Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros viulisti Linda Lampeniuksesta.
Lassi Rajamaan piirros viulisti Linda Lampeniuksesta. Lassi Rajamaan piirros viulisti Linda Lampeniuksesta. Kuva: Lassi Rajamaa Linda Lampenius

Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

Viulisti Linda Lampenius vuonna 1997.
Linda Lampenius kansainvälisen kuuluisuuden kynnyksellä 1997. Viulisti Linda Lampenius vuonna 1997. Kuva: Yle Linda Lampenius

Keväällä 1996 Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esiintyi Kaapelitehtaalla Kinema 100 –gaalassa. Suuri juhlakonsertti järjestettiin satavuotiaan elokuvan kunniaksi. Yleisradion pääkanavan suorassa tv-lähetyksessä jaettiin samalla kotimaisen elokuvan Jussi-palkinnot.

Kaunotar kohauttaa konserttimestarina

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria johti gaalassa nuori kapellimestari John Storgårds. Konsertti oli hänen kapellimestaridiplominsa, ja ohjelmassa oli muun muassa musiikkia elokuvasta Tähtien sota.

Kun kirkkaan siniseen, vartalonmyötäiseen leninkiin pukeutunut häikäisevän kaunis Linda Lampenius soitti orkesterin konserttimestarina, kohu oli valmis. Jussi-palkintoja pokanneiden näyttelijöiden sijasta lehdistö kiinnitti huomionsa tuntemattomaan viulistikaunottareen. Lindan kuva komeili seuraavana päivänä iltapäivälehtien sivuilla.

– Se oli ihan käsittämätöntä, Linda Lampenius on muistellut kohua myöhemmin.

Näyttävän näköinen viulisti oli jotain sellaista uutta, johon klassisen musiikin genressä ei ollut totuttu. Syntyneestä kohusta tuli Linda Lampeniukselle taakka, jota hän tietyssä mielessä kantaa yhä vieläkin.

Musiikkipiireissä Linda Lampenius kyllä tiedettiin. Hän oli opiskellut viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1985, ensin nuoriso-osastolla ja sitten solistisella osastolla muun muassa Nachum Erlichin oppilaana. Vuodesta 1990 hän oli toiminut Jorma Panulan kapellimestariluokan orkesterin konserttimestarina ja eri yhteyksissä myös Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina. Lisäksi hän soitti viulua Ofelia-kvartetissa.

Vuonna 1994 hän oli saanut koesoitossa ykkösviulistin paikan Suomen Kansallisoopperan orkesterista.

Elokuvagaalan jälkeen Linda Lampeniuksen elämä ei palannut enää entiselleen.

Linda Lampenius: Myrskyluodon Maija 13.2.1997.

Lindasta tulee Linda Brava

Vielä samana vuonna 1996 Linda Lampenius aloitti uransa viihdeviulistina. Hän herätti heti kansainvälistä huomiota ja muutti 1997 Los Angelesiin. Linda Lampeniuksesta tuli taiteilijanimi Linda Brava, yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia.

Seuraavina vuosina hän esiintyi muun muassa vaatemerkki Björn Borgin viulua soittavana mallina ja mannekiinina, lanseerasi Linda-nimikkosiiderin ja vieraili roolissa maailmanlaajuisesti suositussa amerikkalaisessa Baywatch-tv-sarjassa. Vuonna 1998 hän kohautti poseeraamalla viuluineen Playboy-lehden alastonkuvissa.

Linda Lampenius levytti klassista ja klassisen viihteellistä, rytmikästä viulumusiikkia, jota vietiin myös festivaaleille ja jäähalleihin. Hän oli EMI Classics -levymerkin kansainvälinen artisti. Kun Linda Brava -levy julkaistiin 1999, hän oli Suomen parhaiten myyvä klassisen musiikin artisti maailmalla.

Linda Lampenius on ollut mukana suurissa, maailmaa kiertävissä musiikkispektaakkeleissa. Hänen uransa genrerajoja rikkovana muusikkona on jatkunut aina näihin päiviin. Samalla Lindan ote klassisesta musiikista on pitänyt.

– Se kuulostaa kliseeltä, mutta en pysty elämään ilman klassista musiikkia, hän on kertonut.

Viulu auttoi unohtamaan ongelmat

Vuonna 2003 Linda Lampenius julkaisi suomeksi omaelämäkertansa Linda, jossa hän kertoi avoimesti lapsuudestaan, ankarasta koulutuksestaan viulistiksi, kiertueista ympäri maailmaa ja menestyksestään maailmalla, mutta myös ongelmistaan kuten masennuksesta ja syömishäiriöistä.

Viulisti Linda Lampenius vuonna 2002.
Linda Lampenius vuonna 2002. Viulisti Linda Lampenius vuonna 2002. Kuva: Mika Kanerva / Yle Linda Lampenius

Viimeiset vuodet hän on kirjoittanut uutta, ruotsinkielistä elämäkertaansa. Se julkaistaan vuonna 2020, kun taiteilija täyttää 50 vuotta.

Linda Lampenius on kertonut sairastaneensa teininä anoreksiaa. Parikymppisenä hän on ollut kuntoiluriippuvainen ja hänelle tuli pakkomielle syödä mahdollisimman terveellisesti. Vuodet 1999–2007 hän kärsinyt bulimiasta.

– Syömishäiriöideni aikana ne hetket, kun unohdin sairauteni, olivat niitä hetkiä, kun minulla oli viulu kädessä.

Lampenius on arvioinut, että ongelmien syyt juontavat hänen lapsuudestaan.

Viuluviikarit junassa 1979. Opettaja Géza Szilvay (vas.), Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay.
Geza Szilvay ohjeistaa Lindaa (vasemmalla) ja muita pikku viulisteja Yleisradion tv-studiolla. Viuluviikarit junassa 1979. Opettaja Géza Szilvay (vas.), Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay. Kuva: Yle/Leif Öster Linda Lampenius,Yle Elävä arkisto,Viuluviikarit musiikkimaassa,Géza Szilvay

Viuluviikari tv-studiossa ja maailman konserttilavoilla

Linda Lampenius syntyi Helsingissä 26. helmikuuta 1970 suomenruotsalaiseen taiteilijaperheeseen. Vanhemmat olivat tunnettuja näyttelijöitä. Isä Börje Lampenius toimi ohjaajana, laulajana ja säveltäjänä ja äiti, Ulla Eklund esiintyi myös laulajana. Vanhemmat työskentelivät pääasiassa Helsingin Ruotsalaisessa teatterissa, mutta esiintyivät myös elokuvissa ja televisiossa.

Kun Linda oli kolmen kuukauden ikäinen, hän oli mukana Edvin Laineen elokuvassa Akseli ja Elina. Äidillä oli elokuvassa naispääosa, ja Linda ”esitti” Elinan vastasyntynyttä tytärtä Kaarinaa.

Kolmevuotiaana Linda alkoi esiintyä yhdessä vanhempiensa kanssa laulajana. Hän kävi musiikkileikkikoulua, missä soitti useita eri instrumentteja ja keskittyi 5-vuotiaana Colourstrings-metodin kehittäjän, viulupedagogi Géza Szilvayn johdolla viulunsoittoon. Linda esiintyi yhdessä vanhempiensa kanssa soittaen viulua, kun isä soitti pianoa ja äiti lauloi.

Seitsemänvuotiaana Linda pääsi mukaan Helsingin Juniorijousiin ja vuotta myöhemmin hän oli mukana orkesterin ensimmäisellä Yhdysvaltain- ja Kanadan-kiertueella. Myöhemmin hän esiintyi orkesterin kanssa Lontoossa ja Tokiossa.

Linda tottui myös varhain soittamaan kameroiden ja tv-lamppujen edessä, kun Juniorijouset teki Yleisradiolle suositun tv-sarjan Viuluviikarit musiikkimaassa.

Viuluviikari Linda Lampenius johti orkesteria musiikkimaassa 5.5.1979.

Pikku-Linda ikävöi vanhempiaan

Linda Lampenius on kertonut lapsuudestaan, kuinka hänen vanhempansa viipyivät teatterilla aamusta iltaan. Näyttelijöiden työviikot olivat kuusipäiväisiä ja joka päivä oli harjoitukset kello 10–15 ja illalla näytökset. Vain sunnuntaina oli vapaata. Vaikka lastenhoitaja huolehti Lindasta, lapselle jäi tunne, ettei hän saanut olla omien vanhempiensa kanssa tarpeeksi.

– Siksi päätin tyttöjen synnyttyä, etten ikinä tekisi samoin, viulisti on kertonut myöhemmin.

Lindan lapsuudessa hänen äitinsä kärsi muun muassa unettomuudesta. Äidin unettomuutta hoidettiin vahvoilla lääkkeillä, jotka tänä päivänä määritellään huumeiksi. Lääkkeillä oli lamaannuttava vaikutus.

– Muistan lapsuudesta sen yhden lääkkeen. Inhosin sitä niin jumalattomasti, koska se lääke vei äitini totaalisesti muualle, pois minun luotani. Luulin joka kerta, että äiti ei rakasta minua. Sen takia minusta on tullut sellainen, että minun täytyy koko ajan olla läsnä lapsilleni.

Melkein unplugged: Linda Lampenius. Viulisti ja mediapersoona Linda Lampenius henkilökuvassa ja keikalla Helsingin Aleksanterin teatterissa. Tuotanto Make My Moment Nordic, 2014.

Linda on ennen kaikkea äiti

Linda Lampenius on kahden tyttären äiti. Esikoinen Olivia syntyi 2009 ja pikkusisko Cecilia 2013.

Viulisti on tunnustanut rakastaneensa kiertue-elämää ja etsineensä jatkuvasti uusia haasteita ja kokemuksia. Esikoistyttären syntymä muutti kuitenkin kaiken. Juuri ennen Olivian syntymää Linda Lampenius teki viimeisen laajan Yhdysvaltain-kiertueensa. Yhdeksän viikon aikana hän konsertoi 42 kaupungissa. Sen jälkeen hän on jatkanut viulistin uraansa lastensa ehdoilla.

Linda Lampenius asuu tytärtensä ja asianajajamiehensä Martin Cullbergin kanssa Tukholmassa. Hän on yksi kuuluisimmista suomalaisista maailmalla. Tyttäret ovat tottuneet, että äiti tunnistetaan kadulla niin Suomessa kuin Ruotsissa.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Lindfors, Jukka: Linda Lampenius tulkitsee Bachia ja Ekiä. Yle Elävä arkisto 17.12.2008.
Mattila, Mattias: Linda Lampenius toivoo, että hän voisi auttaa syömishäiriöistä kärsiviä – viulisti palaa Suomeen klassisena muusikkona. Yle Uutiset 14.6.2019.
Mettänen, Heli: Linda Lampeniuksen sininen leninki sai aikaan valtavan kohun – viulisti muistelee raivostuneensa tilanteesta totaalisesti: "Se oli ihan käsittämätöntä". MTV Uutiset 3.10.2019.
Mettänen, Heli: Linda Lampenius kertoo avoimesti lapsuutensa tragediasta – viulistin äiti söi ajoittain vahvoja lääkkeitä: "Luulin joka kerta, että äiti ei rakasta minua". MTV Uutiset 3.10.2019.
Ruohisto, Wilma: Tällaista on Linda Lampeniuksen arki 1,8 miljoonan Ruotsin-kodissa – viulistin elämä mullistui 10 vuotta sitten, eikä mikään sen jälkeen ollut ennallaan. Ilta-Sanomat 12.5.2019.
Rytsä, Paavo: Viulujulkkis Linda pääsi Playboyn kanteen ja sai ikioman siiderin. Yle Elävä arkisto 11.1.2007.
Wikipedia: Linda Lampenius.

Katso ja kuuntele
Linda Lampenius. Vappuaaton 30.4.2019 vieraana viulisti Linda Lampenius. Juontajina Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen. #puoli7

Melkein unplugged nettivideo: Linda Lampenius berättar om ätstörningar och ett pinsamt tillfälle 17.12.2014.

Linda kertoo Playboysta ja urastaan ulkomailla. Linda Lampeniuksella on vahva klassisen musiikin koulutus. 1990-luvulla hän siirtyi enemmän viihteelliselle puolelle, ja hänestä tuli kestojulkkis. Yle Areena 22.5.1998.