Hyppää pääsisältöön

Näin kirjoitat omaäänisen äidinkielen kirjoitustaidon vastauksen – Lue lukion äidinkielenopettajan vinkit

läppäri, kirjoja, kahvikuppi, muistiinpanovälineet
läppäri, kirjoja, kahvikuppi, muistiinpanovälineet Kuva: Anniina Nirhamo/Yle Abitreenit,äidinkieli (oppiaineet),opiskelu

Kirjoitustaidon kokeessa tavoitteena on kirjoittaa omaääninen teksti perustellusta näkökulmasta. Tiirismaan lukion äidinkielenopettaja Ruusa Einiö jakoi Abitreeneille vinkit siihen, miten se tehdään. Lue, miten valmistaudut kirjoitustaidon kokeeseen!

Äidinkielen yo-kokeisiin valmistautumisessa tärkeintä on tietoinen lukeminen. Kun luet, mieti samalla, mitä luet ja mikä on tekstin tavoite ja kohdeyleisö. Lue mahdollisimman laajasti erilaisia tekstejä päivän lehdestä YouTube-videoihin ja romaaneista erilaisiin verkkoteksteihin.

Lukiessa saa tietoa maailmasta ja pääsee kärrylle ajankohtaista asioista. Näitä voi käyttää suoraan osana omaa pohdiskelevaa kirjoitelmaa. Isoihin ilmiöihin voi tutustua esimerkiksi lukemalla niistä verkosta. Lukemalla saa myös laajennettua sanavarastoa ja oppii kielen konventioita eli miten kieli toimii erilaisissa tekstiympäristöissä. Miten kieltä käytetään esimerkiksi eri kohderyhmille ja eri tavoitteita varten?

Kirjoitustaidon koetta varten on tärkeää kerrata myös oikeinkirjoitusta. Sitä voi treenata esimerkiksi Abitreenien äidinkielen tehtävillä ja muilla kielenhuollon tehtävillä. Myös oikeakielisyyttä oppii lukemalla tekstejä eri ympäristöissä ja havainnoimalla, miten kieli toimii.

Lisäksi tekstin lainaamista kannattaa kerrata kirjoitustaidon koetta varten. Varmista, että osaat käyttää referoivaa rakennetta ja suoraa viittausta niin, että välimerkit ja isot alkukirjaimet ovat oikein.

Neljä vinkkiä omaääniseen kirjoitustaidon vastaukseen

1. Treenaa näkökulmien keksimistä

“Kirjoitustaidon kokeessa tavoitteena on kirjoittaa omaääninen teksti perustellusta näkökulmasta. Kannattaa etukäteen miettiä, mistä näkökulmassa on kysymys ja miten sen saa omassa tekstissään näkyviin. Katso esimerkiksi sanakirjasta, mitä näkökulmalla tarkoitetaan.

Seuraava askel on treenata jonkin asian tarkastelua eri kulmista. Jos aiheena on esimerkiksi kahvikuppi, voit kirjoittaa lyhyen tekstin kahvia rakastavan näkökulmasta, kahvia vihaavan näkökulmasta ja sen näkökulmasta, joka pitelee kuppia.

Laajempi aihe voisi olla esimerkiksi ilmastonmuutos. Miltä kaikilta kanteilta sitä voi tarkastella? Niitä voivat olla vaikka eri ihmisryhmien näkökulmat. Aloita esimerkiksi siitä, mikä oma näkökulmasi asiaan on, sitten mikä voisi olla kehittyvien maiden ihmisten, suomalaisen vanhuksen, eteläeurooppalaisen nuoren tai työkseen matkustavien ihmisten näkökulma.”

2. Ota lukion opit laajasti käyttöön

“Mielestäni omaäänisyys tarkoittaa omia näkemyksiä, mielipiteitä ja niiden perustelua, kokemuksia ja tietoa aiheesta. Kirjoitustaidon vastauksissa hyödynnetään ihan liian vähän lukion aikana hankittua tietoa eri aineista.

Ota hyötykäyttöön kaikki se, mitä olet oppinut esimerkiksi reaaliaineissa. Väitän, ettei sellaista aihetta ole, mihin ei voisi hyödyntää niitä tietoja ja taitoja, joita on haalinut reaaliaineista. Niistä kannattaa ammentaa myös kirjoitustaidon vastaukseen.”

3. Perustele enemmän

“Kun kerrot mielipiteen ja perustelet sen, jatka perustelua pidemmälle. Miksi juuri sinä olet tätä mieltä, mikä on vaikuttanut siihen, että ajattelet näin? Onko se kasvatus, koulusivistus, ideologinen tausta, harrastuneisuus, uskonnollinen vakaumus..? Siitä saa ihan kivasti pisteitä, kun osaa eritellä, miksi ajattelen näin.”

4. Jäsennä ilmiötä kronologisesti

“Tämä riippuu aiheesta, mutta yksi tapa ja moneen aiheeseen sopiva keino omaäänisyyteen on jäsentää ilmiötä kronologisesti. Tarkastele aihetta historiallisesti, nykyaikana ja mahdollisesti tulevaisuudessa.

Tässä täytyy kuitenkin olla tarkka, ettei historiallisuudesta puhu kovin epämääräisillä termeillä. Sen sijaan että sanoisit ‘ennen vanhaan’, pitäisi käyttää täsmällistä kieltä ja pystyä tarkentamaan, että esimerkiksi ‘1990-luvulla’.”

Artikkelit