Hyppää pääsisältöön

Mikael Gabriel on täällä taas – mutta hän on kyllästynyt olemaan räppäri

Biiffeistään ja kalliista elämäntyylistään tunnettu Mikael Gabriel jäi tauolle keväällä 2019, sillä hän halusi löytää uutta merkitystä elämäänsä ja musiikkiinsa. Nyt hän ei enää halua flexata tai haastaa riitaa, vaan keskittyä siihen, mikä elämässä on hyvää.

Mikael Gabriel on kyllästynyt siihen, että häntä kutsutaan räppäriksi.

– En halua sellaista leimaa itselleni, koska räppi on hyvin pinnallista, artisti sanoo.

Sama pinnallisuus koskee kuulemma koko suomalaista rapkulttuuria: Mikael Gabrielin mukaan valtaosa suomiräppäreistä on hyvin kilttejä, hiljaisia ja hyväkäytöksisiä. Siksi rapin perusaiheet, kuten omaisuudella ja omalla paremmuudella kehuskelu, flexaaminen, tuntuvat hänestä hyvin kapeilta ja epärealistisilta.

Samaa “teatteria” hän ei enää itselleen halua.

– Haluan tehdä oikeata musiikkia.

Mistä nyt tuulee?

Puhuuko tässä todella sama artisti, joka on ehtinyt reilun kymmenvuotisen uransa aikana rap-maailmalle tyypilliseen tapaan biiffata eli riidellä ainakin Pyhimyksen, Mäkin ja Kuben kanssa? Tai joka on kertonut käyttäneensä parhaimmillaan lähes 30 tuhatta euroa kuukaudessa “makeaan elämään”?

– Mun entinen tapa shokeerata oli varmaan se, kun biiffailin joidenkin eri artistien kanssa. Mutta nyt mä keskityn itseeni, mulla on henkisesti tosi seesteinen fiilis.

Tauko parrasvaloista sosiaalista mediaa myöten vaikuttaisi tehneen Mikael Gabrielille hyvää.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Vuoden 2018 syksyllä hän ilmoitti jäävänsä tauolle niin pitkäksi aikaa, että hän on kasvanut ihmisenä ja artistina, ja hänellä olisi jälleen jotakin annettavaa musiikkiinsa.

Maaliskuussa 2019 julkaistiin Vesa-Matti Loirin kanssa tehty Lennokki, jossa artistit olivat huolissaan Suomen yhteiskunnallisesta tilasta. Sen jälkeen Mikael Gabriel on ollut hissukseen.

Nyt, vuotta myöhemmin, artisti on taas täällä. Somekanavat ovat aktivoituneet, ja maaliskuun 7. päivänä UMK-finaalin väliajalla yleisö kuulee ensimmäisen kerran uuden Löytäjä saa pitää -sinkun.

Mikael Gabrielin mukaan lavalle nousee artisti, joka haluaa tuoda esiin uutta, seestynyttä elämäntyyliään.

Joku voisi sanoa, että vuoden tauko ei ole tauko ollenkaan.

Ennen kuin musiikkibisnes alkoi keskittyä striimimaailmaan, saatettiin uutta musiikkia valmistella rauhassa useamman vuoden ajan, ilman, että oli tarvetta tiedottaa hiljaiselosta.

Mikael Gabriel tietää sen itsekin.

Ne, jotka eivät ole MG:n tekemisistä kiinnostuneita, eivät välttämättä ole edes huomanneet hänen olleen poissa. Siksi artisti ei halua tehdä paluustaan mitään suurta comeback-spektaakkelia, jota varten olisi varattu isot areenat ja tehty “joku helvetin iso juttu”.

– Se olisi feikkiä ja yleisön aliarvioimista, hän sanoo.

Toisin kuin vaikka Antti Tuiskun palatessa puhuttaneen ja kehutun albuminsa kanssa, mitään paluukohua on Mikael Gabrielin kohdalla turha odotella.

– Ei ole tarkoitus tehdä mitään uutislevyä.

Täydessä hiljaisuudessa artisti ei kuitenkaan aio takaisin tulla. UMK-esiintymisen yhteydessä julkaistaan MG:n uusi, aiempaa laulullisempi sinkku Löytäjä saa pitää. Myös edessä oleva show on jotain sellaista, mitä yleisö ei ole aiemmin artistilta nähnyt, hän lupaa.

Mikael Gabriel joutui “pinnistelemään ollakseen kova äijä”

Halu karistella räppärin viittaa sopii kuvaan myös siksi, että Mikael Gabrielin uudella musiikilla on hyvin vähän tekemistä rapin kanssa.

UMK:ssa julkaistava sinkku Löytäjä saa pitää on kaunis, minimalistiseen tuotantoon nojaava rakkauslaulu, joka tuo mieleen ennemmin Miley Cyrusin Malibun kuin vaikka MG:n vuoden 2015 hitin Älä herätä mua unesta.

Mikael Gabriel kertoo, että jo ensimmäisestä biisistään lähtien rakkaus on ollut hänelle konsepti, jota hän on halunnut musiikissaan avata. Tuleva musiikki tulee olemaan sukellus entistä syvemmälle rakkauteen ja sen analysointiin eri puolilta.

Tarinan tueksi uuden materiaalin rinnalle on suunniteltu näyttävä visuaalinen kokonaisuus, jonka teemana on Japani.

Enempää artisti ei ennen lauantaista UMK-esiintymistään halua teemasta paljastaa.

En mä ole mikään paha poika ollenkaan!― Mikael Gabriel

Uuden musiikin tekeminen on tuntunut kevyemmältä kuin aiemmin: ennen hänestä tuntui, että hänen piti “pinnistellä ollakseen kova äijä”. Nyt hän sanoo puhuvansa ja laulavansa asioista, joista hän luulee tietävänsä.

– Se tekee ainakin omaan korvaan sellaisen kauneuden ja rauhallisuuden siihen musiikkiin, Mikael Gabriel sanoo.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka Mikael Gabrielista puhutaan mediassa usein “suomirapin pahana poikana”, eivät hänen isoimmat hittinsä hänestä varsinaista pahista onnistu piirtämään. Rakkaus on tavalla tai toisella läsnä vahvana teemana läpi koko tuotannon.

– En mä ole mikään paha poika ollenkaan!

Artisti myöntää tehneensä elämänsä aikana virheitä – “tyhmiä juttuja” mahtui etenkin nuoruuteen. Niistä Mikael Gabriel kertoo hyvin avoimesti erityisesti Laura Frimanin ja Anton Vanha-Majamaan kirjoittamassa Alasti-elämäkerrassa (2019) ja sen julkaisun yhteydessä tehdyissä haastatteluissa.

Provosointi, suoranainen trollaaminen ja riidan haastaminen ovat kuuluneet hänen artistiprofiiliinsa, kuten aiemmin mainitut rap-biiffit osoittavat.

Välillä kohua on syntynyt myös Mikael Gabrielin mielipiteistä: esimerkiksi hänen ajatuksensa Venäjän presidentti Vladimir Putinista herättivät aikanaan ihmetystä ja kritiikkiä mediassa, eikä vähiten siksi, että mies tatuoi kunnianosoituksena Putinin naaman pohkeeseensa.

Sittemmin tatuointi on peitetty uudella kuvalla, jonka artisti otti Suomen viimeisimmän miesten jääkiekkokullan kunniaksi.

Mikael Gabriel kuitenkin korostaa, ettei ole koskaan tehnyt mitään pahaa kellekään.

Siksi esimerkiksi hänen 30. syntymäpäivään lähinnä keltaisessa lehdistössä julkaistut artikkelit, joissa listattiin “Mikael Gabrielin kaikki skandaalit”, tuntuvat hänestä erikoisilta.

– Enemmän median ja tollasten juttujen kautta tullut se kuva, että olisin jotenkin pahis. Vaikka mä olen tosi hyvien puolella.

Taukoon loppui egon taakse piiloutuminen

Löytäjä saa pitää voisi soida ennemmin auringonlaskun aikaan hiekkarannalla kuin täyteen ahdetussa yökerhossa. Aaltojen kohinaa biisillä ei kuulla, mutta sen voi melkein kuvitella surffihenkisen kitaran rinnalle.

Vähäeleinen tuotanto jättää tilaa Mikael Gabrielin rentona soljuvalle laululle.

Musiikin tekeminen on mulle oikeasti enemmän luovaa taidetta kuin sellaista, että tehdään hyvien kamojen kanssa jotain helvetin puhdasta soundia.― Mikael Gabriel

Ennen taukoaan artisti kertoo olleensa hyvin tarkka siitä, että hänen julkaisemansa kappaleet olivat teknisesti ja tuotannollisesti virheettömiä. Hän piti tärkeänä, että musiikki äänitettiin parhaassa mahdollisessa studiossa, ja että sen soundi olisi mahdollisimman puhdasta ja täydellistä.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Mutta koska kukaan ihminenkään ei ole virheetön, miksi musiikin pitäisi olla, Mikael Gabriel miettii nyt. Hänen mielestään virheet hyväksymällä musiikki pääsee ihan omalle tasolleen.

Siksi uutta materiaalia on putipuhtaaksi hiomisen sijaan nauhoitettu esimerkiksi luonnossa tai mökillä.

– Musiikin tekeminen on mulle oikeasti enemmän luovaa taidetta kuin sellaista, että tehdään hyvien kamojen kanssa jotain helvetin puhdasta soundia. Sellainen sielukkuus musiikissa on tosi tärkeätä, Mikael Gabriel sanoo.

Sapattinsa aikana Mikael Gabriel kertoo oppineensa myös suhtautumaan itseensä toisin silmin.

Hän kokee, että jätti ensimmäistä kertaa uransa aikana artisti-itsensä heitteille ja otti itseään niskasta kiinni. Empatia, eläimistä, ympäristöstä ja muista ihmisistä välittäminen on mennyt rap-flexaamisen edelle.

Myös ikä vaikuttaa uuteen, seesteisempään elämäntyyliin. Kappaleiden aiheet sekä arvot ovat elämänkokemuksen myötä luonnollisesti erilaiset paikkansa vakiinnuttaneena kolmekymppisenä kuin uran nousukiidossa elävällä kaksikymppisellä.

– Olen elänyt egon kautta ja antanut sen vallata kaiken, koska on ollut helpompi piiloutua egon taakse kuin olla oma itsensä.

Egonsa takaa hän kertoo löytäneensä tyypin, joka aiemmin uskoi, ettei osaa tehdä muuta kuin soittaa suutansa.

– Mutta se osaa ihan kaikkea, mihin se vain laittaa aikaa ja keskittymistä.

YleX on mukana tuottamassa vuoden 2020 UMK:ta. UMK-finaali näytetään suorana 7.3. klo 21 alkaen Areenassa ja Yle TV1:llä.