Hyppää pääsisältöön

Prisma: Ilmanlaadun vaikutuksista – suurkaupungeissa hengittäminen on monille yhä työläämpää

Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja.
Intiassa New Delhin kadut täyttyvät savusumusta. Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja. Kuva: Zoot Pictures/CBC/Breathless Media Yle TV1,Prisma: Ilmansaasteiden vaikutuksista

TV1 keskiviikkona 4.3.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 7.3. klo 13.45 ja maanantaina 9.3. klo 23.05, Areenassa

Hengitämme sisään joka kolmas sekunti, 28 000 kertaa päivässä. Suurkaupungeissa hengittäminen on monille yhä työläämpää.

Ilmansaasteet ovat maailmanlaajuinen ongelma. Maailman väestöstä yli 90 prosenttia asuu paikoissa, joissa ilmansaasteiden määrä ylittää Maailman terveysjärjestön WHO.n raja-arvot. Eniten savusumusta kärsitään Kiinassa ja Intiassa, joissa paikoitellen saasteiden määrä on noussut rajusti.

Intiassa keuhkosyöpää yhä nuoremmilla

Ensimmäisinä ilmansaasteiden vaikutukset ilhmisten terveyteen näkevät keuhkolääkärit.

”Tilanne on 30 vuoden aikana muuttunut dramaattisesti. Aikaisemmin potilaiden keuhkojen väri oli yleensä vaaleanpunainen, ja vain tupakoijilla harmaa. Vaaleanpunaiset keuhkot ovat nykyään harvinaisuus”, sanoo vuodesta 1987 keuhkolääkärinä työskennellyt intialainen Arvind Kumar New Delhistä.

Saastuneen hengitysilman laatu on New Delhissä viime aikoina vastannut tilannetta, jossa polttaisi 20 - 25 savuketta päivässä.

Kumar ennakoi, että keuhkosyövän määrä räjähtää Intiassa lähivuosina. Syöpään sairastuu parikymppisiä ja kolmekymppisiä intialaisia, jotka eivät ole elämänsä aikana tupakoineet kertaakaan.

Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja.
Kanadan Torontossa mitataan kannettavilla mittareilla ultrapienten hiukkasten määrää eri puolilla kaupunkia. Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja. Kuva: Zoot Pictures/CBC/Breathless Media Yle TV1,Prisma: Ilmanlaadun vaikutuksista

Ilmansaasteilla yllättäviä terveysvaikutuksia

Ilmansaasteet tappavat kymmeniä tuhansia ihmisiä joka päivä. Erityisesti maailman suurissa kaupungeissa tilanne on ilmeinen, mutta uusien tutkimuksien valossa ongelma on laajempi kuin on tähän asti uskottu.

Pienikin saastealtistus voi tutkijoiden mukaan aiheuttaa hengitystiesairauksia. Pienhiukkaset saattavat kulkeutua aina aivoihin asti aiheuttaen dementiaan tai Alzheimerin tautiin liitettäviä kudosmuutoksia.

Kanadalainen dokumentti Ilmanlaadun vaikutuksista kertoo ilmanlaadun tilasta ja vaikutuksista eri puolilla maailmaa sekä näyttää, miten yllättäviin paikkoihin ilmansaasteet voivat päätyä.

Kannettava laite mittaa ultrapieniä hiukkasia

Maailmalla on kehitetty erilaisia teknisiä ratkaisuja ilmansaasteiden vaikutusten mittaamiseen. Kanadan Toronton liikenteestä vapautuvien pienhiukkasten määrää tutkitaan liikkuvan tutkimuslaboratorion avulla.

Kannettava ilmansaastemittari on mullistanut ilmansaasteiden mittaamisen. Pieni laite antaa reaaliaikaista tietoa ja sen avulla voidaan mitata paikoissa, joihin liikkuva tutkimuslaboratorio ei pääse. Teknisen kehityksen ansiosta on mahdollista tutkia yhä pienempiä, mutta vähän tunnettuja ultrahiukkasia.

Something In The Air. Ohjaus: Leif Kaldor. Tuotanto: Zoot Pictures/CBC/Breathless Media, Kanada, 2019. Lukijana on Inari Tilli.

 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.