Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Viestejä avaruudesta?

Avaruus, linnunrata
Avaruus, linnunrata avaruus

Ehkä olen tullut sanoneeksi tämän joskus aikaisemminkin, mutta vielä kerran: maailmankaikkeus on ihmeellinen. Se on niin kummallinen, ettei sitä oikein voi ymmärtää, vaikka tahtoisi.

Taas äsken luin jostakin, että maailmankaikkeus koostuu ensinnäkin tähdistä, niiden lisäksi niin kutsutusta tähtienvälisestä aineesta sekä lisäksi tuntemattomasta ja näkymättömästä aineesta.

Maailmankaikkeus tarkoittaa kaikkea, joka on olemassa. Kaikkea, joka on olemassa, havaitsemme me sitä tai emme. Jostakin luin, että nykyisin me pystymme havaitsemaan maailmankaikkeudesta noin viisi prosenttia. Viisi prosenttia. Ja että siis 95 prosenttia maailmankaikkeudesta on meille piilossa. Se on jotakin, mitä me emme voi havaita. Se on ehkä pimeää ainetta.

Tähtitieteilijöitä ja kosmologeja täytyy ihmetellä. Miten he pystyvät tuohon kaikkeen? Miten he keksivät asioita ja löytävät uusia ilmiöitä? No, ymmärrän kyllä että tutkimalla ja vähitellen. Tieto karttuu vähitellen, ajan mittaan, kuten tieteessä on tapana. Ja tähän kaikkeen, kaikkeen uuden löytämiseen liittyy monta kiinnostavaa tarinaa.

Esimerkiksi se, kun hieman yli viisikymmentä vuotta sitten nuori, 24-vuotias, brittiläinen tähtitieteen opiskelija Jocelyn Bell Burnell huomasi avaruudesta tulevissa radioastronomisissa signaaleissa outoa säännöllisyyttä. Elettiin kesää 1967 ja Jocelyn Bell Burnell työskenteli Mullardin radioastronomisessa observatoriossa Cambridgen lähistöllä, Englannissa.

Nuo säännölliset pulssimaiset signaalit vaikuttivat siltä kuin joku lähettäisi niitä tarkoituksella, kuin joku tahtoisi ottaa meihin yhteyttä. Niinpä Jocelyn Bell Burnell alkoi kutsua tuota signaalia lähettävää avaruuden kohdetta nimellä LGM-1, Little Green Men One, pienet vihreät miehet yksi.

Jocelyn Bell Burnell huomasi, että pulssien väli oli noin 1,3 sekuntia. Ja että tuo toistuva pulssi oli hyvin tarkka ja säännöllinen. Ja hän pystyi päättelemään, että nuo säännölliset pulssit tulivat jostakin hyvin pienestä ja tiheästä kohteesta.

Tuo kohde oli nopeasti pyörivä niin kutsuttu neutronitähti. Jocelyn Bell Burnell oli löytänyt ensimmäisen milloinkaan havaitun pulsarin.

Pulsarit ovat pieniä, painavia ja nopeasti pyöriviä neutronitähtiä. Ne ovat syntyneet loppuun palaneen ja supernovana räjähtäneen suuren tähden jäännöksistä. Ne pyörivät huimaa vauhtia akselinsa ympäri ja niiden voimakas magneettikenttä lähettää avaruuteen sähkömagneettista säteilyä säännöllisinä pulsseina. Tällä hetkellä pulsareita on löytynyt noin 2300, eli avaruus lähettää meille ääniä paljon ja jatkuvasti.

HLER -kaksikko eli Heikki Lindgren ja Esa Ruoho ovat tehneet kokonaisen albumillisen musiikkia pulsareiden innoittamana. Tulihan ensimmäisen pulsarin löytymisestä pari-kolme vuotta sitten kuluneeksi puoli vuosisataa. Albumi on nimeltään LGM-1, eli Little Green Men One, sen nimenhän antoi myös Jocelyn Bell Burnell ensimmäiselle löytämälleen pulsarille.

Pulsarit ovat neutronitähtiä, jotka pyörivät nopeasti ja lähettävät säteilyä avaruuteen majakan tavoin. Me täällä maan päällä havaitsemme tuon säteilyn hyvin säännöllisesti toistuvina pulsseina. Ja neutronitähden sisältämä aine on erittäin tiheää: noin teelusikallisen verran neutronitähteä painaisi Maan pinnalla noin kuusi miljardia tonnia. Kuusi miljardia tonnia. Kuten sanottu, maailmankaikkeus on ihmeellinen.

Sitten pienen mittakaavan ihmeellisyyksiä. Yamaha Portasound VSS-30 on 1980-luvun lopulla markkinoille tullut pienikokoinen samplaava kosketinsoitin. Se on tuollainen hauskan näköinen pieni härveli, jota monet pitävät enemmänkin leluna kuin soittimena, mutta kyllä se on aikamoinen peli niin sanotusti osaavissa käsissä, jos sitä lähestyy luovasti ja innovatiivisesti.

Henri Lindström kertoo viettäneensä viime syksyn kiertueilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Ja Yhdysvaltain Marylandista hän löysi käytettyjä soittimia myyvästä Atomic Music -liikkeestä aidon ja alkuperäisen Yamaha Portasound VSS-30 -soittimen. Ja kun keikkarupeaman keskelle tuli viikon verran taukoa, hän vietti tuon ajan Brooklynissa Yamahan seurassa.

"Hieman yllättäen ostamani pienikokoisen instrumentin äärellä syntyikin neljän päivän aikana yhteensä kolmentoista kappaleen verran uutta musiikkia", hän kirjoittaa. "Erityisen paljon käytin VSS-30:n alkeellista, mutta äärimmäisen toimivaa samplaustoimintoa."

Näin syntyi nimellä henrihenrihenri julkaistu albumillinen tuon mainion pikkusamplerin avulla syntynyttä musiikkia: YHDEK.

"I make music", lukee nettisivulla. Musiikin tekijä on Jazz Kuramatto. Ja tarjolla on jo kolmas tuolla taiteilijanimellä tehty julkaisu, nimeltään I Am Not A Number, I Am A Free Man. Luokittelemattoman avaraa musiikkia.

Vanhan liiton meiningillä tehtyä musiikkia. Näin asiaa luonnehtii musiikin tekijä itse eli Ilpo Numminen. Hän kirjoittaa, että näin vain kävi, koska työskentelytapa osoittautui sopivan rauhalliseksi ja terapeuttiseksi. Ja työskentelytapana oli istua ison modulaarisyntesoijan edessä ja antaa kelanauhurin tallentaa ideoita ja kokeiluja. Voisiko tätä nyt luonnehtia rakkauden ja intohimon osoitukseksi analogisille syntesoijille ja niiden renessanssille, hän kysyy.

"Elokuvamusiikki on ollut meille suuri inspiraation lähde", kirjoittaa nelimiehinen kokoonpano nimeltä Magot Prom ja jatkaa, että toki myös muu kuuntelemamme musiikki, kuten elektro, jaz, hip-hop tai drum'n'bass ei ole voinut olla vaikuttamatta soundivalintoihin ja rytmiikkapuoleen. Kuuden raidan EP uutta musiikkia on ilmestynyt ja lisää on tulossa, luvataan.

Elektroniikkaa, sähkökitaraa, saksofonia ja kenttä-äänityksiä hyödyntävää improvisaatiota. Näin kuvaavat yhteistä musiikkiaan Ilia Belorukov ja Lauri Hyvärinen:

AVARUUSROMUA 1.3.2020 - OHJELMAN MUSIIKKI:
HLER: PSR J1311-3430 - osa - (LGM-1)
HLER: PSR J0633-0632 (LGM-1)
henrihenrihenri: NOV8 (YHDEK)
JAZZ KURAMATTO: Monkland (I Am Not A Number, I Am A Free Man)
JAZZ KURAMATTO: Mirocaw (I Am Not A Number, I Am A Free Man)
ILPO NUMMINEN: Excerpt from Forthcoming Long Play (demo)
MAGOT PROM: '82 (Prom 2020 Part 1)
IKIRANKA: Prologi (Ikiranka)
IKIRANKA: Jäähyväismusiikki (Ikiranka)
ILIA BELORUKOV & LAURI HYVÄRINEN: Post-humanist Melancholy - osa - (Yesterday by Chance)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri