Hyppää pääsisältöön

Suuri illusioni näyttää 1920-luvun paheellisen dekadenssin 1980-luvun silmin

Pekka Valkeejärvi, Stina Ekblad ja Markku Toikka elokuvassa Suuri illusioni (1985).
Suuri illusioni: Pekka Valkeejärvi, Stina Ekblad ja Markku Toikka. Pekka Valkeejärvi, Stina Ekblad ja Markku Toikka elokuvassa Suuri illusioni (1985). Kuva: Elokuvatuottajat Oy Suuri illusioni,Pekka Valkeejärvi,Stina Ekblad,Markku Toikka,Tuija-Maija Niskanen

Mika Waltarin esikoisromaani herää henkiin Tuija-Maija Niskasen elokuvassa, joka kertoo yhtä paljon 1920-luvun kuin 1980-luvunkin paheista.

19-vuotias Mika Waltari kirjoitti vuonna 1928 esikoisromaaninsa, joka kuvaa suoraan ikäistensä kulttuurinnälkäisten vetelehtijöiden tuntoja gramofonikuumeen ja salonkien keskellä. Suuri illusioni oli aikansa kohukirja, jota luettiin mielellään myös avainromaanina. Teoksessa salonkia pyörittävän rouva Spindelin esikuvaksi oli helppo tunnistaa maineeltaan arveluttava Minna Craucher Helsingin seurapiireistä. Salongin asiakkaista voi löytää piirteitä muun muassa Waltarista itsestään sekä Olavi Paavolaisesta.

Waltarin teos päätyi elokuvaksi vasta 1980-luvulla, jolloin elokuvateollisuudessamme hakeuduttiin mielellään epookkiaiheiden pariin. Ohjaaja Tuija-Maija Niskanen tarttui Suureen illusioniin ja sai käsikirjoittajaksi tuon aikakauden kohukirjailijan Anja Kaurasen. Elokuva kertookin varmaan yhtä paljon 1980-luvusta kuin 1920-luvustakin, sillä ajankuvan suhteen ei olla turhan tarkkoja. Tärkeintä on tunnelma.

Elokuvassa eletään 1920-luvun loppua, kieltolain aikaa. Teologian opiskelija Hart tutustutetaan salakapakkana toimivaan Madame Spindelin salonkiin, jossa on dekadentin vapautunut ja paheellinen tunnelma. Siellä nautitaan kokaiinista, jazzista ja muista ajan suurkaupunkipaheista. Hartin tuttavapiiriin liittyvät maisteri Hellas ja mystinen neito Caritas. Näiden viitoittamalla tiellä Hart avaa ikkunansa auki Eurooppaan ja matkaa Pariisin humuun.

Rea Mauranen, Markku Toikka ja Pekka Valkeejärvi elokuvassa Suuri illusioni (1985).
Rea Mauranen, Markku Toikka ja Pekka Valkeejärvi. Rea Mauranen, Markku Toikka ja Pekka Valkeejärvi elokuvassa Suuri illusioni (1985). Suuri illusioni,Rea Mauranen,Markku Toikka,Pekka Valkeejärvi,Tuija-Maija Niskanen
Stina Ekblad ja Pekka Valkeejärvi elokuvassa Suuri illusioni (1985).
Stina Ekblad ja Pekka Valkeejärvi. Stina Ekblad ja Pekka Valkeejärvi elokuvassa Suuri illusioni (1985). Suuri illusioni,Stina Ekblad,Pekka Valkeejärvi,Tuija-Maija Niskanen

Elokuvan vapaudenjanoista, lemmen heittelemää kolmikkoa esittävät Pekka Valkeejärvi, Stina Ekblad ja Markku Toikka. Rehevänä ja mondeenina Madame Spindelinä nähdään 1980-luvun kotimaisten elokuvien karismaattinen suosikkinäyttelijä Rea Mauranen.

Tuija-Maija Niskanen oli ennen Suurta illusionia meritoitunut Ylen Televisioteatterin ohjaajana 1960-luvun lopulta saakka. Hänen kuuluisin tv-elokuvansa on Maa jota ei ole (Landet som icke är, 1977), joka kertoo runoilija Edith Södergranista.

Epookkia edustaa myös hänen esikoiselokuvansa, suomalais-ruotsalainen yhteistuotanto Jäähyväiset (Avskedet, 1981). Suuren illusionin jälkeen Niskanen ohjasi Yleisradiolle monia televisioelokuvia ja näytelmiä. Hän kuoli 75-vuotiaana kesäkuussa 2019.

Kaurasen ja Niskasen lisäksi elokuvassa oli muutenkin vahvaa naisenergiaa. Elokuvan futuristisen syntetisaattorimusiikin sävelsi nuori Kaija Saariaho, ja leikkaajana toimi kokenut veteraani Irma Taina.

  • Suuri illusioni (1985). Rooleissa Rea Mauranen, Stina Ekblad, Markku Toikka, Pekka Valkeejärvi, Marko Huhtanen, Pauli Pöllänen. Kuvaus Kari Sohlberg. Leikkaus Irma Taina. Musiikki Kaija Saariaho. Käsikirjoitus Mika Waltarin romaanin pohalta Anja Kauranen. Ohjaus Tuija-Maija Niskanen. Tuotanto Elokuvatuottajat Oy.
Suuri illusioni -elokuvan juliste 1985.
Suuri illusioni -elokuvan juliste 1985. Suuri illusioni,elokuvajuliste

Suuren illusionin alkukuvana nähdään 10.3.2020 Teemalla Saara Saarelan vuonna 1997 ohjaama lyhytelokuva Vapahtaja, jossa apua tarvitsevat yksinäiset ihmiset eivät saa suojelusenkeliltä sympatiaa.

  • Vapahtaja (1997). Rooleissa Niklas Åkerfeldt, Irina Björklund, Soli Labbart. Ohjaus Saara Saarela. Tuotanto GNUfilms.
Soli Labbart seisoo pimeässä katumaisemassa. Kuva lyhytelokuvasta Vapahtaja.
Vapahtaja: Soli Labbart. Soli Labbart seisoo pimeässä katumaisemassa. Kuva lyhytelokuvasta Vapahtaja. Kuva: Matti Helariutta Soli Labbart,Naisten maaliskuu,Saara Saarela,Vapahtaja (lyhytelokuva)

Naisten maaliskuun ohjelmisto kootusti Areenassa: yle.fi/naistenmaaliskuu

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa