Hyppää pääsisältöön

Europa Galante ja Tehtävä Vivaldi

Viulisti Fabio Biondi on johdatellut barokin ajan musiikin esittämiseen keskittynyttä Europa Galante -yhtyettään jo kolmen vuosikymmenen ajan. Vaikka kokoonpano on pitkän taipaleen aikana vaihtunut, on sen perusote ja sointi säilynyt. Erityisen innokkaasti on tämä periodisoittimin musisoiva yhtye keskittynyt Antonio Vivaldin musiikin taltioimiseen. Mikäpäs siinä, valinnanvaraa teosvalinnoissa ainakin on.

vivaldi äänitteen kansi
vivaldi äänitteen kansi Antonio Vivaldi

Vivaldi oli yksi barokin ajan ahertajista, joka jätti jälkipolville setvittäväksi jättimäisen tuotannon. Tällä kertaa keskiössä ovat Vivaldin konsertot. Näiden yli viidensadan konserton joukosta on mukaan valikoitunut kuusi laulavuutta. Niiden oikeiden Vivaldin konserttojen poimiminen äänitteille on kuin valikoisi pallomerestä juuri niitä parhaita palloja. Biondi on, epäilemättä painavin perustein, poiminut mukaan hyvän perussatsin konserttoja erilaisille soolosoittimille ja tai useammalle solistille.

Tulkinnat ovat huoliteltuja, mutta samalla niissä on kotoista särmää ja hiomattomuutta. Yhteissoitto rullaa mallikkaasti edelleen. Ihan samassa iskussa kuin vuosituhannen alussa ei solistina toimivan Biondin oma soitto kuitenkaan enää ole.

Sinällään ansiokasta on kuitenkin se, että Europa Galante aloitti musisioinnin periodisoittimilla ennen kuin siitä tuli muodikasta ja epäilemättä jatkaa valitsemallaan tiellä.

Antonio Vivaldi. Concerti per la Pietà. Konsertto kahdelle viululle RV 513; Viulukonsertto RV 222; Konsertto viululle sellolle ja uruille RV 554a, Konsertto Viola d’amorelle ja luutulle RV 540, Konsertto jousille RV 152, Viulukonsertto RV 349. - Europa Galante sekä useita solisteja. (Glossa, GS 3414)

Kuuntele Uudet levyt 3.3.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.