Hyppää pääsisältöön

Historia: Ensimmäinen sydänsiirto

Barnardin veljekset tekivät ensimmäisen onnistuneen sydämensiirron Kapkaupungissa vuonna 1967.
Kirurgi Christiaan Barnard teki Marius-veljensä kanssa ensimmäisen onnistuneen sydämensiirron. Barnardin veljekset tekivät ensimmäisen onnistuneen sydämensiirron Kapkaupungissa vuonna 1967. Kuva: African Film Production Company Yle TV1,Christiaan Barnard,Historia: Ensimmäinen sydänsiirto

TV1 maanantaina 9.3.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 14.3. klo 8.05, Areenassa

Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa tehtiin maailman ensimmäinen onnistunut sydämensiirto joulukuun 3. päivänä 1967. Ympäri maailmaa uutisoitiin leikkauksen tehneistä kirurgiveljeksistä Christiaan ja Marius Barnardista, potilaasta Louis Washkanskystä sekä sydämenluovuttajasta Denise Darvallista.

Veljeksistä Christiaan nautti kuuluisuudesta, mutta nuorempi veli Marius vältteli sitä.

Juuri ennen kuolemaansa Marius Barnard suostui viimein kertomaan veljesten tarinan. Hän pyysi tytärtään Naudene Leisegangia tekemään dokumentin ensimmäiseen sydämensiirtoleikkaukseen osallistuneiden muistoksi ja historiaan jääneiden huhujen oikomiseksi.

Marius Barnard ennakoi, ettei itse enää ole todistamassa sydämensiirtoleikkauksen 50-vuotispäivää vuonna 2017. Marius Barnard kuoli marraskuussa 2014 Etelä-Afrikassa ja veli Christiaan Barnaard vuonna 2001 Kyproksella.

Dokumentissa Ensimmäinen sydänsiirto nähdään myös arkistomateriaalia, jossa historiallisista tapahtumista kertovat Christian Barnaardin lisäksi muut sydämensiirtoleikkaukseen osallistuneet. Ohjelmassa selviää myös, miten kuuluisuus vaikutti Barnardin veljesten keskinäisiin väleihin.

Dokumentti tutkii sydänkirurgian haasteita ja tulevaisuutta sekä Etelä-Afrikassa tänä päivänä tehtävää tutkimustyötä.

Change of Heart. Ohjaus: Naudene Leisegang. Tuotanto: African Film Production Company, Etelä-Afrikka, 2017. Kertojana on Jukka Pitkänen.