Hyppää pääsisältöön

József Hárs johtaa RSO:n konsertit Han-Na Changin tilalta 4.-5.3.

kapellimestari József Hárs
kapellimestari József Hárs Kuva: Erica Nyholm József Hárs

Kapellimestari Han-Na Chang on joutunut sairastumisensa takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konserteissa 4.-5.3. Hän perui samalla konsertit myös Tanskassa ja Ranskassa. Changin tilalla johtaa unkarilaissuomalainen József Hárs, joka kapellimestariuransa ohella on myös RSO:n soolokäyrätorvisti.

Konsertin ohjelma ei muutu - ohjelmassa on Carl Nielsenin huilukonsertto sekä Shostakovitshin sinfonia nro 10. Huilukonserton solistina esiintyy RSO:n toinen soolopuhaltaja, huilisti Yuki Koyama. Tämä onkin tiettävästi ensimmäinen kerta, kun sekä solisti että kapellimestari tulevat orkesterin omista riveistä.

Unkarilaissyntyinen József Hárs opiskeli orkesterinjohtoa ensin yksityisesti Edgar Seipenbuschin johdolla Innsbruckissa ja jatkoi opintojaan myöhemmin Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Leif Segerstamin ja Atso Almilan johdolla.

Hárs on johtanut mm. Radion sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Pori Sinfoniettaa, Uusinta-kamariyhtyettä ja Oulu Sinfoniaa.

Muusikon uransa Hárs aloitti käyrätorvella, jota hän opiskeli mm. Ifor Jamesin, Bruno Schneiderin ja Marie-Luise Neuneckerin johdolla Saksassa. Hänen ensimmäinen työpaikkansa oli Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, minkä jälkeen hän työskenteli Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterin äänenjohtajana. 2006 Hárs sai paikan RSO:n käyrätorvistina ja neljä vuotta myöhemmin hänet valittiin orkesterin soolokäyrätorvensoittajaksi.

Suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa 4.3. klo 19.
Yle Teema 19.4. ja 3.5.
Yle TV 1 25.4. ja 9.5.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.

 • György Ligeti – sointikentistä kohti ilmaisun vapautta

  Ligeti on RSO:n kauden 22/23 teemasäveltäjä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä György Ligetiltä kuullaan pääosa hänen orkesteriteoksistaan, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Kimmo Korhosen artikkeli piirtää mielenkiintoisen kuvan tästä avaruudellisia, hitaasti muuntuvia sointipintoja ja riitasointuisia äänimassoja luoneen säveltäjän elämästä ja teoksista.

 • Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

  Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Rovaniemellä syntyneen Tarkiaisen luomistyöhön on kietoutunut tiiviisti pohjoinen maisema.