Hyppää pääsisältöön

Huippuelokuvia, uutta rikosdraamaa ja Muumilaakson uusi kausi – viikolla 10 nähdään myös UMK:n ja Melodifestivalenin finaalit!

Nainen ja tyttö ja piano autiolla rannalla. Kuva elokuvasta Piano.
Naisten maaliskuussa nähdään muun muassa kolmella Oscarilla palkittu Piano. Nainen ja tyttö ja piano autiolla rannalla. Kuva elokuvasta Piano. Kuva: NonStop Entertainment Jane Campion,Piano (elokuva),Naisten maaliskuu

Maaliskuu tuo mukanaan odotetun Muumilaakson toisen tuotantokauden, uuden norjalaisen rikosdraaman - maan yhden kaikkien aikojen suurimmista draamatuotannoista - Wisting sekä huippuelokuvia ja dokumentteja, kun Naisten maaliskuu alkaa! Se tarkoittaa sitä, että koko maaliskuun ajan Teemalla ja Femillä kaikki elokuvat ovat naisten ohjaamia fiktiosta dokumentteihin.

Koululaisten viimeisen hiihtolomaviikon aikana nähdään myös UMK20-finaali sekä Ruotsin euroviisukarsinnan Melodifestivalenin finaali - molemmat samana iltana!

Naisten maaliskuun tarjonnassa nähdään muun muassa iki-ihana Piano, kolmella Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlien pääapalkinnolla palkittu elokuva rakkaudesta, intohimosta ja musiikin mahdista Uuden-Seelannin maalauksellisissa maisemissa, sekä Susani Mahaduran dokumenttielokuva Kelet. Dokumenttikertoo suomensomalialaisen transnaisen tarinaa kahden vuoden ajalta.

Hakekaa kätilö! -sarjan faneille myös ilouutisia tiedossa: sarjan uusi kausi alkaa!

Katso viikon parhaat tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 2.3.

Muumilaakso 2, jaksot 1-4 - uusi kausi!

Yle Areena klo 00.01 ja Yle TV2 sekä Yle Fem klo 18.00
Katso ohjelma tästä
Katsojaennätyksiä keväällä 2019 rikkonut animaatiosarja Muumilaakso jatkuu odotetun toisen tuotantokauden jaksoin. Kauden neljä ensimmäistä jaksoa julkaistaan Yle Areenassa 2.3., ja samalla alkavat tv-esitykset Yle TV2:ssa ja Yle Femillä.

Toisella tuotantokaudella Muumipeikko on taas vuotta vanhempi ja pyristelee ahkerasti eroon Muumimamman ja Muumipapan turvallisesta helmasta. Tämä aiheuttaa draamaa ja sydänsuruja koko perheelle, mutta luvassa on myös naurua ja vauhdikkaita seikkailuja. Uusissa jaksoissa nähdään myös uusia hahmoja ja kuullaan uusia ääninäyttelijöitä. Riku Niemisen näyttelemä Herra Virkkunen hyppää mukaan tarinaan kauden avausjaksossa. Tiuhti ja Viuhti, joina kuullaan Anna Puu ja Paula Vesala, liittyvät tarinaan jaksossa kuusi. Jaksossa kahdeksan esiintyvää taikuria näyttelee Jorma Uotinen. Jaksot 10–12 sijoittuvat Muumipapan saarelle, jossa tapaamme Kalastajan (Kari Ketonen). Kauden viimeisessä jaksossa Muumilaakson marraskuu nähdään Tuhto, jota näyttelee Iina Kuustonen. Hän on ääninäyttelijänä sekä sarjan suomen- että englanninkielisessä versiossa.

Muumilaakson asukkaat seisovat veneessä ja katsovat eteensä.
Muumilaakso. Muumilaakson asukkaat seisovat veneessä ja katsovat eteensä. Kuva: Moomin Characters Muumilaakso,Muumilaakso (tv-sarja),S2

Perhe suomalaisuuden asialla

Yle Radio 1 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma tästä
1800-luvun alkupuolella nationalistiset aatteen levisivät Euroopasta Suomeen. Mukaan tempautui myös ruotsinkielinen Tengströmien perhe Helsingissä. Tutkijatohtori Reetta Eirasen väitöskirja kertoo, miten Tengströmit kansallisuusaatetta toteuttivat, ja miten se näkyi heidän perhe-elämässään ja suhdeverkostoissaan. Perheen isä, J.J. Tengström oli filosofian professori, joka luennoillaan Helsingin yliopistossa levitti nationalistisia ideoita. J.V.Snellman oli hänen tärkeimpiä oppilaitaan. Perheen äiti Carolina Tengström taas oli Fredrika Runebergin sisar, joten sitäkin kautta perhe kytkeytyi kansallisin piireihin. Perheen nuorisokin innostui kansallisuusaatteesta. Kaksiosaisen sarjan on toimittanut Virpi Väisänen. Haastateltavana tutkijatohtori Reetta Eiranen Tampereen yliopistosta.

Historia: Venetsian viimeiset kauppiaat

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma tästä
(The Last Merchants of Venice, Ranska 2017) 1900-luvun taitteen Venetsiassa eräs tyhjästä aloittanut suku onnistui lyhyessä ajassa tulemaan yhdeksi aikansa rikkaimmista - vain romahtaakseen pian näkymättömiin. Stuckyjen tarina herättää eloon myrskyisän palan Euroopan historiaa. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää täällä!

Tarina yhdestä 1900-luvun vaihteen rikkaimmista kauppiassuvuista Venetsiassa.
Historia: Venetsian viimeiset kauppiaat. Tarina yhdestä 1900-luvun vaihteen rikkaimmista kauppiassuvuista Venetsiassa. Kuva: Imagissime Yle TV1,Historia: Venetsian viimeiset kauppiaat

Wisting (16) 1/10 - uusi sarja!

Yle Fem klo 22.00
Katso ohjelma tästä
Norjalaisessa rikosdraamassa seurataan ahkerasti työtä tekevää rikostutkintapäällikköä William Wistingiä, joka yrittää ratkoa uransa vaikeinta murhaa. Kaksi outoa kuolemantapausta katkaisee hänen joulunviettonsa ja pian hän on amerikkalaisen sarjamurhaajan jäljillä. Liittovaltion poliisi FBI on jahdannut murhaaja 20 vuoden ajan ja nyt mies vaikuttaa asettuneen Larvikin pikkukaupunkiin. Wisting on valmis uhraamaan kaiken, mukaan lukien perhe-elämänsä, ratkaistakseen murhamysteerin ja napatakseen murhaajan. Samalla Wistingin tytär työstää artikkelia, joka johdattaa hänet keskelle rikostutkintaa ja asettaa hänet luultua suurempaan vaaraan.

Wisting on yksi suurimmista norjalaisista draamatuotannoista kautta aikojen. Sarja perustuu Jørn Lier Horstin dekkariin Luolamies ja Ajokoirat.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraan lumisessa maisemassa.
Wisting. Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraan lumisessa maisemassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu rikossarjat,Wisting

TIISTAI 3.3.

Uusi Kino: Kaksi ruumista rannalla (12) - naisten maaliskuu

Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma tästä
(Suomi 2019) Nainen herää rannalta muoviin käärittynä, puolialastomana ja korkokengissä. "Ei taas", hän huokaa ja päättää löytää syyllisen. Nainen saa houkuteltua kostoretkelleen maailmanlaidalle sysätyn vanhemman naisen. Kulkiessaan läpi klassisten elokuvallisten maisemien nämä nimettömät naiset joutuvat kohtaamaan omat himonsa, sukupolvien ristiriidat ja idealisminsa haurauden. Pääosissa Laura Birn ja Rea Mauranen. Ohjaus Anna Paavilainen. Yle Areena 20.12.2022 saakka

Laura Birn istuu punaisessa valossa baaritiskillä. Kuva lyhytelokuvasta Kaksi ruumista rannalla.
Kino: Kaksi ruumista rannalla. Laura Birn istuu punaisessa valossa baaritiskillä. Kuva lyhytelokuvasta Kaksi ruumista rannalla. Laura Birn,lyhytelokuvat,Anna Paavilainen,Jussi-ehdokas

Verta, hikeä ja T-paitoja 1/8 - uusi sarja!

Yle TV2 klo 21.00, kaikki jaksot Yle Areenassa
Katso ohjelma tästä
Vaatebisnes saastuttaa globaalisti enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Vaatteita saa kaupasta halvemmalla kuin koskaan – niitä myös ostetaan koko ajan enemmän. Pikamuoti on nopeaa ja kertakäyttöistä, eikä maksa juuri mitään, mutta millainen jälki kulutuksestamme jää luontoon ja ihmisiin?

Verta, hikeä ja t-paitoja on sarja, jossa neljä intohimoisesti vaatteisiin suhtautuvaa suomalaista nuorta vaikuttajaa matkustaa Myanmariin ottamaan selvää vaateteollisuudesta ja pikamuodin synnystä. Matkan aikana Maiju, Sandra, Joona ja Veikko työskentelevät paikallisten työntekijöiden kanssa puuvillapelloilla, nahka- ja vaatetehtaissa, ja heille valkenee mitä kätkeytyy vaateteollisuuden syövereihin. Ohjelman juontajana toimii ja ryhmää seikkailussa johdattaa mm. Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmasta tuttu toimittaja Susani Mahadura.

Viisi suomalaista nuorta poseeraa MyanmarinYangonissa temppelin edustalla.
Verta, hikeä ja t-paitoja. Viisi suomalaista nuorta poseeraa MyanmarinYangonissa temppelin edustalla. Kuva: Márton Jelinkó / Warner Bros televisiosarjat,Susani Mahadura,Maiju Voutilainen,Verta, hikeä ja t-paitoja (Suomi)

Women Make Film – uusi matka elokuvaan - uusi sarja!

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma tästä
(Women Make Film: A New Road Movie through Cinema, Britannia 2019) Uusi, kiehtova löytöretki naisten tekemien elokuvien historiaan. 14-osainen dokumenttisarja on Tilda Swintonin sanoin, “eräänlainen elokuvakoulu, jossa kaikki opettajat ovat naisia". Kolmentoista vuosikymmenen ajan, kuudella mantereella, tuhannet naiset ovat ohjanneet elokuvia, suurenmoisia elokuvia. Millaisia ne ovat? Miten ne on tehty? Mitä me voimme oppia niistä? Sarja on Mark Cousinsin ohjaama – poikkeus vahvistaa säännön! – mutta äänessä ovat vain naiset, ja kaikki sarjassa käsitellyt sadat elokuvat ovat naisten ohjaamia. Ensimmäiset neljä tuntia tarinaa kuljettaa Tilda Swinton. Muut kertojat ovat Jane Fonda, Sharmila Tagor, Adjoa Andoh, Thandie Newton, Kerry Fox ja Debra Winger. Sarjan ensiesitys Suomessa. Yle Areena 1.9.2020 saakka

Ohjaaja Binka Željazkova ja elokuvakamera
Women make film. Ohjaaja Binka Željazkova ja elokuvakamera Women Make Film,teeman kulttuuri

Betoniyö

Yle Teema klo 22.05
Katso ohjelma tästä
(2013) Betoniviidakon sydämessä, kesäisenä yönä, Simo seuraa ihailemaansa isoveljeä tämän viimeisenä iltana ennen vankilaa. Arvesta kasvaa pelko, pelko muuttuu väkivallaksi. Pirjo Honkasalon elokuva Pirkko Saision romaanista. Mv. Uusinta. Elokuvan jälkeen nähdään henkilökuva ohjaaja Pirjo Honkasalosta.

Kotikatsomo: Betoniyö, yle tv1
Betoniyö. Kotikatsomo: Betoniyö, yle tv1 kotikatsomo: betoniyö

KESKIVIIKKO 4.3.

Prisma: Ilmanlaadun vaikutuksista

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma tästä
(Something In The Air, Kanada 2019) Ilmansaasteet tappavat kymmeniä tuhansia ihmisiä joka päivä. Erityisesti suurissa kaupungeissa tilanne on ilmeinen, mutta uusien tutkimuksien valossa ongelma on laajempi, kuin olemme tähän asti uskoneet. Pienikin saastealtistus voi tutkijoiden mukaan paitsi aiheuttaa hengitystiesairauksia, myös kulkeutua aina aivoihin asti aiheuttaen dementiaa. Yle Areena 30.9.2021 saakka

Lue lisää täällä!

Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja.
Prisma: Ilmanlaadun vaikutuksista. Ilmansaasteet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja. Kuva: Zoot Pictures/CBC/Breathless Media Yle TV1,Prisma: Ilmanlaadun vaikutuksista

Jalkapalloilta: 100 päivää EM-kisoihin

Yle TV2 klo 19.20
Katso ohjelma tästä
Kesällä 2020 pelattava jalkapallon EM-lopputurnaus on jo nurkan takana. Suomalaisen jalkapallon juhlaa vietetään Ylen kanavilla keskiviikkona 4. maaliskuuta, kun EM-kisojen alkuun on enää 100 päivää. Suorassa lähetyksessä syvennytään suomalaisten jalkapallovaikuttajien kanssa Huuhkajien EM-projektiin sekä jalkapallon nykytilaan, kehitykseen ja tulevaisuuteen. Lähetystä isännöivät Yle Urheilun Jaakko Parkkinen ja Sami Laine, ja jalkapallonurmilta reportaasinsa välittää Yle Urheilun Matti Härkönen.
Yle Areena 30 päivää

Akuutti: Ulkonäkö - otatko paineita?

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena 1.3.
Katso ohjelma tästä
Kolmikymppinen Tiia sairastui yllättäen alopeciaan ja menetti kaikki karvansa. Peruukki ei ole Tiian juttu, joten työssään hän ottaa asiakkaat vastaan ylpeästi kaljuna. Suomen suosituimpiin muusikoihin kuuluva Kasmir on kokenut olevansa liian ruma bändin keulakuvaksi. Kasmir alkoi kaljuuntua jo nuorena. Kavereiden kuittailut satuttivat, ja itsetuntoon jäi särö. Yle Areena toistaiseksi

Kino: Aurinko sisälläni - Naisten maaliskuu

Yle Teema klo 21.55
Katso ohjelma tästä
(Un beau soleil intérieur, Ranska 2017) Juliette Binoche loistaa ja ärsyttää kutkuttavassa roolissa eronneena pariisilaisena taidemaalarina. Kaikkien suhdekokeilujen perustana ovat älyllisen kepeät mutta loputtomat keskustelut ranskalaiseen tyyliin. Cannesissa palkitun pisteliään draaman on ohjannut Claire Denis. Muissa rooleissa Xavier Beauvois, Josiane Balasko, Gérard Depardieu, Valeria Bruni Tedeschi. Ensiesitys. Yle Areena 30 päivää

Juliette Binoche lähikuvassa. Kuva elokuvasta Aurinko sisälläni.
Kino: Aurinko sisälläni. Juliette Binoche lähikuvassa. Kuva elokuvasta Aurinko sisälläni. Kuva: Curiosa Films Juliette Binoche,Claire Denis,Naisten maaliskuu

TORSTAI 5.3.

Toivotut: Paavo ja Raili

Yle Areena
Komediasarja kahden aikuisen ihmissuhdekuvioista. Aikamiespoika Paavo saapuu asiakkaaksi Railin parturiin. He huomaavat olevansa entisiä koulutovereita ja Raili kutsuu Paavon kylään. Yhteiset seikkailut alkavat, mutta suhteen kehittymistä koettelevat Paavon äiti, Railin aikuinen poika, ystävätär Lissu ja Pulmu-kissa. Pariskunta itsekin hakee kaapin paikkaa. Paavo ja Raili -sarja on Yle Draamaohjelmien tuotanto vuosilta 2004 ja 2006. Päärooleissa: Eija Vilpas - Raili, Lasse Karkjärvi - Paavo, Tuija Ernamo - Siiri, Esko Roine - Kauko, Lari Halme - Jari, Anna Haaranen - Lissu, Mussu - Pulmu-kissa. Yle Areena 1 vuosi

Lasse Karkjärvi, Eija Vilpas, Daniel ja Valdemar Virtanen (2005).
Paavo ja Raili. Lasse Karkjärvi, Eija Vilpas, Daniel ja Valdemar Virtanen (2005). Kuva: Ari Ijäs / Yle kuvapalvelu. Paavo ja Raili

Teema: Naiset tekijöinä ja toimijoina

Yle Areena
Nukkekoti
Enkeli tulessa
Marja

Nukkekoti ja Enkeli tulessa ovat Tuija-Maija Niskasen ohjauksia. Ne ovat hänen pitkän tv-uransa ensimmäinen ja viimeinen ohjaus. Kummankin tarinan keskiössä ja pääroolissa on nainen. Mitä ovat naisen elämä ja oman minän säilyttämisen ehdot miehisen vallankäytön ja julkisen elämän pyörteessä. Tv-elokuva Marja on Auli Mantilan käsikirjoittama ja ohjaama. Se on rouhea tarina sisarusten välisistä suhteista ja naiseksi kasvamisen vereslihaisuudesta. Ikävästä, lemmestä ja läheisyydestä. Minna Canthin syntymämäpäivänä julkaisemme Mauno Hyvösen ohjaaman kaksiosaisen Minna tv-näytelmän. Naisten tarinoihin suolaksi sekaan julkaisemme aikuisista poikajengiläisistä kertovan Takatöölö storyn. Tv-näytelmät Nukkekoti ja Minna jäävät pysyvästi Areenaan. Muut ovat katsottavissa vuoden julkaisupäivästään.

Dokumenttiprojekti: Kelet

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena 2.3.
Katso ohjelma tästä
Parikymppisen Keletin suurin haave on päästä Vogue-lehden kanteen. Hän saa huippumalli Naomi Campbellista paljon voimaa. Esikuva on synkimpinä hetkinä jopa pitänyt elossa. Suomensomalialaisen transnaisen ei ole helppo saada mallikeikkoja. Onko sekä trans että musta liikaa suomalaisille mallimarkkinoille? Susani Mahaduran dokumenttielokuvassa seurataan kahden vuoden ajan Keletiä, joka muutti 19-vuotiaana yksin takaisin synnyinmaahansa Suomeen, koska Iso-Britanniassa asuva perhe ei hyväksynyt hänen transsukupuolisuuttaan. Elokuvassa Kelet käy läpi sukupuolenkorjausprosessia. Uusi perhe löytyi helsinkiläisen queer-alakulttuurin ballroom-skenestä.

Kelet går mitt i ett Pridetåg i Helsingfors och håller i prideflaggan.
Dokumenttiprojekti: Kelet. Kelet går mitt i ett Pridetåg i Helsingfors och håller i prideflaggan. Kuva: Baba Lybeck Productions Susani Mahadura,Kelet

Kino klassikko: Piano - Naisten maaliskuu

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma tästä
(Uusi-Seelanti/Australia 1993) Kolmella Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlien pääapalkinnolla palkittu elokuva rakkaudesta, intohimosta ja musiikin mahdista Uuden-Seelannin maalauksellisissa maisemissa. Maanomistajan vaimoksi kaupattu mykkä Ada saapuu uuteen kotiinsa toiselle puolelle maapalloa tyttärensä ja ainoan ilmaisuvälineensä, rakkaan pianonsa kanssa. Piano valittiin maailman parhaaksi naisen ohjaamaksi elokuvaksi BBC:n marraskuussa 2019 tekemässä kyselyssä. Pääosissa Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill ja Anna Paquin. Ohjaus Jane Campion. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Nainen ja tyttö ja piano autiolla rannalla. Kuva elokuvasta Piano.
Piano. Nainen ja tyttö ja piano autiolla rannalla. Kuva elokuvasta Piano. Kuva: NonStop Entertainment Jane Campion,Piano (elokuva),Naisten maaliskuu

Ulkolinja: Aasian poikamiespommi

Yle TV1 klo 22.00, Yle Areena 2.3.
Katso ohjelma tästä
(Missing Women And The Bachelor Time Bomb, Saksa 2018) Aasiassa on 150 miljoonan naisen ja vaimon vaje. Miesvaltaisuus selittyy tiukalla perhesuunnittelulla, joka takia on jo kauan suosittu poikasikiöitä ja abortoitu tyttöjä. Perhesuunnittelun Aasiaan juurruttivat YK:n väestörahasto ja yksityiset, länsimaiset säätiöt. Sen seurauksena naisista on nyt tullut kauppatavaraa ja rikoksen uhreja. Yle Areena 28.2.2022 saakka

Lue lisää täällä!

PERJANTAI 6.3.

Hakekaa kätilö - uusi kausi!

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma tästä
(Call the Midwife: Xmas 2019 ja S9) Kaivatussa Hakekaa kätilö -sarjassa nähdään kaksiosainen jouluspesiaali-jakso ennen uuden kauden alkua. Siinä äiti Mildredin johdolla osa Nonnatus Housen henkilökunnasta matkaa idylliseen, mutta syrjäiseen saareen Ulko-Hebrideillä. Siellä he työskentelevät luonnonvoimien armoilla ja ankeissa olosuhteissa auttaakseen paikallisia potilaita. Reggie on tullut jouluksi kotiin ja löytää yhden hänelle tarkoitetuista joululahjoista. Tuotanto: BBC.

Lue lisää täällä!

Kolme naista punaisissa paidoissa vierekkäin
Hakekaa kätilö! Kolme naista punaisissa paidoissa vierekkäin Kuva: Gareth Gatrell/BBC/Yle Hakekaa kätilö

Kino: Detroit (16) - Naisten maaliskuu

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma tästä
(USA 2017) Suomen ensi-illassa Oscar-palkitun Kathryn Bigelowin Detroit, voimakas elokuvandetroitilaisessa motellissa tapahtuneesta väkivallanteosta Yhdysvaltain laajimpien rotumellakoiden muuttaessa Detroitin kadut kuin sotanäyttämöksi vuonna 1967. Pääosissa John Boyega, Will Poulter, Algee Smith, Anthony Mackie ja John Krasinski. Yle Areena 7 päivää

Mies kädet seinällä, otsalla verta
Kino: Detroit. Mies kädet seinällä, otsalla verta Kuva: Francois Duhamel / Yle Kuvapalvelu elokuvat,detroit

LAUANTAI 7.3.

Galaxi - uusia tuotantokausia!

Late Lammas, uusi, 6. kausi
Yle TV 2 klo 9.08

Katso ohjelma tästä
Late Lampaan ja lampolan väen edesottamukset jatkuvat. Tällä kaudella ollaan erityisen ajassa kiinni, ja ympäristötietoisuus näkyy myös lampolassa, jossa ihmetellään aurinkopaneeleja, tuulimyllyjä ja sähköautoja. Humoristisen animaatiosarjan seikkailuissa ovat mukana toki myös Laten hyvä ystävä Vuhku sekä lampolan muut asukit. Myös Isännällä on omat metkunsa mielessä, mikä monimutkaistaa lampolan väen arkea. 6. tuotantokaudessa on 20 jaksoa, joista keväällä 2020 esitetään Galaxissa 9 jaksoa.

Galaxin pallo, uusia jaksoja
Yle TV2 klo 9.27
Katso ohjelma tästä
Kymmenen uutta jaksoa! Galaxin Pallo 2020 on 10-osainen studiogameshow, jossa jalka-, kori- ja lentopallo sekä salibandy ottavat toisistaan mittaa studioon rakennetulla multiareenalla tehtävissä ja peleissä, jotka mittaavat kilpailijoiden laji- ja pelitaitoja sekä yhteispeliä. Tänä vuonna mukana on vain tyttöjoukkueita.

Late Lammas ja kaverit
Late Lammas. Late Lammas ja kaverit Kuva: Yle Kuvapalvelu Late Lammas

Tottumiskysymys (12) - Naisten maaliskuu

Yle Teema klo 20.04 ja Yle Areena
Katso ohjelma tästä
(Suomi 2019) Seitsemän ohjaajan yhteisteos tuulettaa asenteita näyttämällä naisen elämästä hetkiä, jotka jäävät yleensä piiloon. Hillan romanttinen loma, Emmin kotibileet ja Miljan koulumatka saavat yllättävän käänteen. Nuori näyttelijä harjoittelee elämänsä suurinta roolia. Kokematon syyttäjä valmistautuu ensimmäiseen oikeusjuttuunsa. Firman juhlien tunnelma järkkyy, kun työkaveri avautuu pomon lähentely-yrityksestä. Absurdi huumori itkettää ja naurattaa. Ohjaus Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi, Miia Tervo. Ensiesitys. Myös kuvailutulkattu versio. Yle Areena 30 päivää

Koostejulistekuva elokuvaan Tottumiskysymys.
Tottumiskysymys. Koostejulistekuva elokuvaan Tottumiskysymys. Kuva: Tuffi Films elokuvat,Krista Kosonen,Pirjo Lonka,Naisten maaliskuu

UMK20: Finaali

Yle TV1, Yle Areena, Radio Suomi ja YleX klo 21.00
Katso ohjelma tästä
Uuden Musiikin Kilpailu 2020 huipentuu finaaliin lauantaina 7.3. Tampereen Mediapoliksessa, kun Tika, Erika Vikman, Aksel Kankaanranta, F3M, Sansa ja Catharina Zühlke nousevat lavalle kilpailemaan UMK20:n voitosta ja Suomen euroviisuedustajan paikasta. Luvassa on näyttävä show, jonka useat, huolella rakennetut esitykset takaavat katsojille viihdyttävän ja mieleenpainuvan illan! Myös väliaikaesiintyjinä nähdään tämän hetken kiinnostavimpia kotimaisia artisteja.

Katsojat voivat äänestää suosikkiaan suoran lähetyksen aikana maksutta Yle.fi-sovelluksella tai maksullisesti joko tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittää yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

Melodifestivalen -finaali

Yle TV1 klo 22.50 ja Yle Areena
Katso ohjelma tästä
Myös Ruotsin euroviisukarsinta Melodifestivalen huipentuu finaaliin 7.3. Juontajina toimivat Lina Hedlund, Linnéa Henriksson ja David Sundin. Finaali on katsottavissa suorana lähetyksenä Yle Areenassa klo 21 alkaen sekä jälkilähetyksenä TV1:llä heti UMK-finaalin jälkeen. Melodifestivalenin karsinnat alkoivat TV1:llä 1.2. Kaikki Melodifestivalen-lähetykset näytetään suorana ja tänä vuonna ne on mahdollista katsoa myös suomeksi selostettuna. Lähetyksen selostaa suomeksi Christian Bertell.

SUNNUNTAI 8.3.

Pikku Kakkonen: Petran poppoo

Yle TV2 klo 7.33 ja Yle Areena
Katso ohjelma tästä
(Becca's Bunch) Petran poppooseen kuuluvat Lasse-orava, Perttu-mato ja Sylvi-kettu. He ovat aina valmiit seikkailuun. Västäräkkilässä tapaamme myös muut sen asukkaat ja Petran perheen. Petra on sydämellinen pöllö, joka innostuu helposti ja joutuu sen takia helposti hieman hankaliinkin tilanteisiin. Näistä lasten helposti tunnistamista sattumuksista Petra ja poppoonsa toki selviävät onneksi aina, sillä periksiantamattomalla Petralla riittää omintakeisia ideoita ja positiivista ajattelua. Tämä 52-osainen sarja yhdistää tietokone- ja nukkeanimaatiota, Käsintehtyjen nukkien liikkeet on ensin kuvattu studiolavasteissa ja hahmoille on jälkikäteen lisätty mm. liikkuvat suut, silmät ja jalat.

Vaiennetut säveltäjät - Naisten maaliskuu

Yle Teema klo 14.10
Katso ohjelma tästä
(Silenced – Composers in Revolutionary Russia, Saksa 2016) Anne-Kathrin Peitzin dokumentti nostaa esiin Venäjän vallankumouksen jälkeisen ajan nuoria, rohkeita avantgarde-säveltäjiä, joiden kohtalona oli poliittisista syistä joutua unohduksiiin. Heitä olivat muun muassa Alexander Mosolov, Arthur Lourié, Nikolai Roslavets, Arseny Avraamov ja Lev Termen eli Léon Theremin. Yle Areena 30 päivää

Nainen laulamassa jonkinlaisessa teollisessa maisemassa
Vaiennetut säveltäjät. Nainen laulamassa jonkinlaisessa teollisessa maisemassa Kuva: Yle Kuvapalvelu musiikkiohjelmat

Radio Varioaatio: Seksittömät

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma tästä
Osa ihmisistä ei harrasta seksiä. Alle prosentti ei rakastele koskaan elämänsä aikana. Syitä ovat esimerkiksi haluttomuus, vakaumus ja tahdosta riippumaton neitsyys. Suomessa aseksuaalisuuden luokittelu mielenterveyden häiriöksi jakaa mielipiteitä. Antiseksuaalisuus puolestaan määrittelee seksin häiriötekijäksi ja pyrkii vapauttamaan ihmisen himosta, joka ohjaa käytöstä ja tunteita. Selibaatti voi olla vapaaehtoista tai vastentahtoista. Mitä on elämä ilman himoa? Millaista on seksitön seksuaalisuus? Essee haastaa normia myös radiofonian tasolla. Seksittömät on sinfonia, joka etsii melun kauneutta säröäänien, bittien helinän ja kaikenvärisen kohinan joukosta. Käsikirjoitus, ohjaus, äänisuunnittelu, musiikin sävellys ja tuotanto: Tuomas Skopa. Tuotanto: Eerik Purdon / Artlab, Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria.

Mitä meistä puhutaan - Naisten maaliskuu

Yle Fem klo 21.45
Katso ohjelma tästä
(Hva vil folk si, Norja 2018) 16-vuotias Nisha asuu Oslossa ja elää kaksoiselämää. Kotona hän noudattaa tarkasti perheen pakistanilaisia perinteitä, mutta kavereiden kanssa hän on kuin kuka tahansa nykyajan teinityttö. Kun isälle selviää, että Nishalla on poikaystävä, tämä lähetetään Pakistaniin – maahan, jossa hän ei ole koskaan käynyt. Elokuva perustuu ohjaaja Iram Haqin omiin kokemuksiin. Pääosissa Adil Hussain, Ekavali Khanna, Maria Mozdah. Ohjaus Iram Haq. Ensiesitys. Yle Areena 30 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua