Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Ihmeellinen Australia – erikoisten eläinten ja luonnonolojen manner

Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta.
Riikinkukkohämähäkkiuroksen supermustat pisteet korostavat monenkirjavia värejä. Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta. Kuva: Michael_Doe Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Australia

TV1 lauantaisin 14. - 28.3.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva Australia on ollut erillään muista maanosista noin 45 miljoonaa vuotta. Ensimmäiset ihmiset saapuivat mantereelle noin 60 000 vuotta sitten.

Australian mantereelle on kehittynyt monia eläinmaailman erikoisuuksia. Luontoa ovat muovanneet poikkeuksellinen ilmasto ja pitkään jatkunut maantieteellinen eristyneisyys.

Avaran luonnon palkittu luontodokumenttisarja Ihmeellinen Australia esittelee maan ainutlaatuisia ja eksoottisia eläimiä, luonnonoloja sekä huikeita maisemia.

Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta.
Kiilapyrstökotka. Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta. Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Australia
Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta.
Pussimuurahaiskarhuja. Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta. Kuva: Robert McLean Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Australia
Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta.
Krokotiili. Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta. Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Australia

Mantereella voi nähdä ketteriä krokotiilejä, tulta levittäviä lintuja, puissa kiipeileviä lintuja ja tanssivia hämähäkkejä. Kolmiosaisessa sarjassa tavattavat eläimet ovat sopeutuneet elämään hyvin monenlaisissa maisemissa ja ravintoa kuhisevissa merissä. Jotkut lajit ovat kotiutuneet myös betoniviidakoihin.

Miten eläimet selviytyvät monien luonnonihmeiden maanosassa?

Sarjan aloitusjaksossa matkataan Australian syrjäkulmille katsomaan, miten maastoltaan vaihtelevat seudut asettavat lajeille omanlaisiaan vaatimuksia. Manner on suurimmaksi osaksi savannia tai kuumaa aavikkoa.

Eteläisimmillä seuduilla maisema muuttuu lumiseksi vuoristoksi. Yli 2000 metriin kohoavat mantereen korkeimmat huiput sijaitsevat Australian Alpeilla. Korkeuksissa lämpötila laskee talvella pakkasen puolelle ja vuoristo on lumen peitossa puolen vuoden ajan.

Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta.
Dingo. Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta. Kuva: Gary Meredith Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Australia
Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta.
Itä-Australian vesiagama. Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta. Kuva: Robert McLean / ITV Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Australia
Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta.
Koala. Dokumenttisarja Australian ainutlaatuisesta luonnosta. Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Australia

Australian luontoa esittelevän sarjan toisessa jaksossa matkataan manteretta kiertävien merivirtojen mukana ja tutustutaan Australian rannikon erikoispiirteisiin. Vedenalainen luonto on monella tapaa ainutlaatuinen. Se on kuulu kauneudestaan ja lajien runsaudesta. Mikä saa merieläimet hakeutumaan juuri Australian vesille?

Sarjan päätösjaksossa tutkitaan, miten asutuksen laajentuminen on vaikuttanut mantereen eläinten elämään ja miten eri lajit pystyvät selviytymään Australian muuttuvissa ympäristöissä.

Ihmeellinen Australia -sarjan kertojana on Avaran luonnon tuttu ääni, toimittaja Jarmo Heikkinen. Englanninkielellä sarjan selostaa Dame Edna -komediahahmostaan tunnettu australialainen näyttelijä-koomikko Barry Humphries.

Magical Land Of Oz. Tuotanto: Oxford Scientific Films/Northern Pictures/BBC/ABC/PBS/Screen, Australia, Iso-Britannia, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.