lauluteoksen ryhdikkyys saa odottamaan tulevaa oopperaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua