Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Aasian poikamiespommi – länsimaiden ohjaamalla väestönhallinnalla pitkät jäljet

Dokumentti länsimaiden aloittamasta väestönhallinnasta kehittyvissä maissa.
Shanghain Kansanpuistossa äidit mainostavat poikiaan joka sunnuntai avioliittomarkkinoilla. Näillä äideillä on Kiinan yhden lapsen politiikan vuoksi vain yksi poika. Kaikille pojille ei riitä vaimoja. Dokumentti länsimaiden aloittamasta väestönhallinnasta kehittyvissä maissa. Yle TV1,Ulkolinja: Aasian poikamiespommi

TV1 torstaina 5.3.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 8.3. klo 23.20, Areenassa

Etelä-Kiinan Guangxin maakunnassa isä, Pang Zhengdong ja äiti, Hu Aizhen etsivät tytärtään. Kolmivuotias Pang Xiuting katosi kuukausi sitten jäljettömiin. Vanhempien oli ensin vaikea uskoa mihinkään pahaan – rauhallisessa kylässä, jossa kaikki ovat tuttuja, mutta etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta.

Avustusjärjestössä työskentelevät Du Yin tietää vanhempien epätoivon. Kiinassa jo 200 000 vapaaehtoistyöntekijää etsii Pang Xiutingin kaltaisia kadonneita ja siepattuja tyttöjä.

Tyttöjen sieppaaminen on yleistynyt Kiinassa.

YK ja säätiöt aloittivat väestönhallinnan

Maailman väkirikkaimmasta maasta Kiinasta puuttuu 50 miljoonaa naista. Joissain maakunnissa syntyy 135 poikaa sataa tyttöä kohden. Monet vanhemmat ovat suosineet poikalapsia ja abortoineet tytöt.

Tilanne on seurausta toisella puolella maailmaa, Yhdysvalloissa toisen maailmansodan jälkeen aloitetusta kokeilusta. Perhesuunnittelun Aasiaan juurruttivat YK:n väestörahasto ja yksityiset, länsimaiset säätiöt. Länttä arvosteltiin tuolloin imperialistisista tavoitteista väestönhallinnassa.

Dokumentti länsimaiden aloittamasta perhesuunnittelusta kehittyvissä maissa.
Etelä-Korea oli länsimaiden ohjaaman perhesuunnittelun ensimmäisiä koealueita. Ryhmä naisia muistaa, kuinka kylillä kiertäneet autot jakoivat tietoa ehkäisystä ja kondomeja. Lapsimäärän rajoittamisesta tehtiin kansalaisvelvollisuus. Dokumentti länsimaiden aloittamasta perhesuunnittelusta kehittyvissä maissa. Yle TV1,Ulkolinja: Aasian poikamiespommi

Vuonna 1969 YK perusti väestönhallinnan osaston UNFPA:n, YK:n väestörahaston. Tätä näennäisen neutraalia kanavaa pitkin länsimaat ohjasivat miljoonia väestönhallintaan. Päälahjoittajia Yhdysvaltain ohella olivat Ruotsi, Iso-Britannia, Saksa ja Sveitsi. Suomikin löytyy lahjoittajien listalta.

Etelä-Korea oli ensimmäisiä väestönhallinnan koealueita. Maa oli raunioina Korean sodan jälkeen, ja vauvabuumi nosti syntyvyyden maailman kärkeen. Yhdysvallat osallistui jälleenrakennukseen alusta asti, ja väestönhallinta oli tärkeysjärjestyksessä korkealla. Maassa ei torjuttu köyhyyttä, vaan köyhien lastensaatia.

Intiassa naisille asennettiin 1960-luvulla länsimaissa huonossa huudossa olleita kierukoita ilman viranomaisten lupaa. Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto lähetti jopa epästeriilejä kierukoita Intiaan.

Miljoonat köyhät ja kouluttamattomat naiset sekä miehet joutuivat alkeellisille sterilointileireille.

Sikiön sukupuolen selvittäminen yleistyi

Köyhissä yhteiskunnissa lapset elättävät itsensä ja auttavat vanhempiaan. Tämän vuoksi perheissä on usein paljon lapsia. Vanhempien koulutus vähentää lastenhankintaa. Ilmiö oli tieteellisesti todistettu jo aikana, kun länsimaat ryhtyivät säätelemään Aasian maiden syntyvyyttä.

On toinenkin syy, miksi aasialaisilla on paljon lapsia. He haluavat pojan, ja lapsia tehdään kunnes poika on saatu. Länsimaat huomasivat, että toive pojasta oli avainasemassa väestönhallinnassa.

Dokumentti länsimaiden aloittamasta väesönhallinnasta kehittyvissä maissa.
Pohjois-Intian Haryanassa naispula on erityisen paha. Poliisi on noutamassa kylään myytyä nuorta naista takaisin kotiin. Kylä oli kerännyt rahaa naisen ostamiseksi usean miehen käyttöön. Dokumentti länsimaiden aloittamasta väesönhallinnasta kehittyvissä maissa. Yle TV1,Ulkolinja: Aasian poikamiespommi

Amerikkalainen Population Council -säätiö ja John Fordin säätiö ymmärsivät, että köyhissä yhteiskunnissa toivotaan poikalapsia. Jos vanhempia pystyttäisiin auttamaan sikiön sukupuolen selvittämisessä, aborttien lisääntyminen voisi hillitä väestönkasvua.

Säätiöt ja poliitikot ryhtyivät painostamaan kehittyviä maita laillistamaan abortin, kun samaan aikaan Yhdysvalloissa naiset kamppailivat oikeudesta päättää omasta kehostaan. Seuraavina vuosikymmeninä tyttöjen abortoimisella luotiin Aasiaan valtava miesten ylitarjonta.

Nyt naisista on tullut kauppatavaraa ja yhä kasvavan rikollisuuden uhreja.

Maailmanlaajuiset ja alueelliset seuraukset

Saksalainen dokumentti Aasian poikamiespommi vierailee Kiinan lisäksi Etelä-Koreassa, Intiassa sekä Vietnamissa ja kertoo naisista, jotka ovat joutuneet abortoimaan tyttärensä ja miehistä, jotka eivät löydä vaimoa. Ohjelma kertoo tytöistä, joita siepataan ja myydään vaimoiksi sekä epätoivoisista vanhemmista.

Maailmasta puuttuu 200 miljoonaa tyttöä ja naista, Aasiasta 170 miljoonaa. Miten tähän on tultu ja miksi ilmiöstä tiedetään niin vähän? Dokumentissa nähdään ainutlaatuista kuvamateriaalia vuosien varrelta ja tutkitaan sukupuolten epätasapainon historiallisia syitä.

Ohjelmassa tutkitaan kansainvälisten järjestöjen kyseenalaista roolia ja niiden vaikutusta perhesuunnitteluun. Seuraavatko Afrikka ja arabimaailma esimerkkiä, kun sikiön sukupuolen selvittäminen helpottuu kaikkialla maailmassa. Minkälaiset maailmanlaajuiset ja alueelliset seuraukset tilanteella voi olla?

Missing Women And The Bachelor Time Bomb. Ohjaus: Antje Christ ja Dorothe Dörholt. Tuotanto: Bildersturm Filmproduktion /NDR / ARTE / SRF, Saksa, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.