Hyppää pääsisältöön

Glitteriä, voimauttavia poseerauksia ja erilaisuuden juhlistamista – Tiesitkö tämän vogue ballroom -kulttuurista?

Kilpailijat vogue ballissa.
Kelet-dokumenttielokuva esittelee ensimmäistä kertaa Suomen vogue ball -tapahtumia. Kilpailijat vogue ballissa. Kelet

Madonnan ysärihitti, kulttielokuva Paris Is Burning, Pose-sarja ja supersuosittu RuPaul’s Drag Race. New Yorkin ballroom-kulttuuri on vaikuttanut populaarikulttuuriin jo pitkään. Miksi juuri Suomessa on järjestetty Euroopan ensimmäisiä vogue balleja?

Dokumenttielokuva Kelet esittelee suomalaista queer-alakulttuurin ballroom-skeneä. Yle Areenasta löytyvässä elokuvassa parikymppinen Kelet tavoittelee mallin uraa ja esiintyy ystäviensä kanssa helsinkiläisissä vogue ball -tapahtumissa.

– Vogue ball on juhla! Siellä vallitsee yhteinen ymmärrys siitä, ettei erilaisuus ole ainoastaan hyväksyttävää, vaan myös juhlistettavaa, toteaa Venla Vuorio, joka on vogue-tanssityylin pioneereja Suomessa.

Suurelle yleisölle tuttu voguing sai alkunsa juuri vogue balleista, joissa osallistujat kilpailevat erilaisissa kategorioissa mitä näyttävimmissä asuissa, kampauksissa ja meikeissä.

– Ballissa saa juhlistaa, mitä on. Voi myös testailla omaa identiteettiään ja hakea aivan uusia puolia itsestään, koreografi ja tanssinopettaja Vuorio kertoo.

Ballroom-kulttuurin juuret ovat 1960-luvun New Yorkissa, jossa Harlemin ei-valkoihoiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat halusivat luoda turvallisen tilan.

Ball-tapahtumissa syrjintää kokeneet afroamerikkalaiset ja latinot saivat mahdollisuuden tulla hyväksytyiksi, ja tämän sanoman ympärille juhlat ja kilpailut kiteytyvät edelleen.

Vogue balleissa on monta kategoriaa, kuten huippumallien kävelyä imitoiva runway ja asua korostava best dressed. Katso pätkä Kelet-dokumenttielokuvasta, jossa kilpailijat esittelevät parhaita poseerauksiaan:

Suomalaiset mukana kansainvälisissä kollektiiveissa

Ballroom-kulttuuri rantautui Suomeen 2010-luvun alussa. Silloin Venla Vuorio alkoi opettaa voguingia. Häntä ennen tanssityyliä opetti vain kollega Virpi Kurkihovi.

Jo ensimmäiset Suomen vogue ball -tapahtumat olivat suuria. Tuomarit saapuivat Yhdysvalloista, ja osallistujia oli Ranskasta, Ruotsista ja Venäjältä, koska kilpailuja oli vielä silloin harvoin.

Vogue balleihin osallistuvat edustavat usein taloja (houses), jotka ovat sosiaalisia yhteisöjä. Taloa johtaa äiti tai isä, joka huolehtii “lapsistaan”, joita esimerkiksi oma synnyinperhe ei hyväksy.

Suomessa talokulttuuria on ollut jo pitkään. Vuorio on kuulunut amerikkalaiseen House of Ninja -kollektiiviin yhdeksän vuotta yhdessä Kurkihovin ja Anneli Kannisen kanssa.

– Olimme ajoissa mukana. Meitä ennen kansainvälisten talojen jäseniä oli vain Pariisista ja Ruotsista.

House of Ninjan jäsenet järjestävät eniten ball-tapahtumia Suomessa. Talon isä, voguingin uranuurtaja Benny Ninja on vuosien aikana käynyt täällä useasti opettamassa. Ninja oli 2010-luvun alussa mukana luomassa vahvaa pohjaa Suomen ballroom-kulttuurille.

Katso, miten The Gorgeous House of Gucci Finlandin Kelet, Lola ja Lydia Ofimja harjoittelevat voguingia esitystään varten:

Yhä monimuotoisempaa ja eloisampaa

Viime vuosien aikana Suomessa on järjestetty paljon erilaisia vogue ball -tapahtumia. Suurimmissa ovat kansainväliset tuomaririvistöt, pienemmissä paikallinen jengi saa osallistua matalammalla kynnyksellä.

– Olen onnellinen, kuinka ballroom-skene on koko ajan monimuotoisempaa. Ilmapiiri on kannustava ja avoin, kehuu Venla Vuorio.

Samaa mieltä on dokumenttielokuvan päähenkilö Kelet.

– Vogue ballit kasvavat koko ajan. Nyt on värikkäämpää ja eloisampaa.

Keletin bravuuri on face- ja runway-kategorioissa kilpaileminen. Hän onkin monesti voittanut Parhaat kasvot -palkinnon. Tästä syystä ystävät kutsuvat Keletiä The face queen of Finlandiksi.

– Kun astun runwaylle, minusta kuoriutuu toinen persoona - en tiedä, mistä se tulee. Ennen kilpailua hermostuttaa ja pelkään pyörtyväni, mutta esiintyessä on paljon tunteita ja lopulta hyvin voimakas olo, Kelet kuvailee.

The Gorgeous House of Gucci Finland -kollektiivi on esiintynyt muun muassa Flow Festivalilla ja Ruisrockissa. Katso pätkä heidän esityksestään:

Kaupungintalo sateenkaaren väreissä

Ballroom-kulttuuri on levinnyt Helsingin lisäksi muuallekin. Esimerkiksi Tampereella on aktiivinen skene ja Turussa järjestettiin ensimmäinen vogue ball viime vuonna.

Vuorion mieleen on jäänyt erityisesti viime syksyn vogue ball, joka järjestettiin Helsingin kaupungintalolla.

– Ovien avaaminen sateenkaariyhteisölle oli kaupungilta hieno ja väkevä viesti. Se oli monille merkityksellinen hetki nähdä kaupungintalon ulkopuolella liehuvat Pride-liput.

Kelet-dokumenttielokuva on Venla Vuorion mielestä Suomen oma Paris Is Burning -hetki.

Kelet jää vahvasti historiaan, kun pääosassa on person of color eli poc-transnainen. Elokuva lisää historian ymmärrystä: ballroom ei ole vain glitteriä ja kimallusta, vaan se on syntynyt syrjinnän kokemuksista.

Kelet itse rohkaisee kaikkia kiinnostuneita tutustumaan vogue-tanssitunteihin, joilla voi oppia muun muassa runway-kävelyä. Sitten vain ball-iltaan.

– Just go in there and try it out! Siellä kukaan ei tuomitse. Jos häviät, ei se mitään. Pidä hauskaa ja tule uudestaan!