Hyppää pääsisältöön

Yleltä tasa-arvoteko: kaikki Yle Teema & Femin maaliskuun elokuvat ovat naisten ohjaamia

Naisten maaliskuu -kampanjan julistekuva
Naisten maaliskuu -kampanjan julistekuva Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle julisteet,Naisten maaliskuu

Yle Teema & Femin Naisten maaliskuu ei ole sisältöä naisista naisille, vaan kaikesta kaikille. Teon ajatuksena on haastaa myös pohtimaan, muuttaako tietoisuus ohjaajan sukupuolesta katselukokemusta: millaisia tarinoita kerrotaan ja millaisia päähenkilöitä tavataan.

“Tasa-arvo on Ylelle tärkeää, ja haluamme tehdä sen näkyväksi suomalaisille monin tavoin – myös laatudraamalla ja erinomaisilla dokumenteilla. Seuraamme tasa-arvon toteutumista erilaisilla mittareilla niin johtamisessa, urheilussa, journalismissa kuin draamassakin. Näkyvä ja vastuullinen työ myös tässä asiassa on oleellinen osa Ylen julkisen palvelun tehtävää”, kommentoi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Yle seuraa kotimaisessa tuotannossa vuositasolla, miten elokuvien ja draamasarjojen hankintasopimukset ja rahalliset panokset jakautuvat naisten ja miesten käsikirjoittamien, ohjaamien ja tuottamien teosten kesken. Tavoitteena on tasa-arvoinen jakauma ja suunta on viime vuosina ollut sen mukainen. Esimerkiksi vuonna 2019 Ylen hankkimien kotimaisten pitkien näytelmäelokuvien ohjaajien sukupuolijakauma oli 50–50. Vuoden 2019 luvut julkaistaan kokonaisuudessaan Ylen verkkosivuilla maaliskuussa.

Naisten maaliskuu käsittää yli 40 fiktioelokuvaa, 30 dokumenttia, 10 lyhytelokuvaa sekä kaksi lyhytvideosarjaa Suomesta ja ulkomailta. Yle Areenassa julkaistaan kattava paketti heti sunnuntaina 1.3., ja tarjonta täydentyy koko maaliskuun ajan. Kuukauden aikana nähdään muun muassa trillereitä, tuoreita yhteiskunnallisia dokumentteja, uutta draamaa ja komediaklassikoita.

“Kaikki kuukautta tekemässä olleet ovat kokeneet tämän tärkeäksi ja perustelluksi. Teemalle luonteenomainen tapa on rakentaa temaattisia kokonaisuuksia, ja tämä toteutetaan nyt isosti yhdessä Femin ja Areenan kanssa. Teemakuukausi on teko, ja maailma paranee teko kerrallaan", Yle Teeman kanavapäällikkö Marika Kecskeméti sanoo.