Hyppää pääsisältöön

Maaliskuussa Paavon ja Railin matkaan – ja muuta toivottua Elävässä arkistossa

Paavo (Lasse Karkjärvi) ja Raili (Eija Vilpas)
Lasse Karkjärvi (Paavo) ja Eija Vilpas (Raili). Paavo (Lasse Karkjärvi) ja Raili (Eija Vilpas) Kuva: Yle/Harri Hinkka Paavo ja Raili

"Maaliskuu maan avaa", sanoo vanha kansa. Maaliskuu tarkoittaakin suuressa osassa Suomea kevään alkua. Lumipeite on usein paksuimmillaan maaliskuussa, mutta maaliskuussa alkavat myös lumet sulaa ja ensimmäiset pälvet paljastuvat. Joskus takatalvet hidastavat kevään tuloa.

Pohjoisimmassa Suomessa parhaat hiihtokelit sattuvat usein maaliskuulle, vaikka etelässä kevät yleensä tekee vahvasti tuloaan. Maaliskuussa yö- ja päivälämpötilojen erot ovat suuret. Kevätpäiväntasauksen jälkeen vuorokauden valoisa aika pitenee ja loppukuusta päivä on jo yötä pidempi.

Maaliskuuta voidaan pitää myös naisten kuukautena, onhan kuun alussa kansainvälinen naistenpäivä 8.3. Loppukuusta katse kohdistuu yleisemmin ihmisten väliseen tasa-arvoon, kun vietetään YK:n rasismin vastaista päivää ja SPR:n rasismin vastaista viikkoa. 19.3. vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

Maaliskuun toivottua draamaa

Maaliskuussa päästään nauttimaan kovasti toivotun Paavon ja Railin toilailuista. Eija Vilppaan ja Lasse Karkjärven tähdittästä komediasarjasta julkaistaan molemmat tuotantokaudet, yhteensä 24 osaa.

Muita maaliskuun toivottuja ovat Tuija-Maija Niskasen tv-uran esikoisohjaus, Henrik Ibsenin näytelmään perustuva Nukkekoti vuodelta 1968, Auli Mantilan kirjoittama ja ohjaama Marja vuodelta 1994 sekä Tuija-Maija Niskasen viimeinen tv-työ, Eija-Elina Bergholmin kirjoittama Enkeli tulessa vuodelta 2004. Nämä tulevat katsottaviksi 5.3.

Minna Canthin päivän alla 16.3. julkaistaan Lauri Leskisen kirjoittama ja Mauno Hyvösen ohjaama Minna, kaksiosainen näytelmä Minna Canthin elämästä sekä Erkko Mannilan ja Markku Haapalehdon Takatöölö story, tragikomedia toimittajasta, joka lähtee tekemään ohjelmaa nuorisojengistä ja päätyy selvittämämään 25 vuoden takaista murhaa.

Risto Aaltonen (Torvald) ja Pirkko Peltomäki (Nora) tv-elokuvassa Nukkekoti
Risto Aaltonen (Torvald) ja Pirkko Peltomäki (Nora) näytelmässä Nukkekoti Risto Aaltonen (Torvald) ja Pirkko Peltomäki (Nora) tv-elokuvassa Nukkekoti Kuva: Yle/Markku Vuorela Nukkekoti (Ibsen)
;

Tapahtui maaliskuussa

Tasa-arvoinen avioliittolaki astui Suomessa voimaan maaliskuun 2017 alkaessa. Aiemmilta vuosilta maaliskuun alkuun ajoittuvat amerikkalaisen lentäjäsankari Charles Lindberghin pojan sieppaus. Yhdysvalloissa luettiin syytteet seitsemälle avustajalle Watergate-skandaalissa 1974. Suomessa Urho Kekkosen ensimmäistä presidenttipäivää "juhlisti" SAK:n yleislakko vuonna 1956.

Maaliskuussa 3.3.1955 Elvis Presley esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa. Vuonna 1958 Suomen jääkiekkomaajoukkue sai vastaansa Kanadan ja koki historiansa suurimman tappion (24–0). Musiikkimaailmassa John Lennon järkytti varsinkin USA:n uskonnollista väestöä sanomalla Beatlesin olevan jo suositumpi kuin Jeesus vuonna 1966. Edelleenkin uhanalaisen saimaannorpan tilanne parani hieman, kun se rauhoitettiin 1955. Suomessa Yle aloitti oman Aamu-TV:nsä vuonna 1997.

Saimaannorppa kurkistaa jäisestä vedestä.
Saimaanorppa. Saimaannorppa kurkistaa jäisestä vedestä. Kuva: Juha Taskinen norppa,saimaannorppa,halli (hylkeet),uhanalaiset eläimet

Tasa-arvo hypähti eteenpäin,ensimmäisten naispappien myötä 1988. Vuonna 1932 ensimmäinen radiohartaus pidettiin vielä miesten voimin. Maaliskuun traagisimpia tapauksia Suomessa on varmaankin 1969 Pihtiputaan poliisisurmat, joiden pohjalta Mikko Niskanen teki elokuvan Kahdeksan surmanluotia. Maaliskuun lapsia on myös Barbie-nukke, joka esiteltiin ihmiskunnalle 1959.

Talvisodan rauha solmittiin Moskovassa12.3. 1940. Itse sota loppui seuraavana päivänä. Yleisradion tv-toiminta otti ensiaskeliaan, kun 1957 aloitettiin koelähetyket. Säännöllinen tv-toiminta alkoi 1958. Liikenteessä oltiin siirrytty uuteen aikaan jo 1862, kun Suomen ensimmäinen rautatie välille Helsinki–Hämeenlinna avattiin. Esittävässä taiteessa hätkäytettiin vanhempaa polvea ensin vuonna 1957 Suomen Elvis -kilpailulla ja 1966 Lapualaisoopperan ensi-illalla.

Vuonna 1977 Suomen energiataloudessa siirryttiin uuteen aikaan, kun presidentti Kekkonen ja Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin käynnistivät Loviisan ydinvoimalan. 1930-luvun poliittisessa kuohunnassa päästin yhden tien loppuun, kun sisäministeri Arvo Manner lakkautti Lapuan liikkeen 1932. Ja Suomi nostettiin kansakunnaksi kansakuntien joukkoon Porvoon valtiopäivillä 1809.

150-vuotis muistofilmi Porvoon valtiopäivistä.
150-vuotismuistofilmi Porvoon valtiopäivistä. 150-vuotis muistofilmi Porvoon valtiopäivistä. Kuva: Yle kuvanauha Porvoon valtiopäivät,Yle Elävä arkisto

Maaliskuussa syntyneitä

Maaliskuussa syntymäpäiviään viettävät tai viettäisivät ainakin Markku Veijalainen, Elina Salo, Göran Schildt, Kemal Atatürk, Väinö Tanner, Sylvi Kekkonen, Kalevi "Häkä" Häkkinen, M. A. Numminen, Kalervo Palsa, L. Ron Hubbard, Jarkko Laine, Petteri Summanen, Matti Pellonpää, Lennart Meri, Mirjam Helin ja Päivi Istala.

Muistoa kunnioitetaan

Seuraavien ihmisten kuolinpäivä sattui maaliskuulle:Albert Järvinen, Timo K. Mukka ja Siiri Angerkoski.

Jalanjäljet lumessa
Jalanjäljet lumessa Jalanjäljet lumessa Kuva: Pentti Palmu Hanki

Mielenkiintoista sisältöä löytyy myös toisella kotimaisella Arkivetista. Ja uutta mielenkiintoista katsottavaa, kuunneltava ja luettavaa tulee koko ajan lisää.

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto