Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on rakkaudesta?

Mikä edistää tai estää rakkautta?
Mikä edistää tai estää rakkautta? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle rakkaus,rakastuminen

Millaisia kokemuksia sinulla on rakkaudesta tai rakastumisesta? Mitä rakkaus sinun mielestäsi on? Mikä edistää tai estää rakkautta? Millainen kohtaaminen antaa sinulle turvaa? Mikä on rakkaudessa mielestäsi vaikeinta? Koetko koskaan riittämättömyyttä siitä, että rakkauden pitäisi olla tietynlaista? Oletko pettynyt rakkaudessa - miten olet siitä selvinnyt? Mitä olet suhteissasi oppinut rakkaudesta ja itsestäsi?

Meillä saattaa olla kokemuksellista tietoa siitä mitä rakkaus on, mutta silti sitä on vaikea määritellä tai sanoittaa. Tutkija Keiju Vihreäsalon mukaan rakkaus ja parisuhde tai rakkaus ja tunne eivät ole sama asia, vaikka näin usein saatetaan ajatella.

“Itse määrittelen rakkauden kohtaamisen liikkeeksi. Haemme jatkuvasti tasapainoa. Rakkaus on kokemus levollisuudesta ja siitä, että tapahtuu jotain taianomaista”, kertoo Vihreäsalo.

Kohtaaminen antaa turvaa

Vihreäsalon mukaan rakkaus mahdollistaa syvällisen kohtaamisen. Kohtaaminen itsessään lisää ihmisen kokemusta levollisuudesta ja rauhasta.

“Yhteyden kokeminen antaa turvan ja levon, että olemme erillisiä ja yksin, mutta samalla yhteydessä toisiimme. Hyväksytyksi, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus antaa ihmiselle turvan olla itsessään. Tapahtui kohtaaminen sitten ystävyys,- ja rakkaussuhteissa tai vanhemman ja lapsen välisessä suhteessa” sanoo Vihreäsalo.

Täytyy olla kyky korjata katoksia kohtaamisessa

Kykyymme rakastaa vaikuttavat myös sisäisen maailman ilmiöt, jotka ovat syntyneet pitkälti lapsuudessa. Tutkija Keiju Vihreäsalon mukaan kenenkään lapsuus ei ole täydellinen. Voimme menneisyyden kokemuksista huolimatta valita rakkauden.

“Toteutamme inhimillisissä kohtaamisissa myötätunnon ja toisen erillisyyden kunnioittamista aina puutteellisesti. Parhaimmillaankin toimivissa suhteissa voi tulla erehdyksiä ja korjaamisen varaa. Täytyy olla kyky korjata katoksia kohtaamisessa, antaa anteeksi ja sovitella”, kertoo Vihreäsalo.

Rakastuneen ihmisen aivoista tiedetään, että silloin pelkokertoimet ovat alhaalla.

“Ihminen on rohkea ja menee kohti. Osa aivoista on tekemisissä addiktiivisen toiminnan kanssa. Rakastunut ei juuri nuku tai syö vaan on pakonomaisesti keskittynyt rakastumisen kohteeseen”, sanoo Keiju Vihreäsalo.

Käsitykseemme rakkaudesta vaikuttavat eri tasot. Sellaisia ovat esimerkiksi biologinen, psykologinen ja yhteiskunnallinen taso. Rakkauteen voi liittyä myös kokemus mystisyydestä, jota on sanoitettu uskontojen piirissä.

“Yhteiskunnallisella tasolla meillä on hyvin voimakkaat Hollywood-kuvastot. Niissä kuvataan rakastumista eikä rakastamista. Leffat usein päättyvät siihen, että oikea ihminen löytyy, mutta arkea ei kuvata”, sanoo tutkija Keiju Vihreäsalo.

Millaisia kokemuksia sinulla on rakkaudesta tai rakastumisesta? Mitä rakkaus sinun mielestäsi on? Miten rakastuminen tai rakastaminen ovat vaikuttaneet sinuun? Mikä edistää tai estää rakkautta? Millainen kohtaaminen antaa sinulle turvaa? Mikä on rakkaudessa mielestäsi vaikeinta? Koetko koskaan riittämättömyyttä siitä, että rakkauden pitäisi olla tietynlaista? Oletko pettynyt rakkaudessa - miten olet siitä selvinnyt? Mitä olet suhteissasi oppinut rakkaudesta ja itsestäsi?

Vastaa kyselyyn tiistaihin 4.3.2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelman. Voit kertoa kokemuksestasi myös nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan rakkauden vaikutusta ihmiseen Yle Radio 1:ssä torstaina 12.3. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Muistatko vielä Kouri-kaupat? Keskustele tässä aiheesta

  Kouri-kaupat hämmensivät talouselämää.

  Kouri-kaupat kuohuttivat suomalaista talouselämää. 1980-luvun loppuun ajoittunut tapahtumasarja oli yksi Suomen suurimmista pörssikaupoista, joiden arvo oli kaikkiaan noin kolme miljardia markkaa. 30 vuotta sitten Suomen Kuvalehti paljasti, miten ns. Kouri-kauppojen voitot jaettiin ja mikä oli Kansallispankin rooli siinä.

 • Hartauspuhujat kesäkuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat kesäkuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Missä se klitoris on?

  Ja muita seksuaalisesta hyvinvoinnista nousevia mietteitä

  Veikkaan, että aika harva on ennen käynyt Leena Uotilan, Taisto Oksasen, Vuokko Hovatan, Laura Malmivaaran, Riitta Elstelän tai vaikkapa Jaana Saarisen tulkitsemien roolihenkilöiden kanssa seksiklubilla ja homosaunassa tai kokeillut sitomista tai erilaisia rakasteluasentoja.

 • Mitä haluat tietää kvanttitietokoneista? Keskustele tässä aiheesta

  Kvanttitietokoneet muuttavat elämämme.

  Kvanttitietokoneet mullistavat tulevaisuutemme. Nykyisiä supertietokoneitamme moninkertaisesti tehokkaampien kvanttitietokoneiden uskotaan ratkaisevan vastaisuudessa nyt lähes mahdottomalta tuntuvia ongelmia esimerkiksi lääketieteessä ja ruuantuotannossa. Miten kvanttitietokoneet toimivat ja miten ne muuttavat elämäämme ja talouttamme? Mikä maksaa?