Hyppää pääsisältöön

Brooklynin jousiorkesteri tekee vaikuttavaa jälkeä talkoovoimin

Vuonna 2007 perustettu The String Orchestra of Brooklyn musisoi päämäärätietoisesti omasta halustaan ja omista lähtökohdistaan. Orkesterin perustajan, viulisti-kapellimestari Eli Spindelin suunnittelema ohjelmisto liikkuu laajalla alueella. Erityisesti orkesteri keskittyy kuitenkin aikamme musiikin esittämiseen.

afterimage äänitteen kansi
afterimage äänitteen kansi Christopher Cerrone

Kauan valmistumistaan odottanut ensijulkaisu huokuu rauhallista varmuutta. Teosvalinnat keskittyvät ikiaikaisiin aiheistoihin ja pyhyyksiin. Keskiössä on säveltäkaksikko Christopher Cerrone sekä Jacob Cooper. Cerronen High Windows heijastelee ja pohjaa vanhaan sekä lainattuun. Niccolò Paganinin g-molli Kapriisi nro 6 sekoittuu onnistuneesti muuhun teoksessa käytettyyn kierrätysmateriaaliin.

Cooperin lähes puolen tunnin kestoinen Stabat Mater Dolorosa sopraanolle, mezzosopraanolle ja jousiorkesterille tekee vaikutuksen. Teos perustuu Giovanni Battista Pergolesin elämänsä viime metreillä kirjoittaman Stabat Materin ensiosaan. Cooper luottaa hitaasti vaihtuvien harmonioiden, loputtomasti laskevien linjastojen ja hartaan tunnelman varaan. Lopussa sopraano Mellissa Hugnesin ja mezzosopraano Kate Maroneyn repliikit jäävät voimallisesti kaiuissa toistumaan.

Onnistuneet taltioinnit viimeistelevät vakuuttavan kokonaisuuden.

Afterimage. Christopher Cerrone: High Windows. Jacob Cooper: Stabat Mater Dolorosa. - Melissa Hughes, sopraano, Kate Maroney, mezzosopraano. Rachel Lee Priday, viulu, Argus Quartet, The String Orchestra of Brooklyn/Eli Spindel. (Furious Artisans, FACD6823)

Kuuntele Uudet levyt 3.3.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.