Hyppää pääsisältöön

József Hárs johtaa RSO:n konsertit Han-Na Changin tilalta 4.-5.3.

kapellimestari József Hárs
kapellimestari József Hárs Kuva: Erica Nyholm József Hárs

Kapellimestari Han-Na Chang on joutunut sairastumisensa takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konserteissa 4.-5.3. Hän perui samalla konsertit myös Tanskassa ja Ranskassa. Changin tilalla johtaa unkarilaissuomalainen József Hárs, joka kapellimestariuransa ohella on myös RSO:n soolokäyrätorvisti.

Konsertin ohjelma ei muutu - ohjelmassa on Carl Nielsenin huilukonsertto sekä Shostakovitshin sinfonia nro 10. Huilukonserton solistina esiintyy RSO:n toinen soolopuhaltaja, huilisti Yuki Koyama. Tämä onkin tiettävästi ensimmäinen kerta, kun sekä solisti että kapellimestari tulevat orkesterin omista riveistä.

Unkarilaissyntyinen József Hárs opiskeli orkesterinjohtoa ensin yksityisesti Edgar Seipenbuschin johdolla Innsbruckissa ja jatkoi opintojaan myöhemmin Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Leif Segerstamin ja Atso Almilan johdolla.

Hárs on johtanut mm. Radion sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Pori Sinfoniettaa, Uusinta-kamariyhtyettä ja Oulu Sinfoniaa.

Muusikon uransa Hárs aloitti käyrätorvella, jota hän opiskeli mm. Ifor Jamesin, Bruno Schneiderin ja Marie-Luise Neuneckerin johdolla Saksassa. Hänen ensimmäinen työpaikkansa oli Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, minkä jälkeen hän työskenteli Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterin äänenjohtajana. 2006 Hárs sai paikan RSO:n käyrätorvistina ja neljä vuotta myöhemmin hänet valittiin orkesterin soolokäyrätorvensoittajaksi.

Suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa 4.3. klo 19.
Yle Teema 19.4. ja 3.5.
Yle TV 1 25.4. ja 9.5.

 • Koronarajoitukset aiheuttavat muutoksia RSO:n maaliskuun konserttiohjelmiin

  Ohjelmassa mm. Brahmsin klarinettikonsertto.

  Ennakkotiedoista poiketen RSO esittää konserteissaan 10.─24.3. pienten kokoonpanojen kamarimusiikkia orkesteriteosten sijaan. Ohjelmassa on kamarimusiikkikirjallisuuden suuria klassikoita, kuten Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto sekä Johannes Brahmsin klarinettikvintetto.

 • Oona Koivukangas, sello

  Oonan konserttikappale on Dvořákin Rondo.

  Oona Koivukangas (s. 2003) aloitti sellonsoiton opiskelun 6-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ensin Marion Göbelin ja myöehmmin Tuomas Lehdon johdolla. Vuonna 2018 Oona jatkoi Lehdon ohjauksessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Oona on myös Selloakatemian oppilas. Oona on osallistunut mm.

 • Venla Lahti, kontrabasso

  Venla esittää RSO:n kanssa Bottesinin kappaleen.

  Venla Lahti aloitti kontrabasson soiton vuonna 2009 Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Siellä hän opiskeli pääosin Tarja Nybergin johdolla. Syksyllä 2017 Venla jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, jossa hänen opettajanaan toimii Lasse Lagercrantz. Venla on esiintynyt paljon sekä solistina että kamarimusiikkikokoonpanoissa. Orkesterikokemusta Venlalle on kertynyt mm.

 • Ilona Turriago, trumpetti

  Ilona esittää Goedicken Konserttietydin.

  Ilona puhalsi trumpettiin ensi kerran 3-vuotiaana Lieksan Vaskiviikon lastenkonsertin soitinkokeilussa. Punaisen taskutrumpetin sointi viehätti, joten Ilona aloitti soittamisen 5-vuotiaana Aki Välimäen johdolla. 6-vuotiaana Ilona jatkoi opiskelua Tampereen konservatoriossa, jossa häntä ovat opettaneet Tapio Kilpinen ja Juha Untala, sekä viimeiset kaksi vuotta Aki Välimäki.