Hyppää pääsisältöön

Bauhaus – uusi aika, saksalainen draamasarja kuuluisasta taidekoulusta

Saksalainen draamasarja kuvaa Bauhaus-taidekoulun värikkäitä vaiheita.
Taidekoulun perustajaa Walter Gropiusta näyttelee August Diehl. Saksalainen draamasarja kuvaa Bauhaus-taidekoulun värikkäitä vaiheita. Kuva: ZDF / ZDF/Zero One Film/Constanin Television/Nadcon Yle TV1,Bauhaus - uusi aika

TV1 tiistaisin 3.3. - 7.4.2020 klo 19.00 - 19.50, Areenassa

Saksalainen Walter Gropius nousi vuonna 1919 Bauhausin taide- ja arkkitehtikoulun johtoon suoraan ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoista.

Saksalainen draamasarja Bauhaus – uusi aika (12) kuvaa 1900-luvun merkittävimmän ja moderneimman Bauhaus-koulukunnan myrskyisiä vaiheita ja edistyksellisen koulun kokemaa vastustusta vanhoillisten taidepiirien hampaissa.

Gropiuksen (August Diehl, Buddenbrookit) värikästä uraa sävyttää taisteluhenki, ja miehellä on tehtävässä tarvittavaa tunteenpaloa ja uskallusta.

Taide olisi pidettävä erillään päivänpolitiikasta ja vanhoillisista aatteista, mutta onko se mahdollista, kun Weimarin tasavalta elää viimeisiä vuosiaan. Maa on menossa vauhdilla kohti jotain uutta ja tuntematonta.

Saksalainen draamasarja kuvaa Bauhaus-taidekoulun värikkäitä vaiheita.
Bauhaus-koulussa 1920-luvulla opiskellutta Dörte Helmiä esittää Anna Maria Mühe (kesk.). Gunta Stölzlä näyttelee Valerie Pachner. Saksalainen draamasarja kuvaa Bauhaus-taidekoulun värikkäitä vaiheita. Kuva: Julia Terjung / ZDF/Zero One Film/Constanin Television/Nadcon Yle TV1,Bauhaus - uusi aika

Kuusiosaisen draaman kehyskertomuksessa iäkäs Markus Gropius antaa haastattelua amerikkalaislehden toimittajalle (Trine Dyrholm, Perilliset). Takaumissa palataan Bauhaus-koulun saleihin ja opiskelijaelämään. Ketkä olivat Bauhausin huippuvuosien merkittävimmät ihmiset, opiskelijat ja opettajat?

Oppilaitoksessa vaikuttaneita naisia olivat muun muassa taiteilijana ja graafikkona elämäntyönsä tehnyt Dörte Helm (Anna Maria Mühe) ja Gunta Stölz (Valerie Pachner), josta tuli tekstiilisuunnitelija.

Kertooko Gropius totuuden Bauhausin huippuvuosista vai tarjoileeko hän aikakaudesta täysin oman näkemyksensä?

Draamasarjan muissa pääosissa näyttelevät Ludwig Trepte (Deutschland 86, Tannbach – vartioitu kylä), Sven Schelker, Alexander Finkenwirth, Corinna Kirchhoff, Sebastian Blomberg, Birgit Minichmayr, Ernst Stötzner (Charité), Jan Krauter (Euroopan uudet tuulet) ja Julius Feldmeier (Babylon Berlin).

Bauhaus – die neue Zeit. Käsikirjoitus ja ohjaus: Lars Kraume. Tuotanto: Zero One Film, ZDF, Arte, Saksa 2019. Draamasarja on esitetty edellisen kerran Yle Teemalla tammikuussa

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.