Hyppää pääsisältöön

Koetko olevasi ujo? Miten ujous vaikuttaa elämääsi?

Miten ujouteen mielestäsi suhtaudutaan?
Miten ujouteen mielestäsi suhtaudutaan? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle luonteenpiirteet

Koetko olevasi ujo? Miten oma tai läheisen ujous vaikuttaa elämääsi? Mitkä tavat tai keinot auttavat sinua uusissa sosiaalisissa tilanteissa? Miten ujouteen sinun mielestäsi suhtaudutaan yhteiskunnassa, yhteisöissä ja ihmissuhteissa?

Ujouden merkit täyttää noin neljännes länsimaisesta väestöstä. Ujoudella on sekä sosiaalinen että fysiologinen perusmääritelmä:

“Sosiaalinen määritelmä tarkoittaa sitä, että ujo ihminen hetkeksi salpautuu uusissa sosiaalisissa tilanteissa. Hän ei heti tiedä mitä sanoa tai miten toimia. Ujo ihminen myös tarkkailee itseään kriittisesti”, kertoo kasvatustieteen professori Liisa Keltikangas-Järvinen.

Tutkimusten mukaan ujojen mantelitumake reagoi voimakkaammin kuin ei ujoilla. Mantelitumake on yhteydessä pelkoihin. Stressihormoni kortisolin nousu on uusissa tilanteissa korkeampi ujoilla kuin ei ujoilla.

“Tietyllä joukolla ihmisistä on synnyinlahjanaan sellainen fysiologia, joka valmistaa heidät välttämisreaktioon. Kun tulee uusi ja yllättävä tilanne, heidän ensimmäinen reaktionsa on askel taaksepäin eikä ryntäys kohti uutta”, sanoo Keltikangas-Järvinen.

Ujon reaktiot ovat voimakkaampia kuin ei ujon

Ujouteen liittyy korostunut itsetarkkailu ja itsekriittisyys. Tutkimuksissa on havaittu, että tarkkailun kohdistaminen itseen johtaa helpommin negatiivisiin tunteisiin.

Kasvatustieteen professori Liisa Keltikangas-Järvinen kehottaa ujoja ottamaan pieniä askeleita kohti uusia sosiaalisia tilanteita.

“Mennään sosiaalisiin tilanteisiin, joihin kutsu tulee. Mukaan voi ottaa ystävän tai etukäteen voi miettiä millaisista asioista voi tilaisuudessa keskustella”, vinkkaa Keltikangas-Järvinen.

Monenlaisia tarvitaan

Länsimaisessa kulttuurissa arvostetaan ulospäinsuuntautuneisuutta sekä vuorovaikutuksen hallitsemista.

Temperamenttipiirteet ja osittain myös persoonallisuuden piirteet pohjaavat synnynnäisiin biologisiin eroihin. Selitys erilaisuudelle juontaa juurensa evoluutiosta.

“Tarvitaan heitä, jotka miettivät asioita sekä heitä, jotka ottavat valmiita ottamaan riskejä. Monenlaisia tarvitaan”, sanoo kasvatustieteen professori Liisa Keltikangas-Järvinen.

Koetko olevasi ujo? Miten oma tai läheisen ujous vaikuttaa elämääsi? Mitkä tavata tai keinot auttavat sinua uusissa sosiaalisissa tilanteissa? Miten ujouteen sinun mielestäsi suhtaudutaan yhteiskunnassa, yhteisöissä ja ihmissuhteissa?

Vastaa kyselyyn maanantaihin 9.3. 2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelman. Voit kertoa kokemuksestasi myös nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään ujoutta Yle Radio 1:ssä torstaina 26.3. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2020

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset elokuussa

  Jumalanpalvelukset elokuussa 2020

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset elokuussa 2020. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Naisten merkitys perheen elättäjänä on kasvanut Kilimanjarolla, ja samalla murtuvat sukupuoliroolit

  Tutustu Muuttuva Afrikka -radiosarjan vieraaseen!

  Yhä useammat naiset Tansaniassa Kilimanjarolla elättävät perheitään, koska miesten tulot ovat pienentyneet ja ruoanviljelyyn käytettävissä oleva maa-ala on vähentynyt. Muutos on tapahtunut viime vuosikymmeninä. Miehille palkkatyö julkisella sektorilla on ollut tärkeä tulonlähde siirtomaa-ajoista lähtien. Myös heidän yritystoimintansa on ollut aktiivista eri puolilla Tansaniaa ja Keniaa.

 • ”Ugandan homovastaiset lait periytyvät briteiltä”

  Tutustu Muuttuva Afrikka -radiosarjan vieraaseen!

  Länsimaiden mediassa Ugandasta kerrotaan usein maana, jossa on vaarallista kuulua seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Ugandan homovastaisella lainsäädännöllä on kuitenkin länsimaiset juuret. Ugandan homoseksuaalisuuden vastainen lainsäädäntö juontaa juurensa aikaan, jolloin aluetta hallitsi britti-imperiumi. Uganda ei ollut siirtomaa, vaan protektoraatti eli sillä oli oma hallinto.