Hyppää pääsisältöön

Muoti-Suomen omatunto ruotii vaateteollisuuden arvoja - "Muodin nykymeno on kestämätöntä, muutos pakollinen, mutta toivoa on!"

Muotialan ammattilainen Pirjo Suhonen istuu vaatekasan keskellä.
Pirjo Suhonen toimittaa uutta ohjelmasarjaa Muoti-Suomen omatunto. Muotialan ammattilainen Pirjo Suhonen istuu vaatekasan keskellä. Kuva: Johanna Kannasmaa, Yle muoti,Muoti-Suomen omatunto

6. huhtikuuta alkaa uusi Pirjo Suhosen toimittama ohjelmasarja Muoti-Suomen omatunto, joka etsii vastauksia siihen, millä arvopohjalla suomalaiset muotisuunnittelijat työtään tekevät. Millaiset arvot ovat heille tärkeitä, millaisia arvoja he uskovat nyky- ja tulevaisuuden kuluttajien pitävän tärkeinä? Millä arvoilla suomalainen muoti voi menestyä alati kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa?

Muotiteollisuus saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä. Valtaosa valmistetuista vaatteista on huonolaatuista, ja vaatteista tulee nopeasti jätettä.  Vaatteiden keskimääräinen käyttöikä on nykyisin yli kolmanneksen lyhyempi kuin vuonna 2000. Samalla uusia vaatteita tuotetaan yhä kiihtyvällä tahdilla, ja pikamuotiketjujen mallistot vaihtuvat jo lähes viikoittain.

Vaateteollisuuden ongelmiin on herätty ihan tosissaan aivan viime vuosina, ja sitä Pirjo Suhonen pitää erittäin hyvänä asiana. 

"Ihmisten tietoisuus on korkeammalla tasolla kuin se on ollut pitkään aikaan. Meistä moni tietää, mitä halvan vaatteen taustalla piilee, ja minkä kaiken pitäisi muuttua. Se on positiivista - kun on tietoisuutta on myös mahdollisuus muutokseen", Suhonen sanoo.

Mistä löytyy suomalaisen muodin kansainvälinen menestystuote?

Suomalaisten suunnittelijoiden menestyksestä kansainvälisissä suunnittelukilpailuissa on kohistu viime vuosina paljon. Kuitenkin todelliset, ison taloudellisen kokoluokan menestykset puuttuvat. Yhdestäkään suomalaisesta muotimerkistä ei ole kasvanut samoilla tavoilla globaalisti tunnettuja kuin monista ruotsalaisista ja tanskalaisista merkeistä. Onko menestys muodissa sittenkin sitä, että voi ja saa vapauden suunnitella juuri sellaisia tuotteita, jotka arvomaailmaltaan vastaavat tinkimättömästi omaa?

Kymmenosaisen sarjan jokaisessa jaksossa tavataan yksi suomalainen muodinluoja ja keskustellaan muodista, arvoista ja tulevaisuuden kuluttamisesta. Haastateltavina ovat Minna ParikkaEmilia Hernesniemi (R/H), Anna RuohonenOuti Korpilaakso (Lovia), Anna Kurkela (Papu), Marjut Rahkola (Vimma), Anni Arela (Arela), Samu-Jussi Koski (Samuji), Jukka Puljujärvi (Halo) ja Teemu Muurimäki.

Pirjo Suhonen uskoo, että Suomesta löytyy paljon vahvuuksia, joista voi syntyä uusi vientituote tulevaisuuden muotimarkkinoille.

"Suomesta ei koskaan tule luksusmuodin maata, se on selvää. Mutta me suomalaiset olemme käytännönläheisiä, ja meillä on pitkä historia, että osaamme tehdä niukasta mahdollisimman paljon, käyttää hyödykkeet loppuun ja muokata samat vaatteet käymään eri tilanteissa. Ehkä meidän tulevaisuuden suuri vientituote ei ole yksittäinen vaatemerkki vaan tapa kuluttaa muotia. Siihen kun liittää suomalaisen teknologiaosaamisen, meillä voi olla käsissä tuote, joka positiivisen kannustamisen kautta kertoo, miten voimme kuluttaa kestävästi."

Muodin sisäpiiriläinen ruotii alaa rehellisesti

Pirjo Suhosella on monipuolinen ja syvällinen näkemys muotiliiketoimintaan ja yli kahdenkymmenen vuoden kokemus muodin maailmassa toimimisesta. Hän on luonut siskonsa kanssa suomalaisen tuotemerkin Ivana Helsingin ja vastannut merkin myynnistä ja markkinoinnista kansainvälisillä markkinoilla vuosien ajan.

Tänä aikana muotimaailma on muuttunut kiihtyvää tahtia.

"Kun 20 vuotta sitten aloitin, oli yleistä, että vaatemerkillä oli kaksi mallistoa vuodessa ja malliston koko oli 30-40 vaatetta. Nykyään mallistossa saattaa olla sata vaatetta ja mallistoja tuotetaan lukuisia vuodessa. Arvioiden mukaan vaateteollisuus tuottaa nykyään 150 miljardia uutta vaatetta vuodessa, eli jokaisen maailman ihmisen pitäisi ostaa melkein kaksi uutta vaatetta kuukaudessa. Se on ihan järkyttävää, ei kukaan tarvitse sitä määrää vaatteita!"

Muoti-Suomen omatunto Yle Puheella klo 13 alkaen 6.4. alkaen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua