Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on rakkaudesta?

Mikä edistää tai estää rakkautta?
Mikä edistää tai estää rakkautta? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle rakkaus,rakastuminen

Millaisia kokemuksia sinulla on rakkaudesta tai rakastumisesta? Mitä rakkaus sinun mielestäsi on? Mikä edistää tai estää rakkautta? Millainen kohtaaminen antaa sinulle turvaa? Mikä on rakkaudessa mielestäsi vaikeinta? Koetko koskaan riittämättömyyttä siitä, että rakkauden pitäisi olla tietynlaista? Oletko pettynyt rakkaudessa - miten olet siitä selvinnyt? Mitä olet suhteissasi oppinut rakkaudesta ja itsestäsi?

Meillä saattaa olla kokemuksellista tietoa siitä mitä rakkaus on, mutta silti sitä on vaikea määritellä tai sanoittaa. Tutkija Keiju Vihreäsalon mukaan rakkaus ja parisuhde tai rakkaus ja tunne eivät ole sama asia, vaikka näin usein saatetaan ajatella.

“Itse määrittelen rakkauden kohtaamisen liikkeeksi. Haemme jatkuvasti tasapainoa. Rakkaus on kokemus levollisuudesta ja siitä, että tapahtuu jotain taianomaista”, kertoo Vihreäsalo.

Kohtaaminen antaa turvaa

Vihreäsalon mukaan rakkaus mahdollistaa syvällisen kohtaamisen. Kohtaaminen itsessään lisää ihmisen kokemusta levollisuudesta ja rauhasta.

“Yhteyden kokeminen antaa turvan ja levon, että olemme erillisiä ja yksin, mutta samalla yhteydessä toisiimme. Hyväksytyksi, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus antaa ihmiselle turvan olla itsessään. Tapahtui kohtaaminen sitten ystävyys,- ja rakkaussuhteissa tai vanhemman ja lapsen välisessä suhteessa” sanoo Vihreäsalo.

Täytyy olla kyky korjata katoksia kohtaamisessa

Kykyymme rakastaa vaikuttavat myös sisäisen maailman ilmiöt, jotka ovat syntyneet pitkälti lapsuudessa. Tutkija Keiju Vihreäsalon mukaan kenenkään lapsuus ei ole täydellinen. Voimme menneisyyden kokemuksista huolimatta valita rakkauden.

“Toteutamme inhimillisissä kohtaamisissa myötätunnon ja toisen erillisyyden kunnioittamista aina puutteellisesti. Parhaimmillaankin toimivissa suhteissa voi tulla erehdyksiä ja korjaamisen varaa. Täytyy olla kyky korjata katoksia kohtaamisessa, antaa anteeksi ja sovitella”, kertoo Vihreäsalo.

Rakastuneen ihmisen aivoista tiedetään, että silloin pelkokertoimet ovat alhaalla.

“Ihminen on rohkea ja menee kohti. Osa aivoista on tekemisissä addiktiivisen toiminnan kanssa. Rakastunut ei juuri nuku tai syö vaan on pakonomaisesti keskittynyt rakastumisen kohteeseen”, sanoo Keiju Vihreäsalo.

Käsitykseemme rakkaudesta vaikuttavat eri tasot. Sellaisia ovat esimerkiksi biologinen, psykologinen ja yhteiskunnallinen taso. Rakkauteen voi liittyä myös kokemus mystisyydestä, jota on sanoitettu uskontojen piirissä.

“Yhteiskunnallisella tasolla meillä on hyvin voimakkaat Hollywood-kuvastot. Niissä kuvataan rakastumista eikä rakastamista. Leffat usein päättyvät siihen, että oikea ihminen löytyy, mutta arkea ei kuvata”, sanoo tutkija Keiju Vihreäsalo.

Millaisia kokemuksia sinulla on rakkaudesta tai rakastumisesta? Mitä rakkaus sinun mielestäsi on? Miten rakastuminen tai rakastaminen ovat vaikuttaneet sinuun? Mikä edistää tai estää rakkautta? Millainen kohtaaminen antaa sinulle turvaa? Mikä on rakkaudessa mielestäsi vaikeinta? Koetko koskaan riittämättömyyttä siitä, että rakkauden pitäisi olla tietynlaista? Oletko pettynyt rakkaudessa - miten olet siitä selvinnyt? Mitä olet suhteissasi oppinut rakkaudesta ja itsestäsi?

Vastaa kyselyyn tiistaihin 4.3.2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelman. Voit kertoa kokemuksestasi myös nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan rakkauden vaikutusta ihmiseen Yle Radio 1:ssä torstaina 12.3. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Millaisia kokemuksia sinulla on kärsimyksestä?

  Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun?

  Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun? Millaisia tunteita kärsimys on herättänyt sinussa? Kohtaatko kärsimyksen herättämät tunteet vai pyritkö välttelemään niitä? Miten olet selviytynyt kärsimyksestä? Oletko oppinut jotain niistä? Mitä? Millä tavoin kokemukseesi kärsimyksestä on suhtauduttu? Millaista tukea olet saanut tai toivot muilta? Kärsimys on osa elämää.

 • Musiikkitoiveista totta! Mitä haluaisit kuulla ja jakaa muiden kanssa?

  Toiveista totta Yle Radio 1:ssä lauantaisin klo 11.

  Mikä musiikki antaa sinulle voimaa, valoa ja lohtua? Minkä sävelmän haluaisit kuulla ja jakaa muiden kuuntelijoiden kanssa? Yle Radio 1 kerää suomalaisten mielimusiikkia soitettavaksi. Toiveita kuullaan lauantaisin klo 11. Lähetä toiveesi alla olevalla lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen toiveista.totta@yle.fi. Halutessasi voit perustella toiveesi.

 • Keskustele tässä perintöasioista

  Suomalainen perintö: Yhä enemmän yhä harvemmille

  Asuntomarkkinoiden kahtiajakautuminen näkyy myös perinnöissä - siinä missä yksi perii arvokkaan kaupunkiasunnon, toinen saattaa saada vaivoikseen autiotalon syrjäseudulta. Miten perinnönjakoa voi suunnitella? Milloin on syytä tehdä testamentti? Vieraina emeritusprofessori Urpo Kangas ja verolakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajat ry:stä.