Hyppää pääsisältöön

Lukion äidinkielenopettaja paljastaa: Tärkeintä lukutaidon kokeessa on tehtävänanto

läppäri, kijroja, kahvikuppi, muistiinpanovälineet
läppäri, kijroja, kahvikuppi, muistiinpanovälineet Kuva: Anniina Nirhamo/Yle Abitreenit,äidinkieli (oppiaineet)

Lukutaidon kokeessa kannattaa lukea tehtävänanto tarkasti, vinkkaa Tiirismaan lukion äidinkielenopettaja Ruusa Einiö. Lue kaikki Ruusan valmistautumisvinkit äidinkielen lukutaidon yo-kokeeseen!

Tärkeintä äidinkielen yo-kokeisiin valmistautumisessa on lukea mahdollisimman laajasti erilaisia tekstejä. Lukutaidon kokeen kannalta se on olennaista paitsi siksi, että saa tietoa maailmasta myös siksi, että lukiessa tapaa erilaisia tekstejä erilaisissa ympäristöissä. Kun lukee paljon erilaisia tekstejä, oppii hahmottamaan miten ne toimivat erilaisissa konteksteissa. Esimerkiksi blogitekstejä lukiessa voi pohtia sen tavoitteita eli mihin se pyrkii.

Lukutaidossa oikeakielisyyttä tärkeämpää on tekstin ymmärtäminen ja sen osoittaminen, mutta vastauksen oikeakielisyys ei saa olla niin pielessä, ettei sen sisältöä ymmärrä. Oikeakielisyyttä oppii lukemalla tekstejä eri ympäristöissä ja havainnoimalla, miten kieli toimii.

Kolme keinoa valmistautua lukutaidon kokeeseen

1. Tärkein lukutehtävä lukutaidon kokeessa on tehtävänanto

“Se mikä lukutaidon vastauksissa menee kaikkein useimmin pieleen on, että vastataan ohi kysymyksen. Lukutaidon kokeessa vastataan tiukasti tehtävänannon kysymykseen ja vain siihen.

Tehtävänantojen lukemista kannattaa harjoitella vanhojen yo-kokeiden avulla. Lue tehtävänannot tarkkaan ja mieti, mitä niissä kysytään. YTL:n koekohtaisista sisältökuvauksista voi katsoa, miten minkäkinlaiseen kysymykseen pitäisi vastata.”

2. Lue tietoisesti

“Tee lukemisesta tietoista edes viikon ajaksi. Aina kun luet uutta tekstiä, mieti mikä tämä teksti on. Onko se esimerkiksi mielipidekirjoitus, YouTube-aihevideo, kirjallisuusblogi..? Mikä tekstin tavoite on eli mihin se pyrkii? Millaiselle yleisölle se on tarkoitettu?

Pohdi myös, millainen tekstin julkaisukonteksti on. Konteksti voi liittyä esimerkiksi ajalliseen kontekstiin tai tekijään, eli onko teksti ammattikirjoittajan vai yksityishenkilön tuottama.”

3. Ota käsitteet haltuun

“Tehtäviin on vaikea vastata, jos ei ole käsitteitä, joilla puhua asioista. Tällaisia ovat esimerkiksi asiateksteihin ja kaunokirjallisiin teksteihin liittyvät käsitteet. Asiateksteihin kuuluvia käsitteitä ovat esimerkiksi argumentaatio ja retoriset keinot ja kaunokirjallisiin teksteihin kielikuva, metafora ja kertoja.”

Kommentit

Artikkelit