Hyppää pääsisältöön

Valta siirtymässä vähitellen takaisin musiikin esittäjille ja tekijöille

Washingtonissa toimiva Yhdysvaltain kansallisorkesteri tekee ratkaisun, jonka moni muukin yhdysvaltalainen orkesteri on jo tehnyt. Se on alkanut taltioida ja julkaista omat äänitteensä. Ensimmäiselle julkaisulla orkesterin musiikillisena johtajana toimiva italialainen Gianandrea Noseda esittelee kahdenlaista kansallisaarteistoa. Antonín Dvořákin yhdeksättä hittisinfoniaa lämmittelee Aaron Copland länkkärifantisointi Billy The Kid.

noseda äänitteen kansi
noseda äänitteen kansi Antonín Dvořák

Sankarillisia soivuuksia uhkuva teospari toimii yhdessä mitä mainioimmin. Molemmat teokset ovat kirkasta avointen harmonioiden musiikkia, jolla perusosaava yhdysvaltalaisorkesteri ratsastelee näyttävästi aamunkoittoon. 

Teemastojen tasolla teokset kohtaavat preerialla. Coplandin 1930-luvun lopulla valmistunut balettimusiikki Billy the Kid on pysynyt vuosikymmenestä toiseen yhtenä tekijänsä esitetyimmistä teoksista. Noseda tekee americanasta ammentavasta sävelistöstä varman ja eloisan perusluennan, vaikka menestyksekkäämminkin olen dynaamisia äärialueita tämän teoksen parissa kuullut venytettävän.

Dvořákin Sinfonia nro 9 "Uudesta maailmasta" ammentaa Coplandin teoksen tavoin periamerikkalaisuuksista lainatessaan muun muassa Amerikan alkuperäiskansojen sävelaihelmia. Vuolaasti ja reippaasti soi böömiläinen vientituote. Noseda tuntuu olevan enemmän omalla maaperällään Dvořákin äänistön parissa. Lopputuloksessa on enemmän oikeanlaista patetiaa, rusotusta ja tekemisen meininkiä.

Omien taltiointien julkaisu lienee järkevä ratkaisu nykyisessä tilanteessa, kun oman paikkansa vakiinnuttaneet levy-yhtiötkin ovat yksi kerrallaan kipristymässä masternauhojen julkaisijoiksi. Jakeluverkostojen luominen onnistuu onneksi nykyisin pienemmiltäkin toimijoilta.

Antonín Dvořák: Sinfonia nro 9 “Uudesta maailmasta”. Aaron Copland: Billy The Kid. - Yhdysvaltain kansallisorkesteri/Gianandrea Noseda. (The Kennedy Center)

Kuuntele Uudet levyt 3.3.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.