Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Saksalaiset asekauppiaina

Saksalainen dokumentti paljastaa maan tiedustelupalvelun osallisuutta salaisessa asekaupassa.
Ukrainassa sijaitsevan salaisen Oktjabrskiin sataman kautta käytiin villiä asekauppaa. Saksalainen dokumentti paljastaa maan tiedustelupalvelun osallisuutta salaisessa asekaupassa. Yle TV1,Ulkolinja: Saksalaiset asekauppiaina

TV1 torstaina 27.2.2020 klo 22.00 - 22.45, uusinta sunnuntaina 1.3. klo 23.30, Areenassa

Tankkeja Sudaniin, aseita Myanmariin ja Jemeniin. Salaisten asiakirjojen mukaan Saksan ulkomaantiedustelupalvelu BND sekaantui laittomaan asevientiin sotaakäyviin maihin ja kriisialueille. Aseet ja tankit lähtivät määränpäähän saksalaisilla rahtialuksilla ukrainalaisesta Oktjabrskin satamasta.

Kuljetukset rikkoivat EU:n aseidenvientikieltoa.

Monivaiheisten tutkimusten jälkeen saksalainen dokumenttiryhmä sai käsiinsä maansa tiedustelupalvelun salaisia asiakirjoja. Asiakirjojen mukaan tiedustelupalvelu oli värvännyt varustamoja kuljettamaan aseita kriisialueille. Salaisten papereiden joukossa oli muun muassa varustamon lastikaaviot asekuljetuksille ja valokuvia panssarivaunuista laivan ruumassa.

Lastikaaviot paljastavat, miten panssarivaunut pitää lastata, jotta ne saadaan kaikki kyytiin ja matkaan Sudanin tasavaltaan. Lastiluettelon mukaan vaunut, aseet ja ammukset toimitettiin Keniaan. Tilaaja oli kuitenkin Etelä-Sudanin hallitus. Kuljetusten aikoihin alue oli irtautumassa Sudanin tasavallasta.

Saksalainen dokumentti paljastaa maan tiedustelupalvelun osallisuuden salaisessa asekaupassa.
Dokumentissa haastatellaan Beluga Shipping -laivanvarustamon perustajaa, liikemies Niels Stolbergia. Saksalainen dokumentti paljastaa maan tiedustelupalvelun osallisuuden salaisessa asekaupassa. Kuva: New Docs Yle TV1,Niels Stolberg,Ulkolinja: Saksalaiset asekauppiaina

Salaiset asiakirjat paljastavat, että aseet kuljettanut varustamo oli saksalaisen liikemiehen Niels Stolbergin perustama Beluga. Yhtiön alukset Beluga Endurance ja Beluga Eternity lastasivat ukrainalaisessa satamassa raskaita asekuljetuksia.

Ulkolinja-dokumentissa Saksalaiset asekauppiaina haastatellaan Stolbergin lisäksi Ukrainan entistä presidenttiä Viktor Juštšenkoa sekä entistä ulkomaantiedustelun johtajaa Mykola Malomuzhia.

Malomuzhin avustuksella kuvausryhmä pääsee ensimmäistä kertaa salaiseen Oktjabrskiin satamaan, jonka kautta käytiin villiä asekauppaa. Noin sata kilometriä Odessan itäpuolella sijaitsevasta satamasta saksalaiset ja ukrainalaiset yritykset kuljettivat aseita vuoteen 2014 asti.

Die Akte BND – Waffengeschäfte deutscher Reeder. The Bnd File – Shipping Companies And The Arms Business. Ohjaus: Rainer Kahrs. Tuotanto: Kinescope Film / Radio Bremen / nordmedia, Saksa, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.