Hyppää pääsisältöön

Laulaja Kasmir kamppaili vuosia ulkonäköpaineiden kanssa – Yksi repliikki Sinkkuelämää-sarjassa vei itseluottamuksen

Laulaja Kasmir katsoo ulos ikkunasta.
Laulaja Kasmirin ulkomuodosta on tullut hänen tavaramerkkinsä. Laulaja Kasmir katsoo ulos ikkunasta. Kuva: Tero Kyllönen, Yle Kasmir,Akuutti,Ulkonäköpaineet

Ruutupaita, parta ja aina päässä oleva lippis. Laulaja Kasmirin ulkonäöstä on tullut hänen tavaramerkkinsä. Lippiksen alle kätkeytyy kuitenkin pahaa mieltä ja häpeää. Kasmir alkoi kaljuuntua parikymppisenä. Kavereiden kuittailu satutti, ja siihen oli vaikea vastata. Mieleen nousi ajatus, voisiko omalla ulkonäöllä ylipäätään olla bändin keulakuva. Hukassa ollut itsevarmuus löytyi sinä päivänä, kun Kasmir päätti lopettaa kaljunsa peittelyn. Nyt hän kertoo, miten suhtautuu ulkonäköpaineisiin tänä päivänä.

Vuonna 2014 kylmää alkukesää lämmitti Kasmirin Vadelmavene-kappale. Tulevasta kesähitistä julkaistiin ensin video, jossa näkyy ainoastaan biisin sanat, mutta ei laulajaa ollenkaan.

Media kiinnostui uudesta artistista, ja Kasmirille sateli haastattelupyyntöjä. Toimittajat eivät vielä siinä vaiheessa tienneet, miltä Kasmir näyttää, joten he loivat pelkästään äänen perusteella kuvan vadelmaveneellä soutavasta laulajasta.

Ensimmäiset haastattelut ovat jääneet Kasmirille hyvin mieleen.

– Ai sä oot ton näköinen! Onhan se ihan saatanan loukkaavaa toimittajan aloittaessa haastattelun tuolla tavalla, kun vastassa ei ollutkaan suomenruotsalainen mallipoika Kauniaisista vaan jotain muuta, muistelee Kasmir kotonaan lähes kuuden vuoden takaisia tapahtumia.

Sittemmin Kasmirin ulkomuodosta on tullut hänen tavaramerkkinsä. Lippis tai pipo, tuuhea parta ja ruutupaita ovat oleellinen osa artistin tyyliä.

Haastatteluhetkellä Kasmirilla ei kuitenkaan ole päähinettä. Hiuksensa hän kertoo ajaneensa samana aamuna. Parta on yön jäljiltä vielä siistimättä.

– Tukan ei saa antaa kasvaa yhtään liian pitkäksi, se alkaa näyttää sen verran ronskilta, Kasmir naurahtaa.

Kyllä lippis hitsataan päälaelle jostain syystä

Palataan taaksepäin aikaan, jolloin Kasmir ei ollut vielä Kasmir. Thomas Kirjosella oli hiukset päässään ja hän lauloi Collarbone-yhtyeessä.

Jo silloin hän sai kuittailua ulkonäöstään, sillä bändikaverit olivat huomanneet, että solistin hiusraja alkoi nousta.

– Se oli herkkää aikaa, kun hiukset alkoivat lähteä. Olin vähän päälle parikymppinen, ehkä jopa allekin. En muista ikää tarkalleen. Olen ehkä halunnut poistaa sen ajanjakson mielestä täysin.

Laulaja Kasmir istuu sohvalla, etualalla kukkia epäterävänä.
Laulaja Kasmir istuu sohvalla, etualalla kukkia epäterävänä. Kuva: Tero Kyllönen, Yle Kasmir,Akuutti,Ulkonäköpaineet

Kommentit satuttivat. Bändikaverien kaljuuntumiskuittailuun oli vaikea vastata mitään.

– On varmasti muitakin miehiä, joilla on hiusten kanssa ongelmia. Kyllä lippis hitsataan päälaelle jostain syystä. Kaljuuntumista häpeää niin paljon, että siitä on syntynyt iso möykky tuonne sisälle.

Kaikki Kasmirin musiikilliset esikuvat olivat hyvännäköisiä ja karismaattisia miehiä. Se kasvatti ulkonäköpaineita entisestään. Aloitteleva muusikko koki, ettei hän sovi samanlaiseen muottiin.

Voisiko hän olla laulaja tai bändin keulahahmo lainkaan?

Musiikin ohella Kasmir on aina ollut elokuvien ja tv-sarjojen suurkuluttaja. Sieltä maailmasta hän imi lisää paineita kaljuuntumisesta.

Yksi repliikki vaikutti Kasmirin itsevarmuuteen niin paljon, että lippis oli päässä entistä tiukemmin.

– Sinkkuelämää-sarjassa yksi hahmoista sanoi, ettei voisi ikinä seurustella kaljun miehen kanssa. Tottakai nuori miehenalku kääntää fiktiivisen hahmon repliikin sellaiseksi, että kaikki naiset ovat samaa mieltä.

Menin parturiin, otin lätsän päästä ja kysyin, että vedetäänkö kaikki pois

Kasmir päätti lopettaa kaljuuntumisen peittelyn noin kymmenen vuotta sitten, kun edessä oli juhannusjuhlat silloisen tyttöystävän luona. Siihen asti hän oli värjännyt hiuksensa mustaksi ja muotoillut niistä hiuslakan voimalla lähes liikkumattoman kampauksen.

– Ajattelin, että en voi mennä juhannussaunaan ja yrittää jotenkin pärjätä sen tukan kanssa. Ei siitä olisi tullut mitään. Niinpä menin parturiin, otin lätsän päästä ja kysyin, että vedetäänkö kaikki pois. Kampaaja katsoi hetken ja sanoi, että vedetään!

Lopputulos toi valtavan annoksen itsevarmuutta ja hyviä kommentteja ystäviltä. Siihen aikaan Kasmirilla oli jo vähän parransänkeä ja hän alkoi miettiä parran kasvattamista.

Kasmir istuu sohvalla ja hymyilee.
Kasmir istuu sohvalla ja hymyilee. Kuva: Tero Kyllönen, Yle Kasmir,Akuutti,Ulkonäköpaineet

Kaljuna Kasmir asteli myös levy-yhtiöiden edustajien luokse, kun hän oli bänditouhujen jälkeen aloittelemassa uraa sooloartistina.

Yhdessä firmassa Kasmir lokeroitiin ulkonäkönsä perusteella metallimusiikin edustajaksi.

– Ehkä siinä levy-yhtiössä oli vielä vanhanaikainen ajattelutapa ulkonäön ja musiikin suhteen. Nythän maailmalla esimerkiksi Rag'n'Bone Man vetää soulia, vaikka on aika raffinnäköinen tyyppi.

Kasmirin oma tyyli alkoi hiljalleen löytyä, eivätkä esikuvat tulleet tällä kertaa musiikkimaailmasta.

– Oli muutamia mageennäköisiä tyyppejä, jotka ei olleet laulajia tai musiikin kanssa mitenkään tekemisissä. Oli klani, parta ja muutenkin fressi tyyli. Totesin, että tämä on hyvä setti, nyt eletään tämän kanssa.

Lavalla itsevarmuus on potenssiin kymmenen

Artistit joutuvat laittamaan oman ulkonäkönsä esille hyvin avoimesti, eikä Kasmirkaan ole välttynyt ikäviltä kommenteilta.

– On ollut esimerkiksi Fatmir-juttuja. Jotkut jaksavat länkyttää siitä, että on vähän tuhdimmassa koossa. Myös punertavasta parrasta saa aina heikkoa huumoria aikaiseksi.

Tuntemattomien ihmisten kommentit eivät Kasmiria isommin hetkauta. Itsevarmuutta hän ammentaa ammattitaidostaan.

– Me ollaan tietysti sama tyyppi Kasmir ja Thomas, mutta kyllä meidät erottaa se, että lavalla itsevarmuus on potenssiin kymmenen. Jos on hyvä keikka ja loistava vuorovaikutus yleisön kanssa, silloin tuntee olevansa ihan maailman huipulla.

Kasmir paljastaa olevansa kotonaan hyvin erilainen kuin lavalla. Vapaa-ajallaan artisti vetäytyy helposti omiin oloihinsa.

– Siksi tulee sometettuakin niin vähän.

Kasmir katsoo ulos ikkunasta ja hymyilee.
Kasmir katsoo ulos ikkunasta ja hymyilee. Kuva: Tero Kyllönen, Yle Kasmir,Akuutti,Ulkonäköpaineet

Somettamiseen liittyy paljon ulkonäköpaineita. Myös Kasmir kertoo selaavansa kuva-arkistoaan tarkasti ennen päivityksen tekemistä.

– Jos minulla on vanhempia kuvia, joita en ole vielä julkaissut ja olen niissä kevyemmässä kunnossa, huomaan laittavani someen sellaisen kuvan. Se kielii siitä, että en ole tyytyväinen nykyiseen ulkomuotooni. Ehkä osaan vaan elää sen kanssa.

Onneksi Kasmir on löytänyt reseptin, jolla saa täsmäannoksen itsevarmuutta. Reseptin nimi on Matty Matheson, kanadalainen keittiömestari ja tubettaja.

– Matty on aika ronskinnäköinen ukko ja omistaa ulkomuotonsa sataprosenttisesti. Hän on äärimmäisen hauska ja hyvä siinä mitä tekee. Jos itsetunto on alhaalla, saatan katsoa tubesta muutaman jakson, jossa Matty tekee hyvää ruokaa ja heittää hauskaa läppää.

Miehet puhuvat harvoin ulkonäköpaineistaan. Laulaja toivoo, että käytösmallit ovat hiljalleen muuttumassa ja nuoremmat miehet pystyvät jo puhumaan ongelmistaan.

Positiivisen palautteen antamisessa asenteet ovat tainneet jo muuttua. Vaikka suurin osa Kasmirin faneista on naisia, ovat miehetkin uskaltautuneet jo hänen juttusilleen.

– Paljon on tullut sellaisia minun kokoisia nallekarhuja kiittelemään, että nyt meilläkin on saumaa baareissa. Jos pystyn olemaan jonkun toisen Matty Matheson, se on ihan loistavaa!

Areenassa: Ulkonäkö – Otatko paineita?

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Kuuntele Areenassa Kimmo Oksasen tarina:
Kuinka kasvojen menetys vaikutti aiemmin niin komean miehen elämään? "Yritän välttää katkeruutta, sillä oli tästä hyötyäkin"