Hyppää pääsisältöön

Prisma: Ilmanlaadun vaikutuksista – suurkaupungeissa hengittäminen on monille yhä työläämpää

Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja.
Intiassa New Delhin kadut täyttyvät savusumusta. Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja. Kuva: Zoot Pictures/CBC/Breathless Media Yle TV1,Prisma: Ilmansaasteiden vaikutuksista

TV1 keskiviikkona 4.3.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 7.3. klo 13.45 ja maanantaina 9.3. klo 23.05, Areenassa

Hengitämme sisään joka kolmas sekunti, 28 000 kertaa päivässä. Suurkaupungeissa hengittäminen on monille yhä työläämpää.

Ilmansaasteet ovat maailmanlaajuinen ongelma. Maailman väestöstä yli 90 prosenttia asuu paikoissa, joissa ilmansaasteiden määrä ylittää Maailman terveysjärjestön WHO.n raja-arvot. Eniten savusumusta kärsitään Kiinassa ja Intiassa, joissa paikoitellen saasteiden määrä on noussut rajusti.

Intiassa keuhkosyöpää yhä nuoremmilla

Ensimmäisinä ilmansaasteiden vaikutukset ilhmisten terveyteen näkevät keuhkolääkärit.

”Tilanne on 30 vuoden aikana muuttunut dramaattisesti. Aikaisemmin potilaiden keuhkojen väri oli yleensä vaaleanpunainen, ja vain tupakoijilla harmaa. Vaaleanpunaiset keuhkot ovat nykyään harvinaisuus”, sanoo vuodesta 1987 keuhkolääkärinä työskennellyt intialainen Arvind Kumar New Delhistä.

Saastuneen hengitysilman laatu on New Delhissä viime aikoina vastannut tilannetta, jossa polttaisi 20 - 25 savuketta päivässä.

Kumar ennakoi, että keuhkosyövän määrä räjähtää Intiassa lähivuosina. Syöpään sairastuu parikymppisiä ja kolmekymppisiä intialaisia, jotka eivät ole elämänsä aikana tupakoineet kertaakaan.

Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja.
Kanadan Torontossa mitataan kannettavilla mittareilla ultrapienten hiukkasten määrää eri puolilla kaupunkia. Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja. Kuva: Zoot Pictures/CBC/Breathless Media Yle TV1,Prisma: Ilmanlaadun vaikutuksista

Ilmansaasteilla yllättäviä terveysvaikutuksia

Ilmansaasteet tappavat kymmeniä tuhansia ihmisiä joka päivä. Erityisesti maailman suurissa kaupungeissa tilanne on ilmeinen, mutta uusien tutkimuksien valossa ongelma on laajempi kuin on tähän asti uskottu.

Pienikin saastealtistus voi tutkijoiden mukaan aiheuttaa hengitystiesairauksia. Pienhiukkaset saattavat kulkeutua aina aivoihin asti aiheuttaen dementiaan tai Alzheimerin tautiin liitettäviä kudosmuutoksia.

Kanadalainen dokumentti Ilmanlaadun vaikutuksista kertoo ilmanlaadun tilasta ja vaikutuksista eri puolilla maailmaa sekä näyttää, miten yllättäviin paikkoihin ilmansaasteet voivat päätyä.

Kannettava laite mittaa ultrapieniä hiukkasia

Maailmalla on kehitetty erilaisia teknisiä ratkaisuja ilmansaasteiden vaikutusten mittaamiseen. Kanadan Toronton liikenteestä vapautuvien pienhiukkasten määrää tutkitaan liikkuvan tutkimuslaboratorion avulla.

Kannettava ilmansaastemittari on mullistanut ilmansaasteiden mittaamisen. Pieni laite antaa reaaliaikaista tietoa ja sen avulla voidaan mitata paikoissa, joihin liikkuva tutkimuslaboratorio ei pääse. Teknisen kehityksen ansiosta on mahdollista tutkia yhä pienempiä, mutta vähän tunnettuja ultrahiukkasia.

Something In The Air. Ohjaus: Leif Kaldor. Tuotanto: Zoot Pictures/CBC/Breathless Media, Kanada, 2019. Lukijana on Inari Tilli.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.