Vuoleminen on helppo ja hauska käsityötekniikka. Terävä puukko ja puunpala on kaikki, mitä tarvitset päästäksesi alkuun.
Taitojärjestö on valinnut vuolemisen vuoden 2020 käsityötekniikaksi. Perusteluna on, että suomalaiset pitävät luonnosta ja metsästä. Puukko on perinteisesti seurannut mukana metsäretkille, ja meillä on erityinen suhde puuhun materiaalina.
Pajusta voi vuolla pillin tai voi vuolla virkkuukoukkuja tai pieniä ukkoja ilman sen kummempia taitoja tai erityistyökaluja.
Kun kiinnostus sitten kasvaa, alkaa ihmetellä joitakin asioita.
Minkälaista puuta pitää valita?
Puuta voi vuolla sekä kuivana että märkänä. Märkä ei tarkoita ehkä ihan likomärkää, mutta puun pitää olla vielä pehmeää ja helposti muotoiltavaa.
Kostean puun ongelmana on, että se kutistuu ja voi haljeta.
Hyvä vinkki on vuolla karkea muoto aika kosteasta puusta. Sitten puu saa kuivua hitaasti esimerkiksi sahajauhokasassa tai muovikassissa, johon on pistetty muutama reikä.
Kun puu sitten on kuivunut vuollaan loput.
Vuolemisessa on mukavaa se, että puuta ei tarvita paljon. Voit kerätä omenapuunoksia tai muuta materiaalia, jota löydät maasta myrskyn jälkeen.
Vuoleminen on myös hyvä tapa oppia, miten eri puulajit käyttäytyvät ja miltä ne näyttävät.
Mitä välineitä tarvitsen?
Tärkein työkalu on puukko. Puukkomalleja on monia, mutta hyvä vuolupuukko on lyhyt- ja teräväteräinen.
On käsin taottuja puukkoja ja teollisemmin valmistettuja ruostumattomasta teräksestä tehtyjä. Minkä tahansa puukon valitsetkin, on tärkeää, että terää pystyy teroittamaan ja hiomaan niin, että siitä saa hyvin terävän.
Kirves on hyvä olemassa. Kirveen on myös oltava hyvää terästä, niin että sen saa teroitettua, kun se tylsyy.
Kirveen pitää olla aika lyhyt ja kevyt, niin että työskentely sillä sujuu hyvin. On hyvä, jos varsi on muotoiltu niin, että peukalolla voi tukea varren kyhmyyn, kun tekee tarkkaa työtä.
Kun vuolee kauhoja ja kulhoja, jotka kaiverretaan, on hyvä olla lusikkaveitsi tai koukkuveitsi.
On hyvä olla erikseen oikeakätinen terä ja vasenkätinen terä. On myös molemmin puolin teroitettuja lusikkaveitsiä, mutta niitä on vähän vaikea käyttää, koska joskus on tarpeen painaa terää sormella päästäkseen syvemmälle puuhun.
Terävät välineet tekevät vuolemisesta mukavaa
Puukon terä tylsyy aikaa myöten ja silloin sitä pitää hioa kovasimella. Työvälineiden teroittamiseen tarvitaan karkea ja hieno kovasin.
On olemassa timanttikiviä, jotka eivät vaadi vettä tai öljyä teroittamiseen. On kovasimia, jotka vaativat öljyä, mutta tavallisimpia kovasimia kastetaan tavalliseen veteen.
Työvälineiden huoltaminen on osa huvia, ja jos haluaa oikein terävät ja hienot työvälineet, ei voi hoppuilla.
Katso alla oleva video ja opi teroittamaan työvälineet.
Lisää ohjelmasta
- Kokkaa herkkuja sipulista – tässä viisi erilaista sipuliruokaa, jotka saavat vieraat yllättymään
- Viljele omat sipulisi – näillä vinkeillä onnistut
- Rakenna pääskyille pesä betonista niin saat naapureiksi kesän ahkerimmat hyttysenpyytäjät
- Vangitse kukkien taianomainen sisin läpikuultavaan akvarelliin
- ”On huomattavasti helpompaa olla diabeetikko, jos pitää ruoanlaitosta” – vaasalainen Ebba Håkans valmistaa makunystyrät räjäyttävää grilliruokaa kasviksista